سه شنبه, ۷ اسفند, ۱۴۰۳ / 25 February, 2025
مجله ویستا

امام خمینی و رهبری او هدیه ای الهی برای زنان جهان


امام خمینی و رهبری او هدیه ای الهی برای زنان جهان

در توصیف شخصیت و نقش امام خمینی ره در انقلاب اسلامی, متفکرین مسلمان و غیر مسلمان از تعابیری چون الگو و حامی اصلی حقوق بشر , اندیشه امام چالشی بزرگ برای امپریالیسم آمریکا و اسراییل , آینده نگری او خنثی کننده توطئه های دو قطب شرق و غرب , معنویت سیاسی , ویژگی بارز انقلاب اسلامی ایران , احیاگر هیبت اسلام , مخالف حبس اسلام در مساجد , پناه مستضعفان جهان , ایجاد کننده بیداری اسلامی , بزرگترین مصلح عصر حاضر و بسیاری تعابیر خاص دیگر یاد کرده اند

در توصیف شخصیت و نقش امام خمینی(ره) در انقلاب اسلامی، متفکرین مسلمان و غیر مسلمان از تعابیری چون "الگو و حامی اصلی حقوق بشر" ،" اندیشه امام چالشی بزرگ برای امپریالیسم آمریکا و اسراییل" ، "آینده نگری او خنثی کننده توطئه های دو قطب شرق و غرب" ، "معنویت سیاسی ، ویژگی بارز انقلاب اسلامی ایران" ، "احیاگر هیبت اسلام" ، "مخالف حبس اسلام در مساجد"،" پناه مستضعفان جهان" ،"ایجاد کننده بیداری اسلامی" ، " بزرگترین مصلح عصر حاضر" و ... بسیاری تعابیر خاص دیگر یاد کرده اند.

برای نشان دادن عمق اثر گذاری حضرت امام در اندیشه و عینیت جهان معاصر به برخی نقل قول های مبسوط تر از پاره ای از صاحب نظران و اندیشمندان بپردازیم:

▪ سیدصدرالدین، متفکر و اندیشمند معاصر الجزایری، گفته است:

امام خمینی (ره) مردی استثنایی بود. این انسان هدیه خداوند به مسلمین بود تا بتوانند مسیرشان را در اسلام تصحیح کنند. امام خمینی(ره) اسلام را از گوشه مساجد خارج کردند و ایشان مردم را به مسیری هدایت و تشویق نمودند که اسلام را بتوان به عنوان یک روش زندگی به اجرا درآورد. امام خمینی بود که این جرات را به مسلمانان بخشید تا بتوانند اسلام را به دیگران عرضه کنند. الان مسلمانان به مسلمان بودن شان افتخار می‏کنند، حال آنکه پیش از امام خمینی، جرات بیان مسلمان بودنشان را نیز نداشتند. آنها امروز به واسطه اسلام احساس قدرت می‏کنند، این فقط امام خمینی بود که به ما اسلام حقیقی را نشان داد و اکنون با شناختی که امام در اختیار مردم قرار داده، ایشان می‏توانند بین اسلام واقعی یا همان گونه که امام می‏گفتند، اسلام ناب محمدی (ص) و اسلام آمریکایی فرق بگذارند.

▪ معاون وزیر فرهنگ قرقیزستان استاد جمعه علی خان از امام این گونه یاد می کند:

امام خمینی آخرین پدیده بزرگ قرن ماست. یعنی درست در حالی که امریکا و شوروی جهان را به دو قطب بزرگ تقسیم کرده بودند و خطر هیچ قدرتی را تصور نمی‏کردند، امام خمینی ظهورکرد و انقلاب او بسیار جسورانه بود. شگفتی در اینجاست که وی نزد هر ملتی محترم است و این از تیزهوشی و نبوغ اوست که توانست چنین تاثیری در جهان معاصر باقی بگذارد. امام خمینی رهبری مقتدر و دوراندیش، انسانی والا و منزه، برخوردار از باطنی شفاف و زلال و طبعی غنی و سرشار بود.

به نظر من، رهبری او و رهنمودهای او، چه در خصوص مسائل ملل اسلامی و چه درباره معضلات جهانی، هدیه‏ای الهی بوده است. وی به باطن انسانها نظر دارد و انسان را به زبانی ساده به آن سرچشمه‏های ازلی و ارتباط با مبدا وجود دعوت می‏کند و این هدف غایی زندگی است. معنی زندگی و نهایت تمدن رسیدن به همین منظور است. وی به این نکته توجه خاصی دارد و همه انسانها را با همین ملاک، یعنی انسان بودن ارزیابی می‏کند و این در هر شرایطی ارزشمند است. فکر می‏کنم رمز تمامی پیروزیها و دستاوردهای انقلاب اسلامی نیز در همین است. این یک واقعیت است که هر رهبری که در کوران مبارزات قرار می‏گیرد، در گردابی از مشکلات غوطه می‏زند، اما او مسیر درستی را مشخص کرد و این دیگر با آیندگان است که راه او را تا حصول نتایج پیگیری کنند.

▪ خانم نسیم والجی، عضو کمیته زنان و سردبیر مجلات «الکوثر» و «راه هدایت‏» کنیا در مورد امام می گوید :

به خدا که از شخصیت امام خمینی، این شخصیت‏بسیار اعظم در قرن حاضر و در عصر جهالت و عصر فساد و اضمحلال انسان، نمی‏توان به طور کامل سخن گفت. حقیقتا امام شخصیتی است که هر چه کرد برای خدا بود و در راه خدا بود. امام خمینی در مسیر انبیا عمل کرد، بسیار پرهیزگار بود و در مقابل تفکر غرب و شرق ایستادگی و در راه اسلام ناب و شیوه انبیا، تلاش بسیار نمود. امام خمینی با تفکر، حکمت و اخلاق خود، حیرتی را در جهان معاصر پدید آورد. او در نامه‏ای به گورباچف آنچه را که در شرق رخ داد، پیش‏بینی کرد. هر چه که امام خمینی، راجع به اتفاقات و رخدادهای جهان معاصر پیش‏بینی کرد، همان اتفاق افتاد. امام خمینی رسولی بود برای شرق و پیام‏آور حیات حقیقی بشر.

آنچه از کلمات بالا و بسیاری از تعابیر دیگر صاحب نظران برمی آید، این است که تصویری که از حضرت امام و نقش و جایگاه ایشان در جهان امروز در اذهان اهل بصیرت ونظر پدید آمده، بسیار عمیق تر و گسترده تر از چیزی است که در تصور بسیاری از ما که در کنار ایشان بسر بردیم ، می گنجد. در واقع باید گفت که این اسلام ناب محمدی است که از ورای قرن ها خاموشی و عزلت به صحنه آمده است و خود را با همه زیبایی و ژرفا و گستردگی نشان داده است . کار بزرگ حضرت امام همین بوده است که در قالب پدیده ای چون انقلاب اسلامی غبار غرض ورزی ها و کوته بینی ها و ... را از سیمای دلربای این دین الهی بزداید و آن را پاک و بی شائبه در معرض نگاه اهل بصیرت و انصاف قرار دهد؛ آن هم نه تنها در مولد و زادگاه انقلاب اسلامی یعنی کشور ایران ، بلکه در جهان اسلام و در پهنه کل جهان .

درست به جهت همین ریشه الهی انقلاب اسلامی است که این رخداد از حد جغرافیای یک کشور و یک منطقه فراتر رفت و عملا در کمترین زمان و به بهترین نحو در کل جهان منتشر شد ؛ و این در شرایطی بود که دشمنان این انقلاب از بدو شکل گیری و سپس از هنگام پیروزی همه عده و عده خود را برای درهم کوبیدن آن و امحاء و نابودیش بکار گرفتند ، اما گویی هر آنچه آنها کردند، دقیقا در جهت معکوس هدف و مقصد شان نتیجه داد و نه تنها این انقلاب نابود نشد و چهره اش با همه تلاش و تقلای دشمنان قدر و غدار مخدوش و زشت نگشت، بلکه روز بروز بر جلوه آن افزوده شد و به سرعتی باورنکردنی و حیرت افزا اندیشه ها و دل ها را تسخیر نمود.

البته تردیدی نیست که امام خمینی (ره) به سبب آن که رهبر و بنیانگذار انقلاب اسلامی ایران بوده ، بیشترین نزدیکی و قرابت را با ملت ایران داشته است . از این رو می بینیم که در دو برهه حساس یکی استقبال از حضرت امام در بدو ورود تاریخی او به ایران در سال ۱۳۵۷ در بحبوحه انقلاب اسلامی و دیگر ی در بدرقه آن عزیز به گاه رحلت اندوهبارش در سال ۱۳۶۸ ملت قدرشناس ایران صحنه هایی بی بدیل و فراموش ناشدنی از استقبال و بدرقه رهبر گرانقدر خویش در پیش چشم جهانیان به نمایش درآوردند.

و از همین روست که رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیت‌الله خامنه‌ای هم بارها بر ادامه راه روشن حضرت امام در جمهوری اسلامی و درمیان ملت مسلمان ایران تاکید کرده اند . مشخصا در همین ایام به مناسبت نوزدهمین سالگرد ارتحال ایشان در جوار مرقد نورانیش فرمود: «انقلاب اسلامی، به فرموده امام راحل عظیم‌الشأن متعلق به همه قشرها و نسل‌های حال و آینده ایران است و این ملت بزرگ، این امانت سنگین الهی را در پرتو عمل به وصیت نامه راهگشای امام خمینی ،حفظ شعارها، جهت‌گیری‌ها، ارزش‌ها و مبانی انقلاب و در سایه پیشرفت و نوآوری و تعالی، حفاظت خواهد کرد».

اما حقیقت آن است که بزرگی و عظمت انقلاب اسلامی و شخصیت حضرت امام بیش از آن است که در حصار ملیت و جغرافیای خاص این کشور بماند. انقلاب اسلامی به همراه تفکر و نگرش ممتاز و منحصر به فرد امام بیشتر و زودتر از آن که دشمنان بدانند در میان دنیای اسلام و سپس در کل جهان انتشار یافت، به نحوی که امروز در آستانه نوزدهمین سالگرد ارتحال آن بزرگوار شاهدیم که اندیشه و منش و سیره امام در اقصی نقاط کره خاکی در معرض نگاه تحسین برانگیز و چشم هایی است که در پی گمشده معنوی خود به او رسیده اند و با تمام دل و جان گوش به پیام و کلام و اثر و ... او سپر ده اند. و در این دلباختگی و رهسپاری البته زنان گوی سبقت را از مردان ربوده اندو این خود از کرامات و معجزه های این انقلاب و شخصیت بنیانگذار آن محسوب می شود.

چرا که بر هیچ فرد مطلع و منصفی پوشیده نیست که حجم مخالفت ها و معارضه هایی که با اندیشه امام خمینی و انقلاب اسلامی در جهان امروز صورت گرفته است ، بمراتب بیش از مجموع تبلیغاتی بوده است که در طول بیش ازهفتاد سال عمر اتحاد جماهیر شوروی بر علیه و ایدئولوژی کمونیسم توسط امریکا و وابستگانش صورت گرفت و مشخصا در حوزه زنان نیز تبلیغات مسموم علیه رویکرد انقلاب و اسلام یکی از مهم ترین حربه های تبلیغاتی غرب علیه اندیشه های اسلام و امام بوده است . اما علیرغم همه این فتنه ها زنان در کشورهای اسلامی و بخصوص در غرب معارض با اسلام، امروز از پیشقراولان گرایش به انقلاب اسلامی محسوب می شوند و با وجود همه ممانعت های آشکار و پنهان و همه سختگیری ها و ستیزها که درا ین زمینه با آنها صورت می پذیرد، بر گرایش و باور خویش استوارند و بلکه تعمد و اصرار بر اظهار و ابراز آن دارند؛ ا‌ظهار و ابرازی که با انتخاب حجاب اسلامی به عنوان یک نوع پوشش برتر همراه شده است .

انتخاب پوشش اسلامی از سوی زنان غربی به منزله ضربه ای سهمگین بر حجم عظیم تلاش ها و حرکت هایی بوده است که در طول چند سده اخیر غرب برای ساختن مدلی خاص از زن و ارائه آن به همه جهانیان به عنوان الگوی یگانه و منحصر بفرد قابل قبول و امروزی از زن بودن کرده است. بیهوده نیست که امروز جهان غرب فارغ از همه شعارهایی که در باب حقوق بشر و آزادی انسان ها می دهد، با تمام توان فکری و عملی خود سرکوب همه جانبه حرکت اسلام گرایانه زنان را در غرب و هم در کشورهای اسلامی در دستور کار خود قرار داده است و جالب آن است که هر چه می کوشد، با تاثیر معکوس مواجه می شود . یعنی به نظر می رسد که مجموعه تدابیر و تمهیدات دولت های غربی و پاره ای دولت های وابسته در کشورهای مسلمان عملا به انتشار و اشاعه روز افزون حجاب منجر شده است.

به این ترتیب شاید بهتر باشد که آن دو اظهار نظر را که در بالا از دو متفکر مختلف در مورد امام و رهبری وی با تعبیر "هدیه الهی" نقل کردیم ، به این شکل مطرح کنیم که امام خمینی در اندیشه و عمل ، بیش از هر کس هدیه ای الهی برای زنان ایران، زنان جهان اسلام و بلکه زنان جهان بوده است؛ هدیه ای که معنویت ، هویت انسانی و نقش و جایگاه وبرجسته در صحنه جامعه را برای زنان به ارمغان آورد.

این است که در چنین روزها و ایامی که یاد آن عزیز بیشتر بر لوح دل ها و جان ها زنده می شود، ما زنان بیش از همه سرتعظیم در برابر بزرگی ها و بزرگواری های امام راحل و اندیشه و حرکت او فرود می آوریم و وظیفه و رسالت خود را نسبت به اشاعه اندیشه و آرمان او بیش از دیگران می دانیم. چنین باد .

نویسنده:م-اسکندری