سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

آنتونوف ۲۲۵


آنتونوف ۲۲۵

An ۲۲۵ Mriya هواپیمایی عظیم الجثه حمل و نقل نظامی است که توسط کارخانه آنتونوف Antonov ساخته شده است

An-۲۲۵ Mriya هواپیمایی عظیم الجثه حمل و نقل نظامی است که توسط کارخانه آنتونوف (Antonov) ساخته شده است. این کارخانه اوکراینی که در سال ۱۹۵۲ تاسیس شد در زمینه ساخت هواپیماهای غول پیکر تخصص بسیار زیادی دارد. عنوان این کارخانه از نام موسس آن اولگ آنتونوف (Oleg Antonov) مشتق شده است.

این هواپیما بزرگترین و پرقدرت ترین هواپیمای جهان است که در ابتدا جهت حمل و نقل شاتل بوران (Buran سفینه فضایی شوری که تنها یکبار در سال ۱۹۸۸ به فضا سفر کرد) ساخته شد. این هواپیما در اصل مدل بزرگتری از هواپیمای موفق An-۱۲۴ Ruslan است، Mriya در زبان اوکراینی به معنای "رویا" است.

An-۲۲۵ با حداکثر وزن ناخالص ۶۴۰ تن، در حال حاضر سنگین ترین هواپیمای جهان است. هر چند هواپیمای Hughes H-۴ Hercules که به "Spruce Goose" (غار آراسته و زیبا) شهرت داشت، وزن بیشتری نسبت به An-۲۲۵ دارا بود و طول بالهایش نیز بیشتر بود، اما H-۴ تنها یک بار موفق به پرواز شد.

An-۲۲۵ بزرگترین هواپیما در جهان به شمار می رود که پروازهای موفقیت آمیز متعددی داشته است. این هواپیما حتی از Airbus A۳۸۰ و نیز همتای خود C-۵ Galaxy که به منظور حمل هواپیماهای جنگی ساخته شده بود، بزرگتر است.

در نوامبر سال ۲۰۰۴، سازمان جهانی نگهدارنده رکوردهای انواع وسایل نقلیه هوایی FAI، نام An-۲۲۵ را در کتاب رکوردهای سال، که همه ساله به چاپ می رسد، جای داد. این هواپیما رکورد ۲۴۰ پرواز موفق را در احتیار دارد.

● پیشرفت و توسعه

An-۲۲۵ که در اصل برای پروژه فضایی کشور روسیه و به عنوان جایگزینی برای Myasishchev VM-T ساخته شد، به راحتی قادر به حمل راکت Energia (که در سال ۱۹۸۷ آزمایش شد) و شاتل فضایی Buran است. کارایی و قدرت این هواپیما، آنرا هم ردیف Airbus Beluga و Boeing ۷۴۷ هواپیمای حمل کننده شاتل آمریکایی، قرار داده است.

An-۲۲۵ در واقع مدل پیشرفته An-۱۲۴ است که در قسمت بدنه و قسمت جلو و عقب بالهای آن تغییراتی بوجود آمده، دو موتور توربوفن (turbofan) از نوع Lotarev D-۱۸ به بال ها اضافه شده و تعداد کلی موتورهای بالها را به شش عدد رسانده است. به علاوه به منظور تسهیل در سیستم فرود، تعداد چرخ های آن به ۳۲ عدد افزایش یافته است.

در و پلکانی که به منظور حمل بار در An-۱۲۴ وجود داشت، به منظور سبک تر کردن وزن هواپیما حذف شده اند، کنترل کننده ها و تثبیت کننده های پرواز از حالت عمودی به حالت افقی تبدیل شدند و قسمت دم هواپیما دارای دو سکان عمودی شده که باعث می شوند در مواقع لزوم حمل بار اضافی امکان پذیر باشد و آشفتگی آیرودینامیکی ایجاد شده را کنترل می نماید. برخلاف An-۱۲۴، هواپیمای An- ۲۲۵ برای مانورهای جنگی و عملیاتی با مسیرهای کوتاه طراحی نشده است.

An-۲۲۵ برای اولین بار در ۲۱ دسامبر سال ۱۹۸۸ به پرواز در آمد. دو هواپیما از این مدل ساخته شده بود و امروز تنها یکی از آنها با شماره ۸۲۰۶۰ UR به منظور حمل بارهای سنگین با وزن حداکثر ۲۵۰ تن، مورد استفاده قرار می گیرد. ساخت یک An-۲۲۵ نیز در اواخر دهه هشتاد درادامه پروژه فضایی کشور روسیه، آغاز شد اما با سقوط شوروی سابق در سال ۱۹۹۰، نیمه تمام رها شد و بعدها از موتورهای آن در هواپیماهای An-۱۲۴ استفاده شد.

● کارایی

اواخر دهه هشتاد مقارن بود با اقدامات دولت شوروی سابق مبنی بر کسب در آمد از تجهیزات نظامی. در سال ۱۹۸۹ یک کارخانه به منظور ساخت هواپیماهای غول پیکر با عنوان "Antonov Airlines" در اوکراین تاسیس شد و از فرودگاه لوتن (Luton) لندن با مشارکت کارخانه Air Foyle HeavyLift کارش را آغاز نمود. این کارخانه بلافاصله با ساخت چهار هواپیمای An-۱۲۴-۱۰۰ و سه هواپیمای Antonov An-۱۲ وارد این عرصه شد.

در اواخر دهه نود نیاز مبرم به هواپیمایی بزرگتر از An-۱۲۴ احساس می شد. در پاسخ به این نیاز اولین An-۲۲۵ با موتورهای اضافی جهت نقل و انتقال محموله های بیش از اندازه سنگین تحت مدیریت کارخانه Antonov Airlines ساخته شد.

در ۲۶ ماه مه سال ۲۰۰۱ این هواپیما از کمیته جهانی هوانوردی گواهی نامه رسمی دریافت نمود، پس از آن اولین پرواز این هواپیما در تاریخ سوم ژانویه ۲۰۰۳ از شهر Stuttgart آلمان به مقصد Thumrait در عمان بود. در این پرواز ۲۱۶ هزار غذای آماده به وزن ۱۸۷.۵ تن برای افراد ارتش آمریکا که در این منطقه مستقر بودند، فرستاده شد.

از آن زمان تا کنون هواپیمای An-۲۲۵ به عنوان وسیله حمل بارهای سنگینی که حمل هوایی آنها تقریبا غیرممکن است، مانند لوکوموتیوها، ژنراتورهای ۱۵۰ تنی و غیره به کار خود ادامه داده است. این هواپیما همچنین برای امداد رسانی در زمان وقوع حوادث غیر مترقبه و امکان ارسال سریع کمک های مورد نیاز به سراسر جهان سرمایه ای ارزشمند محسوب می گردد.

در سال ۲۰۰۰ زمزمه هایی مبنی بر نیاز به هواپیمای An-۲۲۵ دیگری مطرح شد و در سال ۲۰۰۴ عملیات به پایان رساندن دومین An-۲۲۵ نیمه تمام آغاز گشت، قرار بود ساخت این هواپیما تا اواسط سال ۲۰۰۶ به پایان برسد.

در ماه ژوئن سال ۲۰۰۳، هواپیمای An-۲۲۵ به همراه هواپیماهای An-۱۲۴ بیش از ۸۰۰ تن از کمک های مردمی را به کشور عراق رساندند. دولت آمریکا نیز قراردادی جهت استفاده از An-۲۲۵ به منظور تامین تجهیزات مورد نیاز ارتش این کشور که در خاور میانه مستقر بود به امضاء رساند. در حقیقت استفاده آمریکا از یک هواپیمای روسی تاییدی است بر برتری روس ها در زمینه طراحی و تکنیک پیاده سازی هواپیماهای جنگی، زیرا تا این زمان هواپیمایی با این مشخصات در کشور آمریکا ساخته نشده است.

در حال حاضر نیز آمریکا قراردادی طویل المدت با Antonov Airlines منعقد نموده و حق استفاده از تنها هواپیمای An-۲۲۵ و ۱۰ هواپیمای An-۱۲۴ را در اختیار گرفته است. عقد این قرارداد برای دولت آمریکا بدون شک ارزانتر از به کارگیری شش عدد هواپیمای C-۱۷ است که به همین منظور طراحی شده اند.

● کاربردهای آتی

در حال حاضر طراحی این هواپیمای غول پیکر جهت استفاده در فضاپیماها مورد بررسی است . یکی از این پروژه ها MAKS نام دارد که یک طرح مشترک بین کشورهای روسیه و اوکراین با هدف ساخت فضاپیماهای چند منظوره است. بدون تردید پیاده سازی این پروژه سبب کاهش هزینه های حمل و نقل فضایی خواهد شد.

● مشخصات An-۲۲۵

▪ تعداد سرنشینان : ۶ نفر

▪ گنجایش : ۷۰ مسافر

▪ ظرفیت ترابری : ۲۵۰,۰۰۰ کیلوگرم

▪ ابعاد در هواپیما : ۴۴۰ x ۶۴۰ سانتی متر

▪ طول : ۸۴ متر

▪ پهنای بال ها : ۸۸ متر و ۴۰ سانتی متر

▪ ارتفاع : ۱۸.۱ متر

▪ مساحت بال ها : ۹۰۵ متر مربع

▪ وزن خالص : ۰۰۰ ۱۷۵ کیلوگرم

▪ حداکثر وزن هواپیما به همراه بار : ۰۰۰ ۶۴۰ کیلوگرم

▪ نیروی محرکه : ۶ موتور D-۱۸ turbofans هر یک به قدرت ۲۲۹ kN

▪ مسافت Takeoff : در سنگین ترین حالت ۳,۵۰۰ متر

● کارایی

▪ حداکثر سرعت : ۸۵۰ کیلومتر بر ساعت

▪ سرعت عادی : ۷۵۰ کیلومتر بر ساعت

● محدوده پرواز

▪ با حداکثر سوخت : ۱۴,۰۰۰ کیلومتر

▪ با حداکثر وزن : ۴,۰۰۰ کیلومتر

▪ سقف پرواز : ۱۰,۰۰۰ متر

▪ فشار روی بالها : ۶۶۲.۹ کیلوگرم بر متر مربع