جمعه, ۲۸ دی, ۱۴۰۳ / 17 January, 2025
ماسک جلوی آنفلوآنزا را می گیرد
ماسکهای تنفسی، ژلها و اسپریهای ضدعفونیکننده دست و هر محصولی که در پیشگیری از ابتلا به بیماری آنفلوآنزا موثر باشد این روزها خیلی طرفدار دارد. شیوع آنفلوآنزای نوع A موجب شده است تا همه افراد، به ویژه آنهایی که خودشان جزو افراد پرخطر هستند یا یکی از افراد خانوادهشان در این گروه قرار دارد، هر کار که از دستشان بر میآید برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری انجام دهند و هر محصولی که تصور میکنند در پیشگیری و کنترل این بیماری موثر است خریداری کنند. این موضوع موجب شده است برخی از محصولات مانند ماسکهای تنفسی در بازار کمیاب شده و یا با قیمت بیشتری به فروش برسد. اما سوال اینجاست که استفاده از ماسکهای تنفسی چهقدر در پیشگیری از ابتلا به این بیماری موثر است؟ در این باره با دکتر مسعود مردانی، فوق تخصص بیماریهای عفونی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و عضو کمیته کشوری آنفلوآنزا گفتگو کردهایم.
▪ آقای دکتر! پاندمی آنفلوآنزا موجب شده است تا افراد نسبت به این موضوع حساستر شوند و برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری هر کار که از دستشان برمیآید انجام دهند. یکی از این اقدامات استفاده از ماسکهای تنفسی است، این روزها ماسکهای تنفسی خیلی طرفدار پیدا کرده است، طوری که برخی انواع ماسک در بازار کمیاب شده است و یا با قیمت گرانتر به فروش میرسد. اصلا استفاده از ماسک چه قدر در پیشگیری از ابتلا به این بیماری موثر است؟برای پیشگیری از آنفلوآنزا استفاده از ماسک برای همه مردم توصیه نمیشود. در فاز ۶ پاندمی ویروس در تمام سطوح و فضاها وجود دارد. در این مرحله ویروس در سطح وسیعی پراکنده شده است و علاوه بر خیابان در خانه هم وجود دارد. به همین دلیل، استفاده از ماسک حفاظتی در برابر ابتلا به آنفلوآنزای نوع A ایجاد نمیکند. افراد سالم نباید تصور کنند استفاده از ماسک تنفسی آنها را از ابتلا به این بیماری محافظت میکند.
▪ چه افرادی باید از ماسک استفاده کنند؟
ـ توصیه میشود افراد علامتدار یعنی افرادی که علایمی مانند سرفه، عطسه و آبریزش بینی دارند برای کنترل انتشار ویروس آنفلوآنزا حتما از ماسک استفاده کنند. اگر یکی از افراد خانه علامتدار باشد برای پیشگیری از ابتلای سایر افراد و کنترل انتشار ویروس در محیط خانه لازم است این فرد از ماسک استفاده کند. همچنین توصیه میشود افراد علامتدار تا جای ممکن در خانه بمانند و از حضور در محلهای عمومی پرهیز کنند و هنگام عبور و مرور در خیابان مثلا هنگام مراجعه به پزشک و مراکز خدمات درمانی حتما از ماسک استفاده کنند.
▪ این افراد باید از چه نوع ماسکی استفاده کنند؟
ـ بهتر است افراد بنا به مصلحت پزشک نوع ماسک تنفسی را انتخاب کنند. قبلا تصور میشد ماسکهای پیشرفته که از ورود ویروسها و باکتریهای ریز پیشگیری میکند میتواند در بیماریهایی مانند سارس و آنفلوآنزای نوع A حفاظت ایجاد کند اما نتایج تحقیقات جدید نشان داده است که استفاده از ماسک جراحی معمولی و ماسکهای پیشرفته تفاوت چندانی با هم ندارد. محققان با بررسی وضعیت پرستارانی که گروهی از آنها هنگام مراقبت از بیماران از ماسک معمولی جراحی و گروه دیگر از ماسکهای تنفسی فیلتردار استفاده میکردند، به این نتیجه رسیدهاند. بنابراین استفاده از ماسکهای جراحی معمولی موجود در داروخانهها که قیمت کمتری هم دارد در کنترل انتشار این بیماری موثر است.
▪ لطفا درباره طرز استفاده صحیح از ماسک نیز توضیح دهید.
ـ توصیه میشود ماسک هر ۲ تا ۳ ساعت تعویض شود. اگر ماسک خیس و مرطوب شود دیگر محافظتی ایجاد نخواهد کرد و خود به عاملی برای انتقال بیماری تبدیل خواهد شد. نکته دیگر اینکه افرد علامتداری که از ماسک استفاده میکنند نباید به ماسکشان دست بزنند چون در این صورت هنگام دست دادن به سایر افراد یا دست زدن به وسایل و لوزام ویروس را منتشر خواهند کرد. در صورت تماس دست با ماسک فورا دستهایشان را به طور کامل با آب و صابون بشویند. شستشوی نادرست موجب انتقال عفونت میشود. افراد نباید به صرف استفاده از ماسک تصور کنند دیگران را بیمار نخواهند کرد. مهمترین رکن انتقال بیماری پس از ترشحات و ریز قطرههای تنفسی که راه مستقیم انتقال این بیماری است، انتقال از طریق دست آلوده است. بنابراین در کنار استفاده از ماسک، برای کنترل انتشار ویروس عاداتی مانند دست زدن به دهان، چشم و بینی باید کنار گذاشته شود. هنگام تعویض ماسک نیز حتما باید با دستی که ماسک را برداشتهاند ماسک را به شکل گلوله درآورند و در سطل زباله دردار بیندازند و بلافاصله دستهایشان را با آب و صابون بشویند.
▪ حرف آخر؟
ـ بازار آنفلوآنزا داغ است و سرمایه داران از این فرصت استفاده و متاسفانه گاهی سوءاستفاده میکنند. گاهی ممکن است در تبلیغات کالاها و محصولات بزرگنمایی شود. باز هم یادآوری میکنم در افراد سالم و معمولی که هیچ علامتی ندارند، موثرترین راه پیشگیری از ابتلا به آنفلوآنزا شستن مرتب دستها با آب و صابون است.
● ماسک معجزه نمیکند
به گفته کارشناسان مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا، خطر ابتلا به آنفلوانزا با مجموعهای از اقدامات کاهش پیدا میکند و تنها با انجام یک اقدام، محافظتی در برابر این بیماری ایجاد نمیشود. شستن مرتب دستها با آب و صابون و در صورت نبود صابون استفاده از ضدعفونیکنندههای حاوی الکل، پوشاندن دهان و بینی با دستمال کاغذی هنگام عطسه و سرفه، دست نزدن به بینی و دهان و چشم، رعایت فاصله یک تا دو متر با افراد مبتلا به بیماری و ماندن در خانه و پرهیز از حضور در جمع افراد مبتلا به آنفلوآنزا و افرادی که علایمی مانند تب، سرفه، عطسه، گلودرد، آبریزش بینی، بدن درد، سردرد، خستگی، تهوع و اسهال دارند حداقل تا ۲۴ ساعت پس از رفع تب، مجموعه اقداماتی است که برای پیشگیری از ابتلا و کنترل انتشار این بیماری توصیه میشود. هرچند استفاده صحیح از ماسکهای صورت معمولی و ماسکهای تنفسی پیشرفته فیلتردار N۹۵ یا سایر تجهیزات حفاظت تنفسی با فیلتر مورد تایید موسسه ملی ایمنی و بهداشت آمریکا (NIOSH) هنگام تماس با فرد بیمار مزایایی دارد اما اثربخشی این ماسکها در پیشگیری از انتقال ویروس H۱N۱ شناخته شده نیست.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا استفاده از ماسک را تنها در مواردی که افراد پرخطر در اماکن شلوغ و پرجمعیت حضور دارند یا مجبور به مراقبت و نگهداری از افراد بیمار هستند توصیه میکند. همچنین به افراد بیمار توصیه میکند در کنار رعایت سایر نکات مانند پوشاندن دهان و بینی هنگام عطسه و سرفه برای پیشگیری از انتشار ویروس از ماسک استفاده کنند. استفاده صحیح از ماسکهای فیلتردار مهم است و این ماسکها در کودکان و افرادی که ریش دارند به دلیل خوب قرار نگرفتن روی صورت کارایی لازم را ندارند. کارشناسان مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا به افرادی که تصور میکنند ماسک یک وسیله جادویی است هشدار دادهاند که استفاده از وسایلی مانند ماسک تنفسی نباید در افراد احساس امنیت کاذب ایجاد کند و افراد باید بدانند استفاده از این وسایل در کنار رعایت سایر اقدامات و آن هم در برخی شرایط میتواند موثر باشد. افراد سالم نباید تصور کنند به صرف استفاده از ماسک تنفسی به این بیماری مبتلا نمیشوند و در ارتباط و تماس با افراد بیمار نکات بهداشتی را رعایت نکنند. افراد بیمار هم نباید تصور کنند در صورت استفاده از ماسک دیگر بیماری را به دیگران منتقل نمیکنند و با خیال راحت در اماکن شلوغ و پرجمعیت حاضر شوند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست