چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
بختک؛ بیماری خواب
خواب یک نیاز فیزیولوژیکی بسیار مهم است و اگر نظم عادی آن بویژه با خواب شبانه برقرار نشود سبب پیدایش بیماریهای گوناگون میشود.
مقدار خواب به عواملی مانند سن، زمینه ژنتیکی، وضعیت جسمی و روانی افراد بستگی دارد. نوزادان به ۱۶ تا ۲۰ ساعت، کودکان به ۱۰ ساعت و بزرگسالان به ۷ ساعت خواب در شبانهروز احتیاج دارند. از ۳۵ سالگی به بعد ساعات خواب خانمها بیشتر از آقایان میشود و با افزایش سن، دفعات بیدار شدن از خواب شبانه افزایش مییابد.
کاهش مدت یا تغییر ساعت خواب به هر علت از جمله شبکاریها پیامدهای مختلف دارد، مانند کاهش حافظه و دقت، تحریکپذیری، خستگی مداوم، کاهش وزن، سردرد، استرس، اختلال در روابط اجتماعی، سوءهاضمه، التهاب معده و روده، بیماریهای قلبی ـ عروقی و در خانمهای باردار سبب افزایش خطر زایمان زودرس و کم شدن وزن نوزاد میشود.
خواب دارای دو بخش مهم و متناوب REM و Non REM است.
بخش Non REM مهمترین بخش و حدود ۷۵ درصد از کل خواب را تشکیل میدهد و حدود ۹۰ دقیقه طول میکشد و دارای ۴ مرحله است که در مراحل سوم و چهارم، مغز به استراحت وآرامش کامل میرسد و افرادی که از این مرحله محروم شوند هنگام صبح احساس نارضایتی و خستگی خواهند داشت.
خواب REMحدود ۲۵ درصد از کل خواب را تشکیل میدهد و همراه با رویاهای به یاد مانده است.
بیماریهای خواب
فلج خواب (بختک):
به علت خستگی جسمی و فکری عارض میشود. شخص در هنگام خواب یا بیدارشدن نمیتواند دست و پای خود را حرکت دهد.
اختلال خواب در بیماران روحی:
افراد مضطرب و پریشان دیر به خواب میروند و افراد افسرده اغلب نیمه شب یا صبح زود بیدار میشوند. اختلال خواب از نشانههای مهم در این گونه افراد است.
حملات میوکلونیک شبانه:
پرش اندامها بخصوص پاها که بیشتر در افراد میانسال دیده میشود و درمان دارویی دارد از دیگر بیماریهای خواب به شمار میرود.
سندرم تاخیر فاز خواب:
زمان شروع خواب و بیدار شدن دیرتر از وقت معمول است که به علل مختلف از جمله خوابهای نامنظم و مکرر قبلی ایجاد شده است. بیشتر در جوانان دیده میشود و ممکن است برای بازگشتن به ساعات خواب طبیعی نیاز به نوردرمانی باشد.
وقفههای کوتاه تنفسی در خواب:
بیشتر در کودکان و جوانان دیده میشود و ممکن است به علت چاقی بیش از حد، بزرگ شدن لوزهها و اختلال در غده تیروئید باشد.
توصیهها
یک تا ۲ ساعت قبل از خواب از مصرف چای، قهوه و دخانیات خودداری کنید، یک لیوان شیرعسل گرم بنوشید، قدری نرمش کنید و دوش بگیرید. میزان مصرف مواد حاوی تریپتوفان مانند موز، انجیر، خرما، ماست و ماهی را افزایش داده و مصرف مواد حاوی تیرامین مثل ادویه، پنیر، شکلات، بادمجان، کلم، سوسیس، اسفناج و گوجهفرنگی را کاهش دهید.
عوارض داروهای خوابآور: وابستگی به دارو برای کسانی که دچار اختلال در خوابیدن هستند، موجب خوابآلودگی، سرگیجه، اختلال در حفظ تعادل، خارش منتشر، افت فشارخون، تاری دید و مصرف همزمان با الکل سبب وقفه تنفسی، اغماء، تشنج و مرگ میشود.
دکتر مهرانگیز توتونچی
پزشک عمومی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست