چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

خطر رژلب های حجم دهنده بیشتر است


خطر رژلب های حجم دهنده بیشتر است

رژلب یکی از پرمصرف‌ترین محصولات آرایشی نزد خانم‌هاست. این روزها مصرف برخی از انواع رژلب‌ مانند رژهای مایع، حجم‌دهنده، براق‌کننده و رژ با ماندگاری بالا مرسوم شده است و متاسفانه …

رژلب یکی از پرمصرف‌ترین محصولات آرایشی نزد خانم‌هاست. این روزها مصرف برخی از انواع رژلب‌ مانند رژهای مایع، حجم‌دهنده، براق‌کننده و رژ با ماندگاری بالا مرسوم شده است و متاسفانه مصرف آنها عوارض شدیدی هم به دنبال دارد.

رژلب‌های حجم‌دهنده در مقایسه با رژلب‌های عادی آلرژی‌زایی بیشتری دارند و رژهای مایع در مقایسه با رژهای جامد بیشتر جذب پوست می‌شوند در نتیجه احتمال بروز التهاب، پوسته‌ریزی، خارش و... در پی استفاده مداوم از آنها بیشتر است. رژلب‌هایی که ماندگاری بالا دارند نیز حاوی مواد افزودنی و نگهدارنده‌اند که باز هم احتمال بروز حساسیت را بالا می‌برند. به طور کل مصرف رژلب‌های چرب معمولی که علامت استاندارد دارند و شرکت تولیدکننده و تاریخ تولید آنها مشخص است توصیه می‌شود.

نکته قابل توجه اینکه بافت لب در محیط خارج قرار دارد و احتمال خشک شدن آن زیاد است. استفاده از رژلب چرب یا مرطوب‌کننده، وازلین، ویتامین A+D یا مرطوب‌کننده‌های مناسب عوارض خاصی در پی ندارد و می‌توان از آنها برای با طراوت نگه داشتن بافت لب استفاده کرد. بهتر است روزانه از کرم ضدآفتاب روی لب هم استفاده کنید. یکی از مسائلی که این روزها صحبت بر سر آن است اینکه استفاده از رژلب می‌تواند سبب تغییررنگ لب شود. این موضوع صحت ندارد مگر اینکه رژلب استاندارد نباشد و رنگ به کار رفته در آن سبب رنگی شدن لب شود. رژلب‌های تقلبی که از طریق قاچاق وارد کشور می‌شوند، استاندارد نبوده و رنگ‌های افزودنی غیرمجاز آنها سبب بروز عوارض شدید می‌شوند. برخی خانم‌ها فکر می‌کنند هر چه رنگ رژکم‌رنگ‌تر باشد ضرر کمتری دارد. این موضوع نیز حقیقت ندارد البته هر چه رنگ رژ پررنگ‌تر باشد درصد مواد شیمیایی موجود در آن بیشتر است و قطعا هرچه به رنگ لب نزدیک‌تر باشد میزان رنگ افزوده شده کمتر است و احتمال بروز مشکل کمتر خواهد بود ولی به هر حال باز هم منشأ رنگ، ساخت و شرکت تولیدکننده رژلب در این میان نقش مهمی بازی می‌کند.

رژلب‌های حجم‌دهنده مایع و براق واکنش‌های آلرژی‌زای بیشتری در مقایسه با رژلب‌های عادی دارند زیرا جذب بیشتری دارند. رژلب‌های حجم‌دهنده معمولا سبب التهاب لب، پوسته‌ریزی، خارش و التهاب غیرعادی لب می‌شوند. توصیه می‌کنیم به طور مداوم از این رژلب‌ها استفاده نکنید.

یکی از رایج‌ترین عوارض مصرف رژلب واکنش‌های حساسیتی است. در این شرایط فرد دچار قرمزی، پوسته‌ریزی، خارش و التهاب و حتی تاول در ناحیه لب‌ها می‌شود. از سوی دیگر برخی از رژلب‌های موجود در بازار تاریخ گذشته‌اند یا مواد استانداردی در آنها به کار نرفته و حساسیت‌زا هستند. برخی نیز حاوی میکروب و ویروس بوده و باعث بروز عفونت‌های میکروبی یا ویروسی می‌شوند. نکته قابل توجه اینجاست که مصرف مداوم رژلب نیست که سبب بروز مشکل می‌شود بلکه استفاده از رژلب غیراستاندارد یا حساسیت‌زاست که مشکل‌آفرین خواهد بود. در رابطه با استفاده از سرب در رژلب که مایه نگرانی بسیاری از افراد است باید گفت سال‌هاست که دیگر از سرب در ساخت رژها استفاده نمی‌شود و مصرف آن محدود بود به چند کارخانه که خوشبختانه مصرف آن را قطع کرده‌اند.

در نهایت به این نکته اشاره می‌کنم که بهترین راه پاک کردن رژلب استفاده از محصولات استانداردی است که در بازار موجود است و بافت لب را خشک نمی‌کند. این محصولات پایه کمی از الکل دارند و به صورت سرم به فروش می‌رسند. البته از آب و صابون هم برای پاک کردن رژ می‌توان استفاده کرد اما محصول?های ویژه کاملا سبب تمیزی بافت لب می‌شوند و اثری از رژ باقی نمی‌گذارند.

دکتر امیرهوشنگ احسانی

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران