دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

۲۳ قدم از برق گرفتگی فاصله بگیرید


۲۳ قدم از برق گرفتگی فاصله بگیرید

وسایل برقی خانه و ۲۳ توصیه ایمنی

بخارشو، ماشین لباسشویی، مخلوط‌کن، آبمیوه‌گیری، مایکروفر، سماور، کتری و چرخ?گوشت برقی وسایلی هستند که با استفاده از آنها کارهای خانه آسان‌تر و با سرعت بیشتری انجام می‌شود...

این روزها در هر خانه‌ای انواع و اقسام وسایل برقی به چشم می‌خورد و حتی تصور انجام کارهای خانه بدون استفاده از وسایل الکتریکی سخت است. اما استفاده از وسایل برقی آدابی دارد و برای پیشگیری از خطر برق‌گرفتگی و عواقب بعد از آن باید به نکات ایمنی توجه کرد. با رعایت این موارد خانه‌ را برای خود و اعضای خانواده‌تان ایمن کنید:

۱) بیشتر سوختگی‌ها و آتش‌سوزی‌های ناشی از برق با یک جرقه الکتریکی آغاز می‌شود. وقتی دو سیم لخت یک وسیله الکتریکی با هم تماس پیدا کنند یا هر وسیله برقی مانند هود، یخچال، ماشین لباسشویی و جاروبرقی ناگهان و با سرعت روشن و خاموش شود یا وقتی یک وسیله برقی دچار اشکال شده و نقص آن رفع نشده باشد، جرقه الکتریکی ایجاد می‌شود. هر چند وقت یکبار همه سیم‌های وسایل الکتریکی را بازرسی کنید و در صورت مشاهده هرگونه خرابی یا فرسودگی آن را تعویض کنید.

۲) تعمیر وسایل الکتریکی را به افراد ماهر بسپارید.

۳) هنگام تعویض لامپ، کلید و پریز یا تعمیر هر وسیله و دستگاه برقی دیگر، برق را از طریق کنتور قطع کنید و از تعویض و تعمیر آنها هنگام روشن بودن خودداری کنید.

۴) در صورتی که چند وسیله الکتریکی کنار هم هستند، سیم‌های رابط هریک را جداگانه قرار دهید تا سیم‌ها روی هم قرار نگیرند.

۵) در حمام از وسایل برقی استفاده نکنید و از نصب کلید و پریز داخل حمام خودداری کنید.

۶) از وسایل برقی فاقد دو شاخه استفاده نکنید. این کار بسیار خطرناک و حادثه‌ساز است.

۷) از یک پریز برای روشن کردن همزمان چند وسیله برقی استفاده نکنید.

۸) برای جلوگیری از برق‌گرفتگی در آشپزخانه، بدنه فلزی تمام وسایل الکتریکی مانند یخچال، فریزر و ماشین‌لباس‌شویی را با نظر فرد متخصص و ماهر با استفاده از وسایل حفاظتی مناسب به زمین متصل کنید.

۹) هنگام خرید وسایل الکتریکی از استاندارد بودن آنها مطمئن شوید.

۱۰) هنگام شست‌وشوی آشپزخانه، وسایل الکتریکی را از برق جدا کنید و در صورت امکان برق آشپزخانه را به طور کلی قطع کنید. بهتر است قبل از شروع کار کلید اصلی را از کنتور قطع و پس از اتمام کار و خشک شدن پریز‌ها و کلید‌ها، فیوز را وصل کنید.

۱۱) در صورتی که می‌خواهید وسایل الکتریکی مثل چای‌ساز و پلوپز را تمیز کنید، ابتدا آنها را از پریز جدا کنید و از خشک بودن کامل آن مطمئن شوید، سپس دوشاخه را به پریز برق بزنید.

۱۲) کودکان بسیار کنجکاوند و وسایل برقی برای آنها بسیار جالب است. این وسایل را از دسترس آنها دور نگه‌دارید.

۱۳) وسایل الکتریکی را پس از استفاده کاملا از برق جدا کنید و دور از دسترس کودکان قرار دهید.

۱۴) اسباب‌بازی‌‌‌های کودکان نباید به‌وسیله برق خانه به کارانداخته شوند. استفاده از آدابتور کودک را در معرض خطر برق گرفتگی قرار می‌دهد.

۱۵) برای پوشاندن پریزهایی که نزدیک کف زمین قرار دارند، از درپوش استفاده کنید. اگر پریز‌‌های برق در ارتفاع پایین دیوار و در ارتفاع کمتر از ۱۱۰ تا ۱۲۰ سانتی‌متر از کف قرار دارند لازم است به‌وسیله درپوش‌‌‌های ایمنی مسدود شوند.

۱۶) سیم برق را از زیر فرش یا موکت عبور ندهید زیرا ممکن است در اثر عبور و مرور مداوم افراد از روی آن، سیم صدمه ببیند و حالت عایق خود را از دست بدهد.

۱۷) هنگام سوراخ‌کردن دیوار‌ برای نصب ساعت،‌‌ تابلو‌ یا هر مورد دیگر، دقت کنید به مسیر سیم‌کشی برق صدمه‌ای وارد نشود.

۱۸) بیشتر اجاق‌گازهای خانگی فندک برقی دارند و به جریان برق متصل هستند بنابراین هنگام کار با اجاق گاز توجه کنید که سیم اطمینان آن به زمین نصب شده باشد. برای پیشگیری از برق‌گرفتگی پیش از تمیز کردن اجاق گاز جریان برق آن را قطع کنید.

۱۹) از داخل کردن جسم فلزی به داخل وسایل برقی مثل توستر، اجاق برقی و پریز برق خودداری کنید.

۲۰) از قرار دادن اشیای سنگین و برنده روی سیم‌ها خودداری کنید.

۲۱) سیم‌های سیار را بلافاصله پس از استفاده جمع کنید.

۲۲) در صورتی که صدای ویز یا بوی سوختگی از وسایل الکتریکی حس کردید فورا آن را از برق جدا کنید.

۲۳) در صورت آتش‌سوزی وسایل الکتریکی به هیچ‌وجه از آب استفاده نکنید و قبل از شروع اطفای حریق جریان برق را قطع کنید.

● برق گرفتگی و کمک‌های اولیه

اگر با شخص برق‌گرفته‌‌‌ای مواجه شدید، بلافاصله جریان اصلی برق را قطع کنید. اگر هول شده‌اید و قادر به این کار نیستید، روی یک ماده عایق خشک بایستید و با کمک دسته چوبی جارو، جریان برق را از دست او جدا کنید. خونسردی‌تان را حفظ کنید و به سرعت یک وسیله عایق مانند دفترچه تلفن یا کتابی را زیر پایتان بگذارید و دنبال وسایل عایق دور از ذهن نباشید. حتی می‌توانید یک حوله خشک دور پاهای او بپیچید و او را از منبع برق دور کنید. مادامی که او به منبع برق وصل است به پوست‌اش دست نزنید چون برق شما را هم خواهد گرفت. به سرعت اورژانس را خبر کنید و تا رسیدن کمک، وضعیت مصدوم را ارزیابی کنید و در صورت لزوم تنفس مصنوعی را آغاز کنید. مصدوم را تنها نگذارید و به او دلگرمی بدهید. دستش را بررسی کنید. امکان دارد نقطه ورود و خروج برق سوختگی ایجاد کرده باشد. در صورت امکان ناحیه سوخته را به مدت چند دقیقه زیر شیر آب سرد بگیرید و پارچه‌ای تمیز بدون پرز دور آن بپیچید.

محمدرضا میرغلامی