شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
سیاه مشقهای جدی
آثار نقاشان معاصر به هر شکلی که عیان شوند منعکس کننده مفاهیم درونی و بازتابی از زندگی آنهاست.
عناصر بصری به مثابه ابزاری موثر در دست هنرمند فرهیخته است که در ترکیب با ذهنیت خود، به ایجاد متن تصویری میپردازند تا شاید بیننده را با نسیمی خوش،دلشاد و او را از «لحظهها» پر سازند تا روح از تن خسته آزاد شود.
معمولا نقاشان سعی دارند احساسات خود را بر «لحظه وجود» استوار سازند و در تداوم این «لحظه» احساس زودگذر را معنا بخشند و ما را از ثمرات آن بهرهمند سازند و لحظه، چیزی نیست مگر حالت بیتابی و شور درونی نامعلوم که نقاش را بیتاب ساخته و او را وامیدارد قلمو را (ظاهرا) بیهیچ هدفی به حرکت درآورد، و در این راستا، روح نقاش تسخیر میشود.
در نقاشیهای سلاجقه که در دهه اول آبان ماه در گالری گلستان به نمایش درآمد، شکلها و به ویژه رنگها با هیجان همچون واژهها به سوی بیننده پرتاب میشوند و به نظر میرسد تعدادی از آثار انتزاعی که با قلموی پهن و خاکستریهای کمیاب و به ظاهر خاموش که گاه لکههای شفاف در آن ظاهر شدهاند بدون تامل همچون نگرش نقاشان چینی خطاطی شده و خود به خودی و خلق الساعه بوده و قلمو به قصد ساختن موضوع هدایت نشده و اسیر صورتگرایی نشدهاند.
این پاکی و خلوص در آثار نقاشی آبستره او با مهربانی بر مخاطب ظاهر میشوند اما در برخی تک پیکرههای طراحی شده، هنوز نقاش را در وابستگی به جنبههای منفی اسیر مییابی. تعدادی از پیکرهها به جای رهایی در واقعگرایی خویش محبوس شدهاند و در فضای ترکیببندی جا خوش کردهاند. این پیکرهها از جهت مهارت فنی قابل ملاحظهاند و گاه دارای استخوانبندی و استحکام هستند اما به نظر میرسد در وحدت بخشی کل پرده نقاشی، از انسجام لازم برخوردار نباشند. شاید سخن نقاشان چینی دوره سونگ سودمند افتد که :«ده سال نیهای بامبو را رسم کن و بعد هنگام نقاشی آنها، هرچه دربارهشان میدانی فراموش کن.»
و البته سلاجقه به محتوای واژههای یاد شده واقف است، وی از جمله نقاشانی نیست که بدون مطالعه به ارائه اثرش بپردازد. چنانکه میدانیم در سالهای اخیر به جای پرکاری و سر و صدای ظاهری در گوشهای نشسته و صبورانه ضمن گذران زندگی، مجدانه به مطالعه و تعمق در ابعاد مختلف نقاشی پرداخته است تا غبار سکون و یکنواختی را زدوده و اشیا را شفافتر از گذشته دریابد.
آثار سلاجقه سیاه مشقهای جدی تلقی میشوند که گاه موجب رهایی بیننده از سکون شده و تنفس در هوای صبحدم را هدیه میکند. از ویژگیهای آثار وی پرداختن به دو شیوه بیانی آبستره و فیگوراتیو است که در یک وحدت کلی منجسم میشوند. آثار آبستره صرف او، همان روندی را طی میکند که آثار فیگوراتیو. در واقع تفاوتی در نگرش او بین دو پدیده آبستره و فیگوراتیو نمییابیم.
محمد اعظمزاده
عضو هیات علمی دانشکده هنردانشگاه مازندران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست