چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

ایران موضوع گفت وگوها , از چین تا آمریکا


ایران موضوع گفت وگوها , از چین تا آمریکا

تنها یک هفته به اجلاس اضطراری شورای حکام آژانس باقی مانده است در میان این یک هفته مقام های عالی رتبه و دیپلمات های کشورهای عضو شورا و در راس آن ایران به میزان تحرکات دیپلماتیک خود افزوده اند قائم مقام وزارت امور خارجه ایران که در مالزی به سر می برد تاکید کرد, با ادامه گفت وگو و رایزنی ها بحران سازی های مصنوعی ایجاد شده توسط برخی از کشورها را مهار کرده و برنامه تحقیقات هسته ای خود را پی می گیریم

«مهدی مصطفوی» با اشاره به اینکه حق تمامی کشورها استفاده از برنامه هسته ای برای مقاصد صلح آمیز است، گفت: این حق ایران است که از برنامه هسته ای صلح آمیز برای تنوع بخشی به منابع انرژی خود استفاده کند.

مصطفوی اظهار داشت: هدف ایران دستیابی به راه های مسالمت آمیز و گفت وگو برای حل برنامه هسته ای صلح آمیز است اما چنانچه پرونده ایران به شورای امنیت برود، ایران همکاری های داوطلبانه خود با سازمان بین المللی انرژی اتمی را قطع خواهد کرد. وی در عین حال گفت که به نفع هیچ کشوری نیست که دست به بحران آفرینی مصنوعی بزند و بهتر آن است که روند کنونی در چارچوب سازمان بین المللی انرژی هسته ای حل و فصل شود. در این میان در تازه ترین تحول صدراعظم آلمان با رئیس جمهور فرانسه دیدار کرده است. آنگلا مرکل دیپلماسی گام به گام را در برخورد با برنامه هسته ای ایران خواستار شد. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، که ایسنا نیز آن را مخابره کرده است آنگلا مرکل صدراعظم آلمان روز دوشنبه در کنفرانس خبری مشترک با ژاک شیراک ابراز امیدواری کرد که جامعه بین المللی نسبت به مسئله ایران متعهد بماند و گفت که بیشترین اکثریت ممکن را در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی برای هرگونه اقدامی که درباره آن تصمیم بگیرد خواستار است. این گزارش با ذکر این که حزب مخالف آلمان اظهارات شیراک را باعث بی اعتبار شدن اروپا در بحث بر سر برنامه هسته ای ایران خوانده است افزود، مرکل گفت که تا اندازه ای از اینکه این اظهارات چنین بحث ها را به راه انداخته متعجب شده است.

صدراعظم آلمان با بیان این که «ما می دانیم فرانسه کشوری با قابلیت های هسته ای است»، این قابلیت ها را فقط برای آنچه «بازدارندگی هسته ای» خواند دانست و ادامه داد: از نظر من دلیلی برای انتقاد از شیراک وجود ندارد.

خبرگزاری یونایتدپرس نیز در گزارشی به نقل از مرکل نوشت، آنچه رئیس جمهور فرانسه گفت کاملاً تداوم دکترین هسته ای فرانسه است. این گزارش افزود: شیراک به نام هیچ کشوری اشاره نکرد، اما سخنان وی در چارچوب بن بست میان غرب و ایران بر سر برنامه غنی سازی اورانیوم تهران مشاهده می شود. رئیس جمهور فرانسه به این سئوال که آیا هرگز فرانسه به حمله هسته ای علیه ایران فکر کرده است پاسخ نداد و گفت: سیاست مبنایی فرا بازدارندگی هسته ای فرانسه مطابق با زمان و تهدیدات جدید تنظیم می شود. رئیس جمهور فرانسه مدعی شد: سلاح های هسته ای برای ما به هیچ وجه سلاح های مبارزه نیستند.

کاتینکا باریش تحلیلگر موسسه اصلاحات اروپایی در لندن سفر مرکل به پاریس را تلاش وی برای ادامه مسیر مذاکرات و اطمینان یافتن از حمایت روسیه و چین از موضع اروپا و آمریکا در برابر ایران دانست. وی گفت: این فقط تلاش دقیقه آخر برای همراه کردن روسیه و چین بود، تهدید ارجاع ایران به شورای امنیت فقط در صورتی معتبر است که تهدید تحریم ها پشت آن قرار گیرد و در حال حاضر روسیه و چین با آن موافق نیستند. خبرگزاری رویترز نیز در گزارشی با اشاره به این کنفرانس خبری مشترک نوشت: شیراک در پاسخ به سئوال یک خبرنگار آلمانی درباره اظهاراتش لبخند زد و گفت: هیچ کس در آلمان نباید ذره ای نگران باشد. سلاح های هسته ای در هیچ شرایطی سلاح های مبارزه نیستند.

• موضع گیری جورج بوش

در حالی که طرف های اروپایی در روزهای اخیر بیش از مسئولان کاخ سفید موضع گیری کردند روز گذشته رئیس جمهوری آمریکا تاکید کرد چنانچه ایران به دیپلماسی در حل و فصل برنامه های هسته ای پاسخ ندهد، این کشور را به شورای امنیت ارجاع می دهیم.

مهر به نقل از روزنامه نیویورک تایمز گزارش داد، جورج بوش که بارها در ادعاهای بی پایه و اساس و بدون ارائه هرگونه سندی ایران را به تلاش برای دستیابی به سلاح هسته ای متهم کرده است، گفت: «من بسیار درباره ایران نگران هستم، البته افراد بسیار زیاد دیگری هم نگران این کشور هستند.» خبرگزاری مهر نقل کرده است که وی بدون ابراز نگرانی از زرادخانه مخوف سلاح های هسته ای و کشتار جمعی رژیم اسرائیل و جنجال سازی بر ضد برنامه صلح آمیز هسته ای ایران افزود: «من درباره خواسته غیر شفاف این کشور برای به دست آوردن تسلیحات هسته ای نگران هستم، جهان نمی تواند خود را در شرایطی قرار دهد که از سوی یک کشور مورد تهدید قرار گیرد.» رئیس جمهوری آمریکا در واکنش به اظهارات ضد اسرائیلی رئیس جمهوری اسلامی ایران گفت: «من نگران این هستم که رئیس جمهوری ایران خواهان از بین رفتن اسرائیل است. اسرائیل متحد ما است، ما برای ایمنی اسرائیل متعهد شده ایم و این تعهد خود را حفظ می کنیم.» بوش در ادامه سیاست چماق و هویجی که در پیش گرفته است، تهدید کرد: «اگر ایران به راه های دیپلماسی پاسخ ندهد ما باید گام منطقی بعدی را برداریم و این کشور را به شورای امنیت ارجاع دهیم.» وی مدعی شد: «ما درباره دولت ایران نگران هستیم، زیرا هدف هایی دارد که صلح طلبانه نیستند، همچنین ما معتقد هستیم این کشور نباید به سلاح هسته ای دست پیدا کند.»

• دیدار رایس با همتای ایتالیایی اش

رابرت زولیک معاون وزیر خارجه آمریکا برای گفت وگو درباره ایران به چین سفر کرده و در تحولی دیگر وزیر خارجه ایالات متحده به ایتالیا رفته است. براساس گزارش خبرگزاری رویترز، وزیر امور خارجه آمریکا مدعی شد که اجماع قوی بین المللی علیه طرح های هسته ای ایران ایجاد شده و افزود که زمان برای مذاکره با تهران به سر رسیده است. ایسنا به نقل از این خبرگزاری انگلیسی افزود: کاندولیزا رایس روز دوشنبه در حالی که جیان فرانکوفینی وزیر امور خارجه ایتالیا در کنار او ایستاده بود، مدعی شد که گام بعدی باید ارجاع ایران به شورای امنیت سازمان ملل باشد. براساس این گزارش وی به خبرنگاران گفت: ارجاع باید به طور حتم انجام بگیرد. رایس در ادامه ادعا کرد: ایران باید بداند که یک اجماع قاطع بین المللی علیه فعالیت هایی که ایران در حال حاضر مشغول به آن است، وجود دارد. ما همگی می خواهیم مسئله از طریق دیپلماتیک حل شود و ما به انجام چنین امری متعهدیم، اما ایران باید این نگرانی های جامعه بین المللی را تشخیص دهد که چنین نکرده است. این گزارش با خاطرنشان کردن این که ایران از اتحادیه اروپا دعوت کرده است تا به میز مذاکرات هسته ای بازگردد، به نقل از رایس ادعا کرد که زمان برای صحبت کردن گذشته است و مذاکرات اروپایی ها به دلیل اقدامات ایران به «بن بست» رسیده است. وی افزود: من دیگر فضایی برای مباحثات بیشتر در هیچ شکلی نمی بینم.

وزیر امور خارجه آمریکا در پاسخ به این سئوال که آیا این کشور با داشتن ۱۴۰ هزار سربازش که در عراق درگیرند، خواهد توانست از پس اقدامی نظامی علیه ایران برآید، گفت که تمرکز بر دیپلماسی است، اما مدعی شد که هیچ گزینه ای منتفی نیست. رایس گفت: ما به مسیر دیپلماتیک متعهدیم، اما رئیس جمهور هیچ گزینه ای را از روی میز کنار نمی گذارد. این گزارش خاطرنشان کرد، قرار است روز ۱۳ بهمن ماه نشست ویژه شورای حکام برای بررسی مسئله هسته ای ایران برگزار شود. این گزارش همچنین با اشاره به تهدید تلویحی اخیر وزیر جنگ رژیم صهیونیستی علیه ایران به نقل از جیان فرانکو فینی وزیر امور خارجه ایتالیا نوشت که وی از این رژیم خواست تا بر اقدامات دیپلماتیک و نه نظامی علیه ایران متمرکز شود. وی گفت: ما می خواهیم به دوستان اسرائیلی مان تاکید کنیم که تنها راه تضمین صلح و امنیت مسیر دیپلماتیک است. فینی همچنین گفت که ایتالیا به عنوان بزرگ ترین شریک تجاری ایران در اروپا این را برای ایران روشن کرده است که باید همکاری کند. وی ادعا کرد: جامعه بین المللی باید متحد و بسیار در هم حل شده باشد. در حال حاضر کاملاً ضرورت دارد که مورد به شورای امنیت ارجاع شود. وزیر امور خارجه ایتالیا لحن رئیس جمهور ایران را غیرقابل پذیرش خواند، اما در عین حال تاکید کرد که حمله نظامی یک گزینه نیست.