دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

۳۰ اوت سال ۱۹۱۴ میلادی ـ شکست روسیه تزاری ‌از ‌آلمان


۳۰ اوت سال ۱۹۱۴ میلادی ـ شکست روسیه تزاری ‌از ‌آلمان

۹۷ سال پیش در روز ۳۰ اوت سال ۱۹۱۴ میلادی ، در حالی که فقط یک ماه از آغاز جنگ بزرگ که به جنگ جهانی اول شهرت یافت ، می گذشت ارتش امپراتوری آلمان ، ارتش روسیه تزاری را در منطقه تاننبرگ …

۹۷ سال پیش در روز ۳۰ اوت سال ۱۹۱۴ میلادی ، در حالی که فقط یک ماه از آغاز جنگ بزرگ که به جنگ جهانی اول شهرت یافت ، می گذشت ارتش امپراتوری آلمان ، ارتش روسیه تزاری را در منطقه تاننبرگ در هم شکست. این پیروزی نشان داد که جنگ طولانی و بی رحمانه خواهد بود.

در روز اول اوت سال ۱۹۱۴ میلادی در ساعت ۴ بعدازظهر زنگ تمام ناقوس ها در سراسر فرانسه به صدا درآمدند که طنین آنها خبر از واقعه شومی می داد، بسیج عمومی در فرانسه اعلام شد.

آلمان در همان روز به روسیه و در روز دوم اوت به فرانسه اعلان جنگ داد. در روز ۴ اوت ارتش آلمان بی طرفی بلژیک را نقض کرد و لشکرهای آلمانی وارد خاک این کشور شدند.

در پی حمله آلمان به خاک بلژیک ، بریتانیا نیز در کنار فرانسه و روسیه با آلمان وارد جنگ شد. فرانسوی ها از متحد خود روسیه خواستند هر چه سریعتر به خاک آلمان حمله کند تا این کشور ناگزیر به جنگ در دو جبهه شود.

بنابراین دو سپاه روسیه در نیمه ماه اوت سال ۱۹۱۴ میلادی ایالت پروس شرقی آلمان [امروز این ایالت میان لهستان و روسیه تقسیم شده است] را مورد حمله قرار دادند.

در روز ۲۰ اوت، قوای نظامی دوم آلمان در گومبینن ناگزیر به عقب نشینی شد.

در پاریس و لندن ، متحدان تزار روسیه ، موفقیت «جاده صاف کن روس» راجشن گرفتند.

ژنرال هلموت فن مولتکه ، فرمانده ارتش امپراتوری آلمان با دستپاچگی ، دو لشکر آلمانی را از جبهه غربی به جبهه شرقی برای تحکیم این جبهه منتقل کرد.

فرانسوی ها که به شدت تحت فشار قرار گرفته بودند، از کاهش نیروهای آلمانی استفاده کردند تا مواضع خود را تحکیم کرده و مانع از اشغال کشورشان شوند.

ژنرال آلمانی پاول فن هیندنبورگ ۶۷ ساله که بازنشسته شده بود دوباره به خدمت بازگشت و برای جلوگیری از فاجعه فرماندهی قوای نظامی دوم را در دست گرفت و ژنرال اریخ لودندورف به معاونت وی منصوب شد.

آلمانی ها توانستند مکالمات رادیویی میان ژنرال های روسی را استراق سمع کنند و متوجه شدند دو سپاه روسیه در فاصله دورتری از آنچه که تصور می کردند ، قرار دارند.

هیندنبورگ و لودندورف تصمیم گرفتند به سپاه ژنرال سامسونف حمله کنند. آنها از کینه ای که میان دو ژنرال روسی سامسونف و رننکامپف وجود داشت باخبر بودند و تصور می کردند ژنرال رننکامپف فرمانده سپاه دیگر روسیه در کمک به سامسونف تردید نشان خواهد داد. این تصور آنها به حقیقت مبدل شد.

لشکر دوم آلمان به فرماندهی ژنرال هیندنبورگ ۱۵۰۰۰۰ سرباز سامسونف را مجبور به عقب نشینی به تاننبرگ کرده و راه بازگشت آنها را مسدود کرد.

در پی این حمله غافلگیرکننده شیرازه سپاه سامسونف از هم گسست. در این نبرد ۳۰۰۰۰ سرباز روس کشته و همین تعداد مجروح شدند.

آلمانی ها بیش از ۹۰۰۰۰ سرباز روس را اسیر کرده و ۵۰۰ قبضه توپ را به غنیمت گرفتند. بیش از ۶۰ قطار اسیران روس را به غرب آلمان منتقل کردند.تلفات آلمانی ها کمتر از ۲۰۰۰۰ نفر بود.

سامسونف از شدت ناامیدی خودکشی می کند.یک هفته بعد ، در سواحل دریاچه‌های مازور سپاه ژنرال رننکامپف به نوبه خود از لشکر دوم المان به فرماندهی ژنرال هیندنبورگ شکست می خورد.

به این ترتیب در روز ۳۰ اوت سال ۱۹۱۴ میلادی ، ارتش امپراتوری آلمان سپاه روسیه تزاری را در منطقه تاننبرگ در هم شکست.

این نخستین شکست بزرگی بود که در روزهای اولیه جنگ بزرگ (جنگ جهانی اول) که از سال ۱۹۱۴ تا ۱۹۱۸ میلادی سراسر اروپا و بخش های وسیعی از جهان را به خون و آتش کشید، رخ داد.

بهرام افتخاری