جمعه, ۲۸ دی, ۱۴۰۳ / 17 January, 2025
مجله ویستا

اما و اگرها درباره انتخابات نظام پزشکی کشور


اما و اگرها درباره انتخابات نظام پزشکی کشور

انتخابات نظام پزشکی کشور در حالی وارد مرحله ثبت نام شده که بسیاری اعتقاد دارند به رغم تاثیرگذاری مثبت روی سیستم سلامت کشور تا به امروز نتوانسته انتظار پزشکان و بیماران را به طور کامل برآورد و تا رسیدن به شرایط مطلوب راه بسیاری پیش رو دارد

انتخابات نظام پزشکی کشور در حالی وارد مرحله ثبت نام شده که بسیاری اعتقاد دارند به ‌رغم تاثیرگذاری مثبت روی سیستم سلامت کشور تا به امروز نتوانسته‌ انتظار پزشکان و بیماران را به طور کامل برآورد و تا رسیدن به شرایط مطلوب راه بسیاری پیش‌رو دارد...

آغاز ثبت نام انتخابات نظام پزشکی که بسیاری از آن به عنوان یک اتفاق بزرگ در نظام سلامت کشور نام می‌برند با واکنش‌های متفاوتی که نشان‌دهنده نارضایتی از تاثیر آن روی وضعیت پزشکان و بیماران است، روبه‌رو شده‌ است.

● تاثیر نه چندان عمیق روی نظام سلامت کشور!

«علی ربانی»، مدیر گروه کودکان علوم پزشکی تهران در گفتگو با همشهری‌عصر اعتقاد دارد که تاثیر نظام پزشکی کشور به عنوان یک سازمان مردم نهاد بزرگ تا به امروز در سیستم پزشکی کشور خیلی عمیق نبوده‌ است.

وی اعتقاد دارد که نظام پزشکی کشور بیش از هر کاری باید به احقاق حقوق پزشکان و پیشگیری از خطای پزشکان بپردازد، اما به‌رغم قوانین مصوب و مشخص شدن چارچوب‌ها در عمل این نتیجه به دست نمی‌آید.

ربانی اعتقاد دارد که تاکنون انتخاب‌ها در نظام پزشکی کشور به جسارتی که بتواند شرایط مطلوب را برای پزشک و بیمار در کشور ایجاد کند، منجر نشده ‌است.

وی این سیستم را آزاردهنده توصیف می‌کند که به ضرر کشور تمام می‌شود.

ربانی انتظار دارد که نظام پزشکی کشور پیام پزشکان کشور را به گوش مسوولان برساند و اعتقاد دارد شرایط پزشک و بیمار در ایران استثناست. به گفته ربانی در هیچ کشوری یک پزشک بین ۶۰ بیمار تقسیم نمی‌شود، اما در ایران چون شرایط مالی پزشکان خوب نیست کیفیت قربانی کمیت می‌شود و درنهایت به ضرر بیمار تمام می‌شود بدون اینکه بیماران در برابر هزینه‌ای که پرداخت شده، سلامت خود را به دست بیاورد، بنابراین باید شرایطی را به‌ وجود آورد تا پزشک در مضیقه مالی قرار نگیرد و به راه خطا نرود. از سوی دیگر بیمار هم بعد از مراجعه به ۱۰ پزشک بدون نتیجه و صرف هزینه به خانه برنگردد.

به گفته وی زمانی که یک پزشک جوان پس از سال‌ها تلاش در امر تحصیل با مشکل بیکاری مواجه می‌شود وارد راه‌های خطا می‌شود و سلامت بیمار را تهدید می‌کند.

وی توجه مسوولان کشور را به سیستم نظام پزشکی کشورهای همسایه از جمله ترکیه و بنگلادش جلب و تاکید می‌کند تمام برنامه‌ها باید به سوی کاهش کمیت و افزایش کیفیت خدمات پزشکی منجر شود و این نتیجه مطلوب در صورتی حاصل می‌شود که جایگاه پزشک و بیمار در سیستم سلامت کشور باز تعریف شود.

● قانون اجرا نمی‌شود!

«انوشیروان محسنی بندپی»، نماینده مردم چالوس و نوشهر در مجلس شورای اسلامی نیز نظام پزشکی را یک سازمان مردم نهاد بسیار قدیمی کشور می‌داند که می‌تواند برای ارتقای کیفیت خدمات بهداشتی کشور تلاش و از حقوق صنفی پزشکان و بیماران دفاع کند.

اما وی اعتقاد دارد که نظام پزشکی کشور قانونی مصوب است که در عمل توسط مسوولان اجرا نمی‌شود و همین مساله باعث می‌شود که انگیزه‌ پزشکان برای شرکت در انتخابات آن کاهش یابد و به نتیجه‌ای مطلوب منجر نشود.

وی البته معتقد است با وجود این نواقص باز هم استقبال پزشکان از انتخابات نظام پزشکی به‌ویژه در شهرستان‌ها قابل توجه است.

به گفته «اکبر رنجبرزاده»، نماینده مردم اسدآباد در مجلس شورای اسلامی هم، چنین انتخاباتی تاثیر مستقیم روی سلامت، روان و امنیت کشور می‌گذارد و تاکید می‌کند که هیات انتخابی باید منصفانه عمل‌ کند و برنامه‌ریزی‌ها باید به سوی مردم‌محوری برود.

وی انتخابات نظام پزشکی را هم‌ردیف با انتخابات مجلس شورای اسلامی و شورای شهر دانست و تاکید کرد کسانی باید وارد این نظام شوند که مبنای کاری خود را براساس وجدان و اخلاق تعریف کنند.

رنجبرزاده همچنین از مطبوعات و رسانه‌ها خواست تا با ورود به مساله انتخابات به برگزار شدن هرچه بهتر این انتخابات کمک‌ کنند. وی تبلیغات رسانه‌ای را یکی از ملزومات برگزاری چنین انتخاباتی می‌داند.

● تبلیغات کم برای اتفاقی بزرگ!

در چند روز گذشته رسانه‌های بسیاری به مساله انتخابات نظام پزشکی کشور پرداخته و یکی از انتقادهای وارد به این انتخابات را عدم انجام تبلیغات هم اندازه با این اتفاق بزرگ اعلام کرده‌اند.

یکی از دلایلی که به این نگرانی دامن می‌زند درج بیانیه مهلت نام‌نویسی در سایت رسمی سازمان نظام پزشکی کشور دو روز پس از آغاز نام‌نویسی است که البته «علی سجادی»، مدیرکل روابط‌عمومی سازمان نظام پزشکی کشور این سازمان را مسوول این تاخیر نمی‌‌داند.

به گفته وی، انتخابات ۲۷ دی امسال در دانشگاه تهران برگزار می‌شود و بیانیه همان زمان که از سوی روابط‌عمومی این دانشگاه و به درخواست رییس هیات اجرایی انتخابات برای سازمان نظام پزشکی ارسال شد، در سایت درج شده‌است.

به هر حال انتخابات نظام پزشکی امسال به رغم تمامی انتقاداتی که بر آن وارد است به اعتقاد بسیاری یکی از راه‌هایی است که می‌تواند تا حدودی سیستم سلامت کشور را به سامان برساند. هیات اجرایی این انتخابات به رغم تبلیغات کم تاکنون دوبار فرصت ثبت‌نام را تمدید کرده و باید منتظر ماند تا نتیجه پنجمین انتخابات نظام‌ پزشکی کشور را روی نظام سلامت کشور دید