جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

سنگ پا برای دیابتی‌ها خطر دارد


سنگ پا برای دیابتی‌ها خطر دارد

آتشفشان‌شناسان می‌گویند سنگ‌پا درواقع از صخره‌های درحال انفجار آتشفشان‌ها به دست می‌آید. این سنگ‌ها وقتی به بیرون از دهانه پرت می‌شوند، حین سرد شدن از خود گازی متصاعد می‌کنند …

آتشفشان‌شناسان می‌گویند سنگ‌پا درواقع از صخره‌های درحال انفجار آتشفشان‌ها به دست می‌آید. این سنگ‌ها وقتی به بیرون از دهانه پرت می‌شوند، حین سرد شدن از خود گازی متصاعد می‌کنند که سبب سوراخ‌سوراخ شدنشان می‌شود.

همین بافت اسفنجی‌شکل و زبر این سنگ است که باعث شده خاصیت سایش و لایه‌بردار داشته باشد. استفاده از سنگ‌پا به قدمت تاریخ است.

در زمان قرون وسطی ابتدا در رم و سپس در خاورمیانه مردم به استفاده از این سنگ روآوردند. البته شکل استفاده کمی متفاوت بود. ابتدا مردم از آن برای پاک کردن وسایل جرم گرفته و چرب استفاده می‌کردند، بعد وارد صنعت و درنهایت وارد دنیای مد و زیبایی شد.

امروز از سنگ‌پا برای زدودن بافت‌ها و سلول‌های مرده و به عنوان یک لایه‌بردار استفاده می‌شود. سنگ‌پا به رنگ‌های سفید، قهوه‌ای، قرمز و مشکی و در انواع طبیعی و مصنوعی موجود است و معمولا در داروخانه‌ها و مراکز فروش لوازم حمام و دستشویی به فروش می‌رسد. اگر هم سری به سواحل یونان بزنید، می‌توانید در ساحل، سنگ پای طبیعی بیابید. برای اینکه، بیشتر با نحوه و لزوم استفاده از آن آشنا شوید، پای صحبت‌های دکتر غفارپور نشستیم:

جناب دکتر! یکی از مشکلات رایج پوست کف پا، ضخیم شدن و ترک خوردن آن است. در مورد علت این امر بفرمایید؟

ـ در درجه اول افرادی که پا برهنه راه می‌روند بر اثر سایش کف پا دچار این مشکل می‌شوند. علت دوم ضخیم شدن کف پا، کلفتی لایه شاخی است که می‌تواند جنبه‌های وراثتی داشته باشد.

در اغلب خانم‌ها نیز بعد از یائسگی شاهد ضخیم شدن پوست کف پا هستیم که به آن کلفتی کف پای دوران یائسگی گفته می‌شود.

آیا امکان پیشگیری وجود دارد؟

پوشیدن جوراب نخی می‌تواند تا حد زیادی از این مشکل پیشگیری کند اما در مواردی که ضخیم شدن کف پا به دلیل وراثت یا بعد از دوران یائسگی است، پیشگیری از آن ممکن نیست و فرد می‌تواند با استفاده از کرم‌های مرطوب‌کننده کف پا را نرم و تا حدودی از خشک شدن و ترکیدن پوست پیشگیری کند.

آیا استفاده از سنگ‌پا را برای زدودن این بافت‌های ضخیم و مرده توصیه می‌کنید؟

ـ ضخیم شدن کف پا و ترک‌های آن، دغدغه‌ها در مورد زیبایی است و برای نازک کردن و تراشیدن آن، استفاده از سنگ پا چه به صورت طبیعی چه مصنوعی اشکالی ندارد اما در بعضی از موارد مانند بیماری پسوریازیس این عمل می‌تواند موجب تشدید بیماری شود بنابراین توصیه می‌شود افراد قبل از استفاده از سنگ‌پا به یک پزشک متخصص مراجعه کنند و از ترکیبات کراتولیتیک که پزشک تجویز می‌کند و باعث نرم شدن لایه‌های کلفت شاخی کف پا می‌شود، استفاده کنند.

افراد مبتلا به دیابت چطور؟ مجاز به استفاده از سنگ پا هستند؟

ـ خیر. استفاده از سنگ پا به این افراد توصیه نمی‌شود. چنانچه افراد کف پا را بیش از حد سایش دهند، باعث ایجاد خراش‌هایی در کف پا می‌شوند و میکروب‌ها به کف پا منتقل خواهد شد.

استفاده از سنگ پای مصنوعی چطور؟

ـ امروزه به‌صورت مصنوعی نیز از مواد ساینده سنگ پا تهیه می‌کنند. استفاده از این نوع سنگ پاها برای نازک کردن کلفتی‌های کف پا در افراد غیردیابتی اشکالی ندارد.

آیا سنگ پا هم باید وسیله‌ای شخصی باشد؟

ـ بله. همان‌طور که گفته شد چنانچه افراد کف پا را بیش از حد سایش دهند، خراش‌هایی در کف پا ایجاد شده و باعث انتقال میکروب‌ می‌شود. بنابراین توصیه می‌کنیم حتما سنگ‌پای مخصوص به خود داشته باشید و از سنگ‌پای دیگران استفاده نکنید. همچنین حتما از سنگ پای تمیز استفاده کنید و آن را در معرض آلودگی قرار ندهید.

پس تمیز و خشک کردن سنگ پا بعد از هر بار استفاده الزامی است؟

ـ حتما بعد از استفاده از سنگ پا آن را با برسی شست‌وشو دهید تا خلل و فرج آن تمیز شود و آن را در محیط خشک نگه دارید زیرا محیط مرطوب باعث تجمع انواع مخمر و قارچ‌ها و استفاده از آن باعث آلودگی و انتقال بیماری به کف پای انسان می‌شود.

بین سنگ پای طبیعی و مصنوعی کدام بهداشتی‌تر است و استفاده از کدام یک را توصیه می‌کنید؟

ـ این دو از نظر کارایی تفاوتی با هم ندارند به شرطی که شخصی باشند و تمیز استفاده شوند.

فائقه فریادی

گفتگو با دکتر غلامحسین غفارپور، متخصص پوست و مو