پنجشنبه, ۱۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 6 February, 2025
مجله ویستا

گشت و گذار افراطی در فضای اینترنت


گشت و گذار افراطی در فضای اینترنت

یکی از مواردی که افراد را در معرض تبلیغات غیر واقعی مربوط به عضویت در شرکتهای هرمی قرار می دهد گشت و گذاری در اینترنت یا همان اعتیاد اینترنتی است

یکی از مواردی که افراد را در معرض تبلیغات غیر واقعی مربوط به عضویت‌ در شرکتهای هرمی قرار می دهد گشت و گذاری در اینترنت یا همان اعتیاد اینترنتی است. به نظر می‌رسد این پدیده شوم در کل دنیا هر روز گسترده تر می شود و روانشناسان و کارشناسان هر روز توضیح بیشتری در این خصوص می دهند.

اعتیاد به اینترنت به عنوان یک اختلال جداگانه نخستین بار درسال ۱۹۹۵ مطرح شد. ازدست دادن کنترل بر روی رفتار ،علائم ناخوشایند ناشی از ترک، عطش ولع زیاد برای کار با اینترنت ، گوشه گیری اجتماعی و افت تحصیلی وشغلی برخی از پیامدهای وابستگی به اینترنت هستند. خصوصیات دیگری نیز برای افراد وابسته به اینترنت ذکر شده است مانند استفاده از اینترنت برای فرار از مشکلات یا رفع احساس درماندگی ، گناه، اضطراب و افسردگی، دروغ گفتن مکرر به اعضای خانواده و دوستان برای پنهان کردن میزان ماندن در فضای اینترنت.

معتادان اینترنتی هم مثل الکلی ها با خانواده، کار، روابط اجتماعی ومدرسه مشکل پیدا می کنند. برخی از معتادان اینترنتی مثل الکلی‌ها یا افراد معتاد به مواد میزان مصرف خود را مخفی می‌کنند تا بتوانند به کار خودادامه دهند.

یک مطالعه نشان داده است افرادی که زمان زیادی را در فضای اینترنت صرف می کنند نمی‌توانند با زندگی واقعی کنار بیایند.این مطالعه نشان داد که استفاده زیاد از اینترنت حتی تغییر ساختار فیزیکی مغز را نیز به دنبال دارد.محققان این پروژه می‌گویند:

" ما نمی‌توانیم آرام در ایستگاه اتوبوس بنشینیم و منتظر اتوبوس باشیم. این خیلی بد است چرا که مغز ما به آن زمان کم برای استراحت و پردازش اشیا نیاز دارد."

بیشتر افراد نشانه‌هایی از اعتیاد به اینترنت دارند و نمی‌توانند بدون اینترنت زندگی کنند. زندگی آنلاین به داشتن "مغز ذرتی" منتهی می‌شود. عملکرد چند تکلیفی اینترنت باعث می‌شود تا زندگی عادی کُند و خسته کننده به نظر برسد.وی افزود: علاوه بر این، گذراندن زمان زیاد در محیط‌های مجازی باعث می‌شود که افراد نتوانند احساسات دیگران را بفهمند.

دو دهه گذشته روانشناسان ومحققان اعتیاد به تدریج پذیرفته‌اند که اعتیاد به چیزهایی غیر ازمواد نیزمی‌تواند به وجود بیاید به عنوان مثال عادت هایی مانند پرخوری ،تماشای تلویزیون واستفاده مفرط از اینترنت رفتارهای اعتیادی محسوب می شوند.در این میان اعتیاد اینترنتی نمود بارزی پیدا کرده است.استفاده دائم و بدون محدودیت زمانی از اینترنت ،زندگی انسان را نیز از فضای حقیقی به فضای مجازی منتقل می کند و شخصیت فرد را دگرگون می‌کند. بارها پزشکان و تحلیلگران بر لزوم استفاده موثر از اینترنت تاکید کرده اند اما این تاکیدات در بسیاری موارد مورد توجه قرار نمی گیرد.انسان به طور طبیعی به روابط اجتماعی و ایجاد ارتباطات مستقیم ودوستانه با گروه دوستان نیاز دارد.اعتیاد به اینترنت سبب می شود تا این نیاز مرتفع نگردد.اما راه مقابله با این اعتیاد خطرناک چیست و چگونه باید بر آن غلبه پیدا کرد؟در این خصوص باید میان عدم استفاده از اینترنت و استفاده صحیح از اینترنت تفاوت قائل گردید.واقعیت امر این است که عدم استفاده از اینترنت و فضای مجازی در عصر فعلی امکان پذیر نیست.هم اکنون بسیاری از ارتباطات به صورت ایمیلی و از طریق شبکه های مجازی صورت می گیرد.اینترنت توانسته با ورود خود به سرعت به یکی ازابزارهای لازم زندگی تبدیل شود. تا جایی که حذف آن از امور روزمره زندگی امری اجتناب ناپذیراست.

تا کنون مقالات و مطالعات زیادی در خصوص اعتیاد اینترنتی صورت گرفته است.مطالعاتی که نشان می دهد این نوع اعتیاد نیز تاثیرات زیادی در روح و روان انسان‌ها ایجاد کرده و آنها را از شخصیت اصلی و معادلات اجتماعی خود دور می کند.باید مسئله اعتیاد اینترنتی را به صورتی جدی مورد توجه قرار داد.

کاربران در پی استفاده روزافزون از اینترنت وزندگی در فضای مجازی به مدت طولانی، نوعی وابستگی کاذب نیز به آن می یابند که برای برخی از آنها رهایی ازآن امری دشواراست.در اینجاست که موضوع اعتیاد اینترنتی اصالت می یابد .در این خصوص لازم است اینترنت در جایگاه خود تعریف شود. اعتیاد به اینترنت که نوعی وابستگی بیش از اندازه وغیر معمول به آ‎ن است، دلایلی دارد که همچنان از منظر علوم ارتباطات و روانشناسی مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. بنابر این تنها راه پیشگیری از اعتیاد اینترنتی تعریف دنیای مجازی در جایگاه واقعی و منطقی خود می باشد. بر اساس تعاریف ارائه شده از این نوع اعتیاد، اعتیاد اینترنتی، نوعی اختلال و بی نظمی وسواسی است که برخی ویژگیهای آن مشابه شرایط آسیب شناسانه است. در واقع، زمانی می توان گفت که فرد دچار اعتیاد به اینترنت شده است که دارای علائم خستگی زودرس، تنهایی، افسردگی و غیره باشد. روشهای درمان این نوع اعتیاد نیز رفتار درمانی شناختی و تقویت درمانی انگیزش است. در هر صورت ارتباط گسترده فرد و اینترنت منجر به دور شدن وی از فضاهای حقیقی می شود.در این میان حتی دوست‌یابی‌ها نیز حالتی اینترنتی می‌یابد و ارتباط ایمیلی جای ارتباطات سالم دوستانه با دیگران را می گیرد.حتی برخی افراد ترجیح می دهند با اقوام و آشنایان خود نیز با ایمیل ارتباط برقرار کنند.

هم اکنون بیشترین اعتیاد اینترنتی در شرق آسیا وبخصوص کشور چین وجود دارد اما در سایر کشورهای دنیا نیز شاهد رشد این پدیده ستیم،چنانچه در برخی موارد مراکز ترک اعتیاد اینترنتی پذیرای بیماران زیادی است. اعتیاد به اینترنت، تلفن همراه،” اس ام اس “ ، الکل و اعتیاد به روابط غیراخلاقی،

هم‌اکنون از نظر جامعه شناسان در مجموعه رفتارهای اعتیادی قرار می گیرد .تحقیقات بالینی درباره اعتیاد تا کنون اساسا روی وابستگی به مواد مثل الکل ومواد مخدر انجام شده است. هر چند بسیاری عقیده دارند که واژه اعتیاد فقط باید در مورد رفتارهایی که شامل تزریق دارو می شودبه کار رود اما محققان برخی از رفتارها راشناسایی کرده اند که به طور بالقوه اعتیادی هستند وبا حالات ناشی از استفاده ازمواد یا اختلافات روانپزشکی مپوشانی دارند.

پوریا مردانی