سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

فایده آدامس جویدن


فایده آدامس جویدن

جویدن آدامس از سال‌های متمادی در بین اقوام مختلف رواج داشته است. انواع مختلفی از آدامس‌ها از مواد طبیعی تا مصنوعی استفاده می‌شوند. امروزه اساس تشکیل محصولات جویدنی را ماده‌های …

جویدن آدامس از سال‌های متمادی در بین اقوام مختلف رواج داشته است. انواع مختلفی از آدامس‌ها از مواد طبیعی تا مصنوعی استفاده می‌شوند. امروزه اساس تشکیل محصولات جویدنی را ماده‌های مصنوعی از قبیل رزین‌ها و موم‌ها تشکیل می‌دهند.

دکتر محمد‌امین نریمانی، متخصص ارتودنسی در جام جم آنلاین نوشته است: انواع متفاوتی از آدامس‌ها در بازار امروز رواج دارد و سوال بسیاری از مراجعین دندانپزشکی آن است که آیا جویدن آدامس به طور کم یا مداوم به دندان‌ها صدمه می‌زند یا خیر؟

مثل همه مسائل دیگر که در آن افراط و تفریط مایه دردسر است، استفاده نادرست از این ماده نیز می‌تواند مشکلاتی ایجاد کند. در گذشته عمده آدامس‌های موجود در بازار دارای قند بود. اگرچه امروزه نیز این مواد وجود دارند ولیکن انواع بدون قند آدامس امروزه رواج زیادی در جامعه دارد.

فوایدی که در این بحث آورده شده است مربوط به آدامس‌های باکیفیت و بدون قند است. ماده اصلی تشکیل‌دهنده آدامس‌های موجود در بازار، شیرین‌کننده‌های مصنوعی مثل آسپارتام، سوربیتول یا مانیتول هستند.

ماده دیگری که در این آدامس‌ها استفاده می‌شود نرم‌کننده‌هایی مثل گلیسیرین یا محصولات روغنی گیاهی هستند و ماده بعدی طعم‌دهنده‌ها و رنگ‌دهنده‌ها هستند. اگر خواستید بررسی در مورد آدامس بدون قند داشته باشید حتما به مواد تشکیل‌دهنده آن نگاه کرده و آن را آگاهانه انتخاب کنید.

اثرات آدامس

یکی از اثرات فیزیکی و مفید آدامس، افزایش جریان بزاق در دهان است. اگر آدامس جویدن بعد از غذا خوردن باشد افزایش جریان بزاق می‌تواند در شستشوی اسید‌های حاصله از فعالیت باکتری‌ها مفید بوده و در کاهش غلظت اسید محیط دهان مفید باشد.

این اسید در صورت باقیماندن در محیط دهان می‌تواند باعث تخریب و شکستگی ساختمان مینا و پوسیدگی شود. افزایش جریان بزاق از یک جهت دیگر نیز در سلامتی دهان و دندان نیز موثر است.

جریان بزاق با خود املاح مورد نیاز برای تقویت ساختمان ضعیف شده مینا را در بر دارد. این املاح نظیر کلسیم، فسفات و فلوراید باعث محکم شدن ساختمان می‌شود. تحقیقات متعددی نشان داده است که جویدن آدامس بدون قند به مدت ۲۰ دقیقه بعد از وعده‌های اصلی غذایی می‌تواند از پوسیدگی دندان پیشگیری کند.

آدامس‌های نسل بعد که انواعی از آنها به بازار عرضه شده دارای خواص درمانی بوده، می‌توانند اثرات مفید دیگری علاوه بر اثرات ذکرشده داشته باشند.

اثر دیگر جویدن آدامس کمک به حذف مواد غذایی درشتی است که در بین دندان‌ها گیر افتاده‌اند. این مساله در کوتاه‌مدت باعث کاهش مواد غذایی در دسترس باکتری‌ها شده و در حفظ سلامت دندان مفید است.

این سخنان دلیلی برای جایگزین‌کردن مسواک و نخ زدن دندان نمی‌شود. این روش‌ها می‌توانند به عنوان یک روش جنبی برای کمک به حفظ بهداشت دهان استفاده شوند.

مسواک زدن ۲ بار در روز با خمیر دندان حاوی فلوراید به همراه نخ زدن دندان حداقل یک بار در روز برای حفظ سلامت دندان ضروری است.