چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

بازار مسکن رونق می یابد یا رکود


بازار مسکن رونق می یابد یا رکود

مسکن به عنوان یکی از مهم ترین بخش های اقتصادی کشور همواره با نوسانات و فراز و فرودهایی همراه بوده است بخشی تاثیرگذارکه کارشناسان این حوزه با بررسی رفتار متقاصیان و عرضه کنندگان, شروع فصل پیش رونق را برای آن پیش بینی می کنند مکتوب زیر مقاله ای است در باب بررسی رونق ورکود بازار مسکن در اقتصاد امروز ایران در ادامه بیشتر بخوانید

** چشم انداز بازار مسکن

معاملات خرید مسکن در شهر تهران، بعد از اوج گیری رکوردساز در میانه تابستان، تحت تاثیر 5 عامل کاهنده در شهریور، دچار سکته خفیف شد.

ماه گذشته، حجم فروش آپارتمان در پایتخت 13.9 درصد نسبت به مرداد کاهش یافت و تغییر جهت شیب رشد ماهانه معاملات را رقم زد. مرداد امسال، فروش نزدیک به 17 هزار واحد مسکونی در تهران، نبض معاملات ملک را به مرز رونق رسانده بود. هم اکنون، پایان سرد تابستان مسکن، اگرچه بین بازار ملک و فاز رونق، فاصله انداخته، اما روند خرید و فروش واحدهای مسکونی با استناد به کارنامه نیمه اول 96 نشان می دهد دمای معاملات ملک، از پیش رونق پارسال، بیشتر است.

«روند رشد معاملات مسکن د ر شهریور معکوس شد «، عنوان یکی از گزارش های روزنامه «تعادل» است که در آن می خوانیم: نگاهی به آمار منتشر شد ه معاملات مسکن تهران د ر شهریورماه 1396، نشان می د هد که حجم معاملات د ر این ماه نسبت به مرد اد ماه سال جاری 14 درصد کاهش یافته است. این آمار د ر حالی منتشر شد ه که براساس اظهارات مسوولان بخش مسکن طی ماه های اخیر، نشانه های رونق د ر این بخش هوید ا شد ه و به زود ی شاهد خروج از رکود بازار مسکن خواهیم بود .

با توجه به اهمیت ایمنی ساختمان ها باید ابتدا وضعیت ساخت و نظارت مورد بررسی قرار گیرد از آنجا که ساختمان هایی که به تازگی ساخته می شوند. در زمینه بسیاری از ضوابط مربوط به ایمنی چه از لحاظ سازه ساختمان و چه از لحاظ تاسیسات کنترل می شوند و با توجه به تجربه حادثه پلاسکو نسبت به سال های گذشته با دقت و توجه بیشتری ساخته می شوند اگرچه لازم است بیش از پیش در این زمینه دقت شود. اما مشکل اصلی در پایتخت بحث ایمنی سازه هایی است که در سال های خیلی قبل تر ساخته شده اند و متاسفانه به دلایل مختلف بسیاری از پارامترهای مربوط به مقاوم بودن سازه ساختمان، وجود تاسیسات لازم ندارند.

** نوسانات بورس در نیمسال نخست

مذاکرات «خالد الفالح» وزیر انرژی عربستان برای تمدید توافق کاهش تولید اوپک با همتایان ونزوئلایی و قزاقستانی موجب شد تا مخالفان و موافقان و همچنین کارشناسان و منتقدان نظرات خود را در این باره اعلام کنند.

بررسی وضعیت بازار سرمایه در 6 ماهه نخست امسال بیانگر این است که در بخش عملیات فروش، شاهد رشد مثبت فروش شرکت های منتخب بورسی هستیم به طوری که آمار نشان می دهد شاخص تولیدات کارگاه های بزرگ صنعتی در 3 ماهه نخست امسال نسبت به دوره مشابه سال قبل، 5.5درصد رشد داشته است.

ضمن اینکه عملکرد فروش شرکت های منتخب بورسی در 15 رشته فعالیت مختلف در 3 ماهه نخست سال 1396، نسبت به دوره مشابه سال قبل، 3.29 درصد رشد را نشان می دهد؛ به طوری که در فصل نخست امسال، تنها رشد فروش 2 گروه از 15 رشته فعالیت منفی بوده است، در حالی که در فصل مشابه سال گذشته، عملکرد رشد فروش 8 رشته فعالیت منفی بوده است.

«افزایش 4د رصد ی ارزش بازار د ر بورس تهران» عنوان یکی از گزارش های روزنامه تعادل است که در آن آمد: طی شهریورماه 96، ارزش بازار د ر مقایسه با پایان مرد اد 96، 4د رصد افزایش یافت و از 3250440میلیارد ریال به 3393567میلیارد ریال رسید . بر این اساس، طی 20 روز کاری شهریورماه 96، ارزش معاملات د ر مقایسه با پایان مرد اد 96، یک د رصد کاهش یافت و از 46335میلیارد ریال به 45874 میلیارد ریال رسید .

د ر شهریور 96، د فعات معاملات سهام برابر با 6 د رصد د ر مقایسه با پایان مرد اد ماه 96 افزایش یافت و از 1104هزارد فعه به 1170هزار د فعه بالغ شد . این د ر حالی است که شاخص بورس د ر پایان مرد اد 96 د ر مقایسه با تیر 96 به میزان 3459 واحد برابر با 2.4 د رصد افزایش یافت و از 82372 واحد به 85832 واحد رسید .

روند صعودی حاکم بر بازار سهام در آخرین روز کاری هفته نیز ادامه یافت و به این ترتیب رشد 190 واحدی (معادل 0.22 درصدی) در کارنامه معاملات روز چهارشنبه شاخص کل به ثبت رسید. در حالی بورس تهران مهرماه را با کاهش نماگر بازار آغاز کرد.

اما در دو روز کاری آخر هفته، شاهد برگشت معاملات و ورود موجی صعودی به بازار بودیم؛ به طوری که استارت این رشد در روز سه شنبه با تاثیر مثبت نمادهای پالایشی با توجه به رشد قیمت جهانی نفت، زده شد.

** صنعت و معدن و پتانسیل های جذب سرمایه های خارجی

اولویت های بیست و یک گانه سرمایه گذاران خارجی برای تحقق جذب 30 میلیارد دلار سرمایه خارجی در نقشه راه معدن تدوین شد.

بر اساس قانون برنامه ششم، دولت برای حوزه معدن نیاز به جذب 30 میلیارد دلار سرمایه خارجی دارد تا بتواند در این برنامه تحول لازم را در بخش معدن به وجود آورد و این محور مهم اقتصادی در توسعه کشور را به جایگاه خود بازگرداند.

این در حالی است که وظیفه تدوین نقشه راه معدن در دولت دوازدهم بر عهده سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) گذاشته شده و این سازمان با تدوین پیش نویسی از نقشه راه وزارت صنعت، معدن و تجارت در توسعه و توانمندسازی بخش معدن و صنایع معدنی، برنامه های پیشنهادی خود را به منظور اجرا در 4 سال آینده گردآوری کرده است.

کارشناسان اقتصادی معتقدند عامل های بازدارنده در توسعه و بهبود روند تولید و سرمایه گذاری کشور در 13 محوریت خلاصه می شود که شاید مهم ترین آنها را باید در نبود استراتژی توسعه صنعتی، مشکلات تامین مالی تولیدی، نوسانات ارزی به همراه وجود مفاسد اقتصادی در لایه های قدرت و همچنین مالیات ها که به همراه پدیده قاچاق و تعدد قوانین دست و پاگیر تجاری و اقتصادی راه را بر توسعه تولید و سرمایه گذاری مسدود کرده است.

عمق مشکلات در کشور حکایت از فاصله زیاد با دستیابی به شرایط مساعد اقتصادی داشته که نیاز است با اصلاح ساختار نهادی کشور و اعمال سیاست های مشوق تولید، ضمن اصلاح جریان سرمایه ها در کشور سرمایه گذاری ها را از بخش های نامولد به سمت بخش های مولد تولیدی و صنعتی هدایت کند.