دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
مبانی گفت وگوی دینی در قرآن
موافقان گفتوگو به وجود طرفینی متفاوت در فرآیند آن اشاره میکنند. طرفین گفتوگو حق دارند برداشت خود را از حقیقت داشته باشند. مخالفان گفتوگو به سیطره حقیقت اشاره میکنند و معتقدند فرد میتواند و باید بر حقیقت گردن نهد، از اینرو گفتوگو دیگر موردی نخواهد داشت.
قرآن کریم هر چند اسلام را دین حق معرفی کرده، نگاهی شمول گرایانه داشته و اسلام را شامل ادیان دیگر می داند. این نگاه باعث می شود تکثر پذیرفته شود و چنین تکثری می تواند راهی به سوی پذیرش دینی مبانی گفت وگویی اصیل باشد، گفت وگویی که نه به دنبال اسکات خصم و تسلیم دیگری، بلکه به دنبال شناخت و همدلی و همراهی بیشتر است.
قرآن کریم شناخت متقابل ادیان و فرهنگ ها را یکی از دلایل خلق متکثر انسان ها بیان کرده است. در آیه ۱۳ سوره حجرات صراحتا می خوانیم: «ای مردم، ما شما را از مرد و زنی آفریدیم و شما را ملت ملت و قبیله قبیله گردانیدیم تا با یکدیگر شناسایی متقابل حاصل کنید. در حقیقت ارجمندترین شما نزد خدا پرهیزگارترین شماست. بیتردید، خداوند دانای آگاه است.» این آیه می تواند سرشت متقابل شناخت را نشان دهد، دیگر آن که غیراز جنس، نژاد، قومیت و در یک کلام خصوصیات عرضی است که من دارم، با من برابر است و همه ما را خداوند آفریده است. خداوند می توانست انسان ها را از یک دین و فرهنگ بیافریند، اما خلقت انسان ها نه تنها در جنس که در فرهنگ و دین و قوم نیز با کثرت همراه بوده است. از این روست که رویکرد قرآن به تکثر ادیان و فرهنگ ها حذف آنها نیست، بلکه شعوب و در واقع تکثر به رسمیت شناخته شده است، تکثری که به همراه برابری است. در این آیه هر نوع مایه تمایز و تفوق انسانی جز تقوای الهی نقض می شود و تنها مایه برتری آن هم در نزد خدا و نه در سلسله مراتب اجتماعی، سیاسی و اقتصادی، تقوا بیان شده است.
علامه طباطبایی شعوب را در معنایی قومی و نژادی مطرح کرده اند، اما به نظر ایشان روح این آیه تاکید بر برابری انسان ها دارد و این که برتری که محصول ایمان است فقط معلوم علم خداوند دانای آگاه است. «مردم از این جهت که مردمند همه با هم برابرند و هیچ اختلاف و فضیلتی در بین آنان نیست و کسی بر دیگری برتری ندارد و اختلافی که در خلقت آنان دیده میشود که شعبه شعبه و قبیله قبیله هستند تنها به این منظور در بین آنان به وجود آمده که یکدیگر را بشناسند، تا اجتماعی که در بینشان منعقد شده نظام بپذیرد، و ائتلاف در بینشان تمام گردد...» (ترجمه المیزان، ج۱۸، ص ۴۹)
پایان گفت وگو به معنای آن است که یک سوی گفت وگو پیروز میدان می شود یا یک سوی میدان یا کسی ورای حوزه گفت وگو داوری نهایی را انجام می دهد، اما در میان جدال دینی، خداوند داوری را مختص خود و به روز قیامت موکول می کند و این یعنی گفت وگوی دینی پایان ناپذیر است. «کسانی که ایمان آوردند و کسانی که یهودی شدند و صابئیها و مسیحیان و زرتشتیان و کسانی که شرک ورزیدند، البته خدا روز قیامت میانشان داوری خواهد کرد، زیرا خدا بر هر چیزی گواه است. (حج/۱۷)
چنانچه در ابتدای بحث حاضر آمد، خداوند در پی یکسان سازی نیست. در آیه ای دیگر چنین می خوانیم: «برای هر امتی مناسکی قرار دادیم که آنها بدان عمل میکنند، پس نباید در این امر با تو به ستیزه برخیزند، به راه پروردگارت دعوت کن، زیرا تو بر راهی راست قرار داری.» (حج/۶۷) با نسبت داده شدن مناسک ملت ها به خداوند، دیگر لزومی به حذف آنها نخواهد بود.
اما نسبت میان ادیان گفت وگویی همدلانه است، منشأ یکسان و تنها مشترک میان ادیان نیست که آنها محتوای یکسانی را نیز دارند. مشکلات امروز بشر نیز یکسان و گفت وگوی ادیان می تواند راهی به سوی حل این مشکلات باشد. خداوند می فرماید: «و با اهل کتاب، جز به [شیوهای] که بهتر است، مجادله مکنید ـ مگر [با] کسانی از آنان که ستم کردهاند ـ و بگویید: به آنچه به سوی ما نازل شده و [آنچه] به سوی شما نازل گردیده، ایمان آوردیم و خدای ما و خدای شما یکی است و ما تسلیم اوییم.» (عنکبوت/۴۶) خداوند به مسلمانان تاکید کرده است که در گفت وگو با ادیان از بهترین شیوه استفاده کنند و با آنها ابراز وحدت نمایند. این ابراز وحدت با توجه به آیات گذشته، نافی کثرت نیست، بلکه موید آن در طرحی جامع تر است. سنخ نگرش اسلام به ادیان با پذیرش تکثر آنهاست.
آیات مربوط به بحث از گفت وگوی دینی بسیار است، از جمله در آیه ای دیگر می خوانیم: «و اگر خدا میخواست قطعا شما را امتی واحد قرار میداد، ولی هر که را بخواهد بیراه و هر که را بخواهد هدایت میکند و از آنچه انجام میدادید، حتماً سؤال خواهید شد.» (نحل/۹۳) خدا خود نخواسته است همگان بر دینی واحد بزیند. نگاهی به این آیات نشان می دهد خداوند در قرآن حکیم کثرت را که مقدمه و شرط اساسی برای گفت وگوی ادیان است، پذیرفته و مورد تاکید قرار داده است. تاکید بر ماهیت یکسان دین مانع از آن نشده است که کثرت نفی شود. «بگو: به خدا و آنچه بر ما نازل شده و آنچه بر ابراهیم و اسماعیل و اسحاق و یعقوب و اسباط نازل گردیده و آنچه به موسی و عیسی و انبیای [دیگر] از جانب پروردگارشان داده شده، گرویدیم [و] میان هیچ یک از آنان فرق نمیگذاریم و ما او را فرمانبرداریم.» (آل عمران/ ۸۴ ) نیز خداوند به صراحت عنوان فرموده است که برای هر امتی مناسکی قرار داده شده، هر چند پیامبر اکرم(ص) بر راه راست معرفی شده اما خداوند تصریح کرده که انسان را در شعوب و ملل مختلف آفریده است تا از قبل این اختلاف به شناخت متقابل از یکدیگر برسند. خداوند در قرآن کریم تصریح کرده است که اختلاف میان امت ها محصول اراده الهی است و خداوند نمی خواسته همه را در راه راست قرار دهد، بلکه اختلاف انسان ها به گونه ای به سرشت مختار انسان ها نیز باز می گردد. اگر خداوند نخواسته که انسان ها را از امت واحدی قرار دهد، از این رو نسبت رویکرد ضدبشری گروه های تروریستی نظیر القاعده نسبت به حذف دیگران با قرآن معلوم خواهد بود. اگر امروز برخی تنها راه رسیدن به بهشت را گرویدن به آیین خویش عنوان می کنند، پیشتر قرآن چنین منطقی را نفی کرده است: «گفتند: هرگز کسی به بهشت در نیاید، مگر آن که یهودی یا ترسا باشد. این آرزوهای [واهیِ] ایشان است. بگو: اگر راست میگویید، دلیل خود را بیاورید.» (بقره/۱۱۱)
میثم قهوه چیان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست