جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

کتابخانه مرکزی مناطق نفتخیز با قدمتی ۷۰ ساله


کتابخانه مرکزی مناطق نفتخیز با قدمتی ۷۰ ساله

کتابخانه مرکزی مناطق نفتخیز جنوب با قدمتی ۷۰ ساله یکی از قدیمی ترین کتابخانه های فنی در صنعت نفت و کشور است که در بدو تأسیس به نام کتابخانه عملیات و در شهرستان مسجد سلیمان راه اندازی گردیده است

کتابخانه مرکزی مناطق نفتخیز جنوب با قدمتی ۷۰ ساله یکی از قدیمی ترین کتابخانه های فنی در صنعت نفت و کشور است که در بدو تأسیس به نام کتابخانه عملیات و در شهرستان مسجد سلیمان راه اندازی گردیده است .

با استقرار ستاد شرکت ملی مناطق نفتخیز در اهواز این کتابخانه نیز به این شهر منتقل و از سال ۱۳۶۵ در ساختمان فعلی مستقر گردید و تحت نظر معاون مدیر سیستمهای اطلاعات مدیریت و خدمات رایانه ای که زیر مجموعة مدیریت برنامه ریزی تلفیقی است فعالیت می نماید . این کتابخانه با تأکید بر گردآوری کتب و نشریات چاپی و الکترونیکی، گزارشات علمی و فنی، مقالات و پایان نامه های الکترونیکی، لوح های فشرده و استاندارد های مختلف در زمینه های تکنولوژی نفت، علوم مهندسی و پایه و به کار گیری تکنولوژی های نوین اطلاع رسانی و فن آوری های اطلاعاتی به صورت یکی از قطبهای اصلی تولید کننده اطلاعات محققین، کارشناسان و پژوهشگران این رشته در کشور درآمده است .

● اهداف

هدف اصلی این کتابخانه فراهم آوری، سازماندهی، طبقه بندی و توزیع اطلاعات مورد نیاز محققین شرکت ملی مناطق نفتخیز، همگام با تحولات و پیشرفت های علمی، فنی و صنعتی در دنیا، خود کفایی در همه زمینه ها مخصوصاً تکنولوژی عظیم نفت و ایجاد یک مرکز اطلاعاتی فنی و قوی در راه رسیدن به اهداف نهایی صنعت نفت در کشور می باشد .

یکی دیگر از مهم ترین هدفهای این کتابخانه استفاده از منابع جدید و به روز و امکان استفاده از این منابع به سهل ترین شیوه و در کمترین زمان می باشد که برای رسیدن به این هدف مهم بیشتر منابع موجود در کتابخانه و نشریات و مقالات جدید به صورت الکترونیکی تحت شبکه یا در قالب لوح های فشرده در آمده و در واقع کتابخانه به محل کار کارکنان برده شده است .

● منابع

منابع موجود در کتابخانه مرکزی در بر گیرنده دو بخش الکترونیکی و چاپی می باشد که منابع الکترونیکی این واحد در حال حاضر شامل: ۳۵۵۷۲۲ مقاله تمام متن فارسی و لاتین، ۵۳۲۵۸ پایان نامه فارسی و لاتین ، ۴۰۲۴ عنوان کتاب دیجیتالی فارسی و لاتین و ۸۰۶۴ عنوان لوح فشرده و منابع چاپی مشتمل بر ۱۳۲۹۱ عنوان کتاب، ۴۶۷ عنوان نشریه، ۵۶۳۶ عنوان سند فارسی و لاتین و ۴۷۰۹ عنوان کاتالوگ می باشد که مجموعاً بیش از ۴۴۵ هزار مدرک را عمدتاً در زمینه های علوم فنی، مهندسی و پایه شامل نفت، گاز، شیمی ، زمین شناسی،الکترونیک، مخابرات، برق، کامپیوتر، مکانیک ، عمران، ریاضیات، فیزیک و .... را بر می گیرد .

افزون بر این یکی دیگر از منابع برجسته کتابخانه مرکزی اسناد اطلاعات فنی بیش از ۱۰۴ مؤسسه استاندارد معتبر و مرجع است که با امکانات بالای جستجو، ذخیره و چاپ تحت شبکه اینترانت در دسترس کارشناسان فنی قرار دارد .

● روش جستجوی منابع کتابخانه

منابع موجود در کتابخانه مرکزی جهت علاقه مندان خارج از مجموعه مناطق نفتخیز جنوب از طریق وب سایت این واحد با آدرس www.nisoc.ir / library و با انتخاب گزینه search قابل رویت می باشد .

همکاران شاغل در مناطق نفتخیز نیز می توانند از طریق درگاه ورودی اینترانت و با انتخاب گزینه جستجو در کتابخانه وارد موتور جستجوی افق شده و مدرک مورد نظر را جستجو کنند پس از یافتن مدرک چنانچه مدرک مورد نظر الکترونیکی باشد امکان ذخیره و یا چاپ آن بدون مراجعه به کتابخانه مرکزی میسر بوده و در غیر اینصورت با اطمینان از امانت نبودن مدرک درخواستی و مراجعه به این واحد می توانند منبع را به امانت بگیرند .

جهت مراجعین به سایت اینترنتی کتابخانه امکان رویت جلد تازه های کتب، نشریات و لوح های فشرده خریداری شده فراهم گردیده است .

● شرایط عضویت

کارکنان رسمی و پیمانی با تکمیل فرم عضویت که به تأیید مسئولین ذیصلاح رسیده باشد می توانند به عضویت کتابخانه مرکزی در آیند.

کارکنان قراردادی، دانشجویان دانشگاه ها، اساتید و سایر محققان و پژوهشگران سازمان های دولتی و بخش خصوصی با ارائه معرفی نامه معتبر می توانند در محل کتابخانه از منابع موجود استفاده و در حد مقدورات از امکانات فتوکپی و انتقال اطلاعات دیجیتالی به محملهای الکترونیکی بهره مند شوند .

● امانت

اعضا کتابخانه می توانند منابع مورد نیاز خود را به تعداد ۳ مدرک در بخش مکتوب و ۳ مدرک در بخش سمعی و بصری برای مدت ۲ هفته برای منابع مکتوب و یک هفته برای منابع سمعی بصری به امانت بگیرند . ضمن اینکه امکان یکدوره تمدید برای منابع فوق الذکر موجود می باشد .

لازم به ذکر است به اعضاء دارای مدرک تحصیلی فوق لیسانس به بالا تعداد ۸ مدرک بدون محدودیت نوع مدرک امانت داده می شود .

● پایگاه های اطلاعاتی

▪ پایگاه اطلاعاتی تمام متن مقالات مجلات فارسی ( نمایه )

▪ بانک اطلاعاتی مقالات نشریات فارسی کشور ( فهرستگان )

▪ بانک اطلاعاتی نشریات کشور (magiran)

▪ بانک اطلاعاتی ۱۰۴ موسسه استاندارد بین المللی / ملی / تخصصی

● خدمات کتابخانه ای و اینترنتی

▪ سرویس دهی به مراجعان حضوری و غیر حضوری

▪ ارائه خدمات اینترنت و جستجوی منابع در محل کتابخانه با استفاده از ۵ دستگاه کامپیوتر مخصوص استفاده مراجعان حضوری

▪ ارائه خدمات آرشیو نشریات ( مربوط به نشریات تخصصی فنی ۶۰ سال قبل تاکنون )

▪ ارائه اطلاعات فنی استانداردهای بین المللی

▪ ارائه خدمات جستجو و بازیابی تمام متن، ذخیره و چاپ مقالات و پایان نامه های الکترونیکی در محل کار کارکنان بدون نیاز به حضور در کتابخانه

▪ ارائه اطلاعات مربوط به تازه های کتابخانه از طریق وب سایت کتابخانه مرکزی

▪ اسکن کتب و مجلات فنی و تبدیل آنها به فرمت الکترونیکی جهت دسترسی سهل الوصول همکاران به آنها از طریق شبکه

▪ تبدیل فیلم های آموزشی VHS به VCD و فراهم آوری امکان استفاده از آنها برای ادارات متقاضی

▪ ارائه خدمات SDI ( اشاعه اطلاعات گزینشی ) از طریق این بخش به متخصصان و پژوهشگران صنعت نفت

ارائه خدمات فتوکپی به مراجعان

▪ پذیرش و آموزش کارآموزان دانشگاهی در مقاطع فوق دیپلم، لیسانس و فوق لیسانس

▪ بخش های مختلف کتابخانه :

▪ بخش سفارشات کتب، مجلات و خدمات فنی

▪ بخش مرجع و امانت

▪ بخش سمعی و بصری ( لوح فشرده )

▪ بخش SDI ( اشاعه اطلاعات گزینشی )

▪ بخش خدمات مکانیزه

▪ رزرو مدارک

اعضا کتابخانه می توانند در محل کار خود با مراجعه به گزینه جستجوی کتابخانه از طریق درگاه ورودی اینترانت مدرک مورد نظر را جستجو نموده و پس از بازیابی، چنانچه مدرک مورد نظر در امانت باشد از طریق گزینه اطلاعات بیشتر و سپس گزینه رزرو مدرک و با وارد نمودن شماره عضویت و رمز مدرک مربوطه را رزرو می نمایند .

در صورت عودت کتاب به کتابخانه از طریق کتابدار به عضوی که مدرک را رزرو نموده است اطلاع داده می شود . بدیهی است در صورتی که عضو در موعد مقرر جهت تحویل گرفتن مدرک رزرو شده مراجعه ننماید، مدرک مورد نظر به متقاضی بعدی امانت داده خواهد شد .

آقای فرخ اسدی پور رئیس کتابخانه مرکزی مناطق نفتخیز جنوب هستند.