یکشنبه, ۱۷ تیر, ۱۴۰۳ / 7 July, 2024
مجله ویستا

نجوم هم چقدر جالبه!


نجوم هم چقدر جالبه!

- در سطح كره ی ماه تا چه ارتفاعی می توانید بالا بپرید؟
در واقع نیروی میدان گرانش بر روی سطح ماه تنها ۰.۱۶ شتاب گرانش بر روی زمین است، بنابراین این بدان معناست كه با صرف انرژی مساوی …

- در سطح كره ی ماه تا چه ارتفاعی می توانید بالا بپرید؟

در واقع نیروی میدان گرانش بر روی سطح ماه تنها ۰.۱۶ شتاب گرانش بر روی زمین است، بنابراین این بدان معناست كه با صرف انرژی مساوی ، شما می بایست بتوانید ۶.۱ برابر، بالاتر بپرید. البته در چنین گرانش ضعیفی اصلا صلاح نیست که خیلی بالا بپرید چون ممکن است امکان برگشت وجود نداشته باشد.

- در هر ثانیه خورشید ۵۴۰ میلیون تن هیدروژن را به ۴۹۵ میلیون تن هلیم تبدیل میكند .در این فرایند ۴۵ میلیون تن ماده به انرژی تبدیل میشود كه به شكل نور به زمین میرسد.

- هنگامی كه هسته ی ستاره منفجر میشود پوسته های بیرونی ان به بیرون پرتاب میشو ند ستاره محضر تنها در خلال چند ساعت انرژی ای را منتشر میكند كه خورشید ما در مدت پنج میلیون سال منتشر میكند در این حال ستاره چندین برابر درخشانتر میشودای پدیده را ابر نواختر مینامند.

- منظومه شمسی ما مركز راه كهكشان (مركز كهكشان را شیری) را در هر ۲۲۵میلیون سال بكبار دور میزند این مدت را اختر شناسان سال كیهانی میگویند

- طبق نظریه ای از الكساندر فریدمن فیزیكدان روسی روزی جهان از منبسط شدن متوقف و سر انجام اجرام به سوی هم حركت میكنند و همه ی انها در یك نقطه ی یگانه جمع میشوند (پایان جهان).این حادثه را رمبش بزرگ میگویند.

- دستور طبخ یك ستاره:

بسیار ساده است ابتدا فشرده شدن ابر عظیمی از غبار و گاز بین ستاره ای در حجمی نسبتا كوچك اتمهای هیدروژن را به یكدیگر نزدیك میكند (در خود فرو ریختن ) این ابر احتمالا با دریافت ضربه ای از موج حاصل از انفجار یك ستاه ی نزدیك اغاز میشود فشردگی ابر در اثر نیروی گرانش انقدر ادامه مییابد تا جوش هسته ای اغاز شود نیروی رو به بیرون حاصل از این جوش هسته ای فشردگی بیشتر ابر را متوقف میكند و وقتی این تعادل برقرار شد در واقع ستاره متولد میشود

- رنگ ستارگان از باطن ستاره پرده بر میدارد:

ستارگان ابی داغتر از خورشید و قرمز ها سردتر از ان هستند

بیشتر ستارگان داغتر از خورشید بین ده تا صد برابر خورشید جرم دارند.

انواع حركات كره ی زمین :

۱) حركت انتقالی Revolution : كه زمین با سرعت ۳۰ كیلومتر بر ثانیه آنرا بدور خورشید در مدت ۳۶۶ روز طی می كند.

۲)حركت وضعی Rotation :كه زمین هر ۲۳ساعت و ۵۶ دقیقه یكدور بدور خود می زند و این حركت از شرق بغرب است.

۳)حركت تقدیمی Precessional : وقتی فرفره می چرخد، محور دورانش دایره ی كوچكی را طی می كند. زمین هم چون بدور خودش می چرخد پس محور دوران حركت وضعیش ( كه رو به ستاره ی قطبیست) حركت دیگری هم می كند كه باعث می شود در هر ۲۶۰۰۰ سال یكدور كامل حول محور عمود بر دایرهٔ البروج بزند.

محمد طلایی زاده