یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

این جهان آزاد جهان آزادی است It a Free World


این جهان آزاد جهان آزادی است It a Free World

آنجی, دختر زیبای لندنی که در یک آزانس کاریابی کار می کند به علت رفتار غیر مودبانه اش در ملاعام با یکی از روسایش اخراج می شود کار وی در این آژانس مصاحبه افرادی از کشورهای اروپای شرقی و انتقال آنان به انگلستان جهت کار است

▪ کارگردان: کن لوچ.

▪ فیلمنامه: پل لاورتی.

▪ موسیقی: جورج فنتون.

▪ مدیر فیلمبرداری: نایجل ویلوگبی.

▪ تدوین: جاناتان موریس.

▪ طراح صحنه: فرگوس کلگ.

▪ بازیگران: کایرستون ویرینگ[آنجی]، جولیت الیس[رز]، لسلاو ژورک[کارول]، جو استیفلیت[جمی]، کالین کوگلین[جف]، ریموند میرنز[اندی]، فرانک گیلهولی[درک]، دیوید دویل[تونی]، مگی راسل[کتی]، داود راستگو[محمود]، مهین امین نیا[همسر محمود].

▪ ٩٦ دقیقه. محصول ٢٠٠٧ انگلستان، ایتالیا، آلمان، اسپانیا.

▪ نام دیگر: These Times. برنده سه جایزه و نامزد شیر طلایی جشنواره ونیز.

▪ ژانر: درام.

آنجی، دختر زیبای لندنی که در یک آزانس کاریابی کار می کند به علت رفتار غیر مودبانه اش در ملاعام با یکی از روسایش اخراج می شود. کار وی در این آژانس مصاحبه افرادی از کشورهای اروپای شرقی و انتقال آنان به انگلستان جهت کار است.

کاری که چندان هم قانونی نیست. پس از رفتار غیر منصفانه صاحبان آزانس با او، آنجی تصمیم می گیرد تا آژانس خود را در ایست اند برپا کرده و با معرفی خارجیان بی پناه به صاحبان حرف در آمدی برای خود فراهم کند. چون باید هزینه زندگی خود و فرزندش را تامین کند. آنجی با کمک رز شرکت کاریابی کوچکی به راه می اندازد و در مدت زمانی کوتاه موفق می شود تا سر و صورتی به اوضاع خود بدهد. همزمان با پسری از اهالی اروپای شرقی نیز رابطه ای عاشقانه برقرار می کند و به نظر می رسد که اوضاع رو به بهبود است.

اما آشنایی وی با مردی ایرانی به نام محمود که پس رد شدن تقاضای پناهندگی سیاسی شان، زندگی مخفیانه ای را می گذراند همه چیز را عوض می کند. آنجی بعد از ملاقات با همسر و دو دختر محمود که در بیغوله ای زندگی می کنند، آنها را به خانه خود می برد.

مدتی بعد نیز مدارک شناسایی جعلی برای وی تهیه کرده و او را سر کار نیز می فرستد. در حالی که رز از این تصمیم وی راضی نیست. اما به نظر می رسد که آنجی بر خلاف روسای سابق خود نمی تواند در برابر بدبختی دیگران بی تفاوت باقی بماند....

● چرا باید دید؟

کن لچ صرفاً یک فیلمساز یا کارگردانی صاحب سبک و علاقمند به حوادث سیاسی و اجتماعی نیست. او وجدان بیدار و آگاه زمانه ماست.

مردی که فارغ از هر مرز و جغرافیایی انسان بودن را می جوید و تبلیغ می کند. شیفته اردوگاه چپ است و ناقد سر سخت جهان سرمایه داری که آن را باعث بدبختی انسان بسیاری می داند. آخرین فیلم او نیز به رغم ظاهر جمع و جور و کم هزینه اش، فیلم بزرگی است.

فیلمی که به معضل کاریابی در جوامع سرمایه داری می پردازد و انگشت روی نکته حساسی چون کارگران خارجی، مهاجر یا پناهندگان و افراد فاقد اجازه اقامت می گذارد. طبیعی است که در چنین پروسه ای آن چه روی می دهد سوء استفاده کارفرمایان، دلال ها و واسطه ها-همچون شرکت های کاریابی- از موقعیت اسف بار چنین انسان هایی است. کسانی که به دلیل جنگ، سرکوب، موقعیت نابسامان اقتصادی یا سیاسی کشور خود تن به گریز یا مهاجرت داده اند.

اما لوچ از انتقاد به خود نیز روی گردان نیست. شخصیت اصلی فیلم او دختری است که بعد از مزاحمت جنسی روسایش رانده می شود. اما او نیز در آغاز کار با همان بی رحمی با کارگران مهاجر برخورد می کند که روسای سابقش می کردند. تنها یک اتفاق باعث می شود تا وی انسانیت از دست رفته را بازیابد و آن برخورد با پناهنده ای ایرانی و خانواده اوست.

کن لوچ از سقوط اخلاقیات دنیای غرب سخن می گوید، در جایی که دنیای سرمایه داری آن را جهان آزاد می نامند. اما هیچ کس در این جهان آزاد نیست. هر کس به نوعی اسیر سیستم سرمایه داری است و می تواند تبدیل به کارفرما یا واسطه ای جابر یا قربانی این سیستم شود. آنجی و رز هر قربانی و در دقایقی جابر هستند. لوچ در این فیلم کسانی را در برابر آنجی قرار می دهد که در این هرج و مرج موجود در بازار کار حاضر به انجام هر کاری در ازای تکه نان هستند.

اما آشنایی با محمود تلنگری است که به روح آنان وارد می شود. آنجی-که خود در زندگی خانوادگی مشکلات فراوان دارد- ابتدا برای او مدارک هویت جعلی و سپس کار تهیه می کند. او را به خانه خود می برد و به زودی دوستان محمود نیز تبدیل به ارباب رجوع آنجی می شوند.

آنها برای کمک به دیگر انسان ها از اصول اخلاقی و قوانین جامعه سرمایه داری عدول می کنند و حرف اصلی لوچ نیز همین است.

آیا زمان آن نرسیده تا در این قوانین و قراردادهای اجتماعی تجدید نظر شود؟ آیا زمان آن نرسیده که همگی برای دست یافتن به انسانیت کم رنگ شده خود، این قوانین را زیر پا بگذاریم؟

این جهان آزاد یک درام خوش ساخت از کارگردانی فهیم و متعهد به معنای واقعی کلمه است. واقعاً جای خوشحال است که هنوز فیلمسازانی چون لوچ با سماجت باورهای نیک و انسانی خود را در فیلم هایشان بازتاب می دهند.