چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
یادم تو را فراموش
تا به حال شده چیزی را فراموش کنید و یادتان نیاید کجا بوده است؟ بعد چه اتفاقی میافتد؟ اگر به هیچ وجه یادتان نیاید عصبانی میشوید؟ خاطرات چه طور؟ اگر کسی برای شما خاطرهای مشترک را مرور کند و شما ماجرا را به یاد نیاورید چه حالی پیدا میکنید؟ آیا ممکن است مغز روزی چگونه خوردن، چگونه خندیدن، چگونه گریه کردن و... را هم فراموش کند؟ دنیا برای مبتلایان به آلزایمر اینگونه است!
بیشتر ما، آلزایمر را بلایی برای همسایه میدانند و هرگز گمان نمیکنند این بیماری روزی گریبان آنها یا خانوادههای آنها را هم بگیرد، اما واقعیت این است که هماکنون در کشور ما حدود ۵۰۰ هزار نفر در کشور مبتلا به این بیماری هستند و پزشکان میگویند این آمار در آینده بیشتر نیز خواهد شد و به همین علت از حالا باید امکانات و تجهیزات مناسب برای مواجهه با این بیماری را فراهم کنیم.
دیروز روز جهانی مبارزه با آلزایمر بود اما در کشور ما که رشد جمعیت سالمند آن نسبت به بسیاری از کشورهای دنیا روند سریعتری دارد،مسلما مبارزه با آلزایمر نه فقط به یک روز بلکه به هفتهها نیاز دارد.
افزایش شمار مبتلایان به آلزایمر فقط چالش پیشروی کشور ما نیست، بلکه جمعیت جهان به سرعت در حال پیرشدن است و دانشمندان پیشبینی کردهاند تا ۴ دهه دیگر از هر۴سالمند در جهان یکی به آلزایمر مبتلا میشود و از آنجا که جمعیت جهان در حال پیر شدن است و آلزایمر هم معمولا یکی از عوارض بالارفتن سن است سالهاست همه کشورهای توسعه یافته دنیا به فکر راهکارهایی برای کاهش موارد ابتلا به این بیماری در وهله اول و سپس بسترسازی برای مراقب و نگهداری از مبتلایان به آن باشند. آلزایمر نوعی اختلال مغزی است که بیمار مبتلا به آن دچار فراموشی شدید میشود. ابتلا به این بیماری دلایل زیادی دارد و برخی زمینههای ابتلا به آن قابل پیشگیری است، اما پزشکان میگویند رایجترین دلیل این بیماری رسوب پروتئین آمیلوئید در مغز است که تغذیه سلولهای مغزی را با مشکل مواجه میکند.
پژوهشهای علمی نشان میدهند کسانی که میوه و سبزیجات بیشتری مصرف میکنند و تغذیه مناسبتری دارند، تابع برنامهریزی مشخصی در زندگی هستند و خواب و کار آنها اندازههای معینی دارد، از استرس دور میمانند و وزن و قندشان را کنترل میکنند کمتر در معرض ابتلا به آلزایمر هستند.
● نشانههای فراموشی
علائم بیماری آلزایمر معمولا آرامآرام پیش میروند و به مرور زمان وخیمتر میشوند و در انجام کارها و مسوولیتهای روزانه اختلال ایجاد میکنند. آغاز این بیماری با یک سری علائم هشداردهنده است که تشخیص آنها سبب میشود سریعتر برای کنترل عوارض آن به پزشک مراجعه کنید. ایسنا درباره نشانههای این بیماری گزارشی را به نقل از سایت انجمن جهانی آلزایمر منتشر کرده است که ما آن را با تغییراتی برای شما میآوریم. ۱۰ نشانه هشداردهنده این بیماری عبارتند از:
▪ تضعیف حافظه و بروز حالتهای فراموشی: یکی از شایعترین علائم آلزایمر از دست دادن حافظه بویژه فراموش کردن اطلاعاتی است که فرد بیمار اخیرا آنها را به خاطر سپرده است. سایر موارد شامل فراموش کردن تاریخها و رویدادهای مهم، پرسیدن مکرر اطلاعات مشابه و وابستگی به وسایلی مثل دفتر یادداشت و لوازم الکترونیکی برای بهیادآوردن موضوعات معمولی هستند.
▪ چالش در برنامهریزی یا حل مسائل: برخی افراد ممکن است تغییراتی را در تواناییشان برای برنامهریزی یا کارکردن با اعداد و ارقام تجربه کنند. آنها اغلب رسیدگی به صورت حسابهای ماهانه را فراموش میکنند و در تمرکز کردن و انجام کارهای طولانیتر با مشکل مواجه میشوند.
▪ مشکل در انجام کارهای معمول و ساده: مبتلایان به آلزایمر اغلب در انجام و تکمیل کارهای روزانه و معمول با مشکل مواجه میشوند. آنها حتی برای رانندگی کردن تا یک مقصد آشنا، مدیریت هزینههای کاری یا به یادآوردن قوانین بازیهای مورد علاقهشان دچار مشکل میشوند.
▪ سردرگم شدن در زمان و مکان: مبتلایان به آلزایمر نمیتوانند تاریخها، فصول و گذر زمان را دنبال کنند. آنها گاهی فراموشمیکنند که کجا هستند و چگونه خود را به این محل رساندهاند.
▪ مشکل در درک تصاویر: در برخی از افراد داشتن مشکل بینایی در واقع نشانهای از آلزایمر است. آنها همچنین در خواندن، تشخیص مسافت و رنگ و تضاد نورها مشکل پیدا میکنند. گاهی اوقات وقتی مقابل آیینه قرار میگیرند، تصور میکنند فرد دیگری مقابل آنها ایستاده و درک نمیکنند که تصویر خودشان است.
▪ پیدا کردن مشکلات تازه با واژهها در گفتن یا نوشتن: مبتلایان به آلزایمر در دنبال کردن یا پیوستن به یک گفتوگو ناتوان میشوند، آنها گاهی در حین گفتوگو متوقف میشوند و برای ادامه صحبتهای خود هیچ ایدهای ندارند و دائم جملات مشابهی تکرار میکنند. همچنین در پیدا کردن واژههای مناسب بین مکالمه خود ناتوان میشوند.
▪ گذاشتن اشیا در جای غیرمعمول: بیماران آلزایمری اغلب وسایل خود را در جاهای غیرمعمولی میگذارند و بعد جای آنها را فراموش میکنند. بعلاوه حتی توان آن را ندارند که با رجوع به حافظه خود، جای قرار دادن وسیله مورد نظر را ردیابی کنند.
▪ ضعف و ناتوانی در قضاوت و تصمیمگیری: بیماران مبتلا به آلزایمر اغلب در قضاوت و تصمیمگیری دستخوش تغییراتی میشوند که توان آنها را در این زمینهها کاهش میدهد.
▪ عقبنشینی از فعالیتهای کاری و اجتماعی: این بیماران بتدریج خود را از برنامههای گروهی و فعالیتهای اجتماعی و ورزشی کنار میکشند.
▪ تغییر در خلق و خو و شخصیت: ویژگیهای شخصیتی و خلق وخوی این بیماران نیز تغییر میکند. آنها دچار سردرگمی، تردید و ظن، افسردگی، ترس و اضطراب میشوند و بسادگی در شرایط مختلف آشفته و پریشان میشوند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست