چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
تاریخ پنهان ۸۱ سال جوایز اسکار
در فاصله چند روز به برپایی هشتاد و دومین دوره جوایز اسکار، نگاهی به موارد خاص، چهرهها و لحظههای بامزه ۸۱ دوره قبلی میتواند جالب باشد.
چند زن تاکنون برنده اسکار بهترین کارگردان شدهاند؟ چه کسی طولانیترین سخنرانی پس از دریافت جایزه را داشت؟ و ... در ادامه ۱۷ نکته از هشتاد و یک دوره قبلی جوایز اسکار ذکر میشود.
۱) برای اینکه بخت خود را برای دریافت جوایز اسکار به بالاترین حد برسانید، مطمئن شوید بودجه آن سر به فلک بکشد. سه فیلم «بن هور» (۱۹۵۹)، «تایتانیک» (۱۹۹۷) و «ارباب حلقهها: بازگشت پادشاه» (۲۰۰۳) (عکس بالا) هر یک با ۱۱ اسکار بیشترین جایزه را دریافت کردهاند.
۲) «تایتانیک» (عکس بالا) همچنین به همراه «همه چیز درباره ایو» هر یک با نامزدی در ۱۴ رشته بیشترین تعداد نامزدی اسکار را دارند. «نقطه عطف» (۱۹۷۷) و «رنگ ارغوانی» (۱۹۸۵) هر دو در ۱۱ بخش نامزد اسکار شدند، اما حتی یک جایزه هم نبردند و از این جهت بزرگترین بازندگان تاریخ برگزاری جوایز آکادمی هستند.
امسال دو فیلم «آواتار» و «قفسه درد» هر یک با نامزدی در ۹ بخش پیشتاز جوایز اسکار هستند.
۳) تاکنون تنها دو بار پیش آمده که دو بازیگر برای بازی در یک نقش در یک فیلم نامزد اسکار شوند و عجیب اینکه کیت وینسلت در هر دو مورد حضور داشته است. او در «تایتانیک» نقش رز دویت باکاتر را بازی کرد و گلوریا استیوارت نقش دوران پیری رز به عهده داشت.
وینسلت برای بازی در نقش آیریس مورداک جوان در فیلم «آیریس» هم نامزد شد و جودی دنچ هم نقش پیریهای این شخصیت را ایفاء کرد.
۴) والت دیسنی (عکس بالا) در مجموع ۶۴ بار نامزد اسکار و ۲۶ بار برنده شد که از این جهت رکورددار برندگان جوایز اسکار است. او اولین بار سال ۱۹۳۲ پا به رقابت اسکار گذاشت و آخرین جایزه در ۱۹۶۸ پس از مرگش به او اعطاء شد.
۵) در اولین سالهای برگزاری مراسم اسکار نتایج جوایز در اختیار روزنامهها قرار میگرفت تا در شماره روز بعد چاپ شود. به تدریج شرایط جوری شد که نامزدهای اسکار پیش از آغاز مراسم به اتاق مطبوعات میرفتند تا ببینند برنده شدهاند یا نه. بنابراین از سال ۱۹۴۱ این رویه تغییر کرد.
۶) میخواهید برنده اسکار بهترین کارگردان باشید؟ دو شرط ضروری است: در درجه اول باید سفیدپوست باشد و در وهله دوم باید مرد باشید. تاکنون تنها چهار زن نامزد اسکار بودهاند: لنا ورتمولر برای «هفت خوشگل» (۱۹۷۶)، جین کمپیون برای «پیانو» (۱۹۹۳)، سوفیا کوپولا برای «گمشده در ترجمه» (۲۰۰۳) و کاترین بیگلو برای «قفسه درد» (۲۰۰۹) نیازی به گفتن نیست که تاکنون هیچکس برنده این جایزه نشده، هرچند بیگلو (عکس بالا) همچنان شانس دریافت جایزه را دارد.
۷) باب هوپ (عکس بالا) ۱۸ بار مجری مراسم اسکار بود. او اولین بار سال ۱۹۳۹ - سالی که «بربادرفته» اسکار بهترین فیلم را برد - و آخرین بار سال ۱۹۷۷ - سالی که «آنی هال» وودی آلن جایزه اصلی را دریافت کرد - اجرای مراسم اسکار را به عهده داشت.
بیلی کریستال با هشت اجرا و جانی کارسن با پنج اجرا پس از هوپ بیشترین تعدادی اجرای مراسم اسکار را داشتهاند. هوپ همچنین برنده جایزه افتخاری شده است.
۸) «دکتر استرنج لاو یا چگونه یاد گرفتم از نگرانی دست بردارم و بمب را دوست داشته باشم» (۱۹۶۵) طولانیترین عنوان فیلم را در میان نامزدهای اسکار بهترین فیلم دارد و کوتاهترین عنوان به «زد» (۱۹۷۰) اختصاص دارد، جایگاهی که به نظر خدشهناپذیر میآید.
۹) در جوایز اسکار سال ۱۹۷۴ که دیوید نیون اجرای آن را به عهده داشت، فردی بنام رابرت اوپال که یک عکاس بود، در لحظهای از مراسم برهنه روی صحنه دوید (که با واکنش سریع نیون و صحبتهای تمسخرآمیز او درباره اوپال همراه شد). اوپال سال ۱۹۷۹ در جریان یک سرقت از استودیو متعلق به او در سان فرانسیسکو به قتل رسید.
۱۰) طولانیترین سخنرانی پس از دریافت جایزه را نه گوئینت پالترو، بلکه گریر گارسن (عکس بالا) ایراد کرد. او سال ۱۹۴۳ برای فیلم «خانم مینیور» برنده اسکار بهترین بازیگر زن شد و پس از دریافت جایزه پنج دقیقه و ۱۵ ثانیه حرف زد. برندگان جوایز اسکار امسال تنها ۴۵ ثانیه فرصت دارند.
۱۱) لایزا مینهلی تنها برنده اسکار است که پدر و مادرش هم برنده جایزه شدهاند. (جودی گارلند در ۱۹۴۰ برای «جادوگر شهر زمرد» جایزه بهترین بازیگر نوجوان را دریافت کرد و وینسنت مینهلی در ۱۹۵۹ با «ژیژی» اسکار بهترین کارگردان را به خانه برد.» خود لایزا مینهلی برای فیلم «کاباره» (۱۹۷۳) برنده اسکار بهترین بازیگر زن شد.
۱۲) سال ۱۹۳۴، فرانک کاپرا بدترین اشتباه مربوط به تشابه اسمی را مرتکب شد. در مراسم آن سال هنگام اعلام برنده اسکار بهترین کارگردان، اعطاءکننده جایزه خطاب به فرانک لوید کارگردان فیلم Cavalcade گفت، «بیا جایزهات را بگیر، فرانک»، اما فرانک کاپرا با این تصور که او برنده شده، روی صحنه آمد.
۱۳) تام هنکس (عکس بالا) تنها برنده اسکار است که در سخنرانی پس از دریافت جایزه پته یک نفر دیگر را روی آب ریخته است. او سال ۱۹۹۴ با فیلم «فیلادلفیا» برنده اسکار بهترین بازیگر مرد شد و از استاد سابق خود به عنوان «یکی از بهترین آمریکاییهای همجنسباز» یاد کرد! این اتفاق سال ۱۹۹۷ مبنای فیلم کمدی In & Out با بازی کوین کلاین شد.
۱۴) شرکت نکردن مارلون براندو در مراسم اسکار سال ۱۹۷۳ یکی از افسانههای تاریخ برگزاری جوایز آکادمی است. او که برای فیلم «پدرخوانده» برنده اسکار بهترین بازیگر مرد شده بود، در اعتراض به نوع تصویرپردازی از سرخپوستها در فیلمهایی آمریکایی یک دختر سرخپوست با نام اصلی مری کروز را روی صحنه فرستاد.
۱۵) یکی از معروفترین اعتراضهای سیاسی در تاریخ برگزاری جوایز آکادمی به ونسا ردگریو مربوط میشود که سال ۱۹۷۷ برای فیلم «جولیا» برنده جایزه بهترین بازیگر زن مکمل شد و پس از دریافت جایزه «شرورهای صهیونیست» را سرزنش کرد.
مایل مور (عکس بالا) هم که از مخالفان حمله آمریکا به عراق و افغانستان بود، سال ۲۰۰۳ پس از دریافت جایزه اسکار بهترین مستند برای «بولینگ برای کلمباین» فریاد زد: «شرم بر تو، جرج بوش».
۱۶) فیل کالینز برای ترانه «در قلبم خواهی ماند» در فیلم ۱۹۹۹ «تارزان» برنده اسکار بهترین ترانه شد. تعدادی از قدیمیهای اسکار اعتقاد دارند این کار ارزش اسکار را پایین آورد.
۱۷) در نهایت، جک پالانس پس از دریافت جایزه اسکار بهترین بازیگر مکمل مرد برای فیلم ۱۹۹۲ «شهرنشینان» روی صحنه دراز کشید و با یک دست شنا رفت!
هشتاد و دومین دوره جوایز اسکار هفتم مارس (دوشنبه ۱۷ اسفند) با اجرای استیو مارتین و الک بالدوین در کداک تیهتر لس آنجلس برگزار میشود.
● اسامی (برخی برندگان اعلام شده) به همراه اسامی نامزدها در هر رشته به شرح زیر است:
▪ بهترین بازیگر مرد:
ـ برنده: جف بریجز(دل دیوانه)
ـ نامزدها: جف بریجز (دل دیوانه)، جورج کلونی (بالا در آسمان)، کالین فرث (یک مرد مجرد)، مورگان فریمن (شکست ناپذیر)، جرمی رنر (هرت لاکر)
▪ بهترین بازیگر نقش مکمل مرد
ـ برنده: کریستوف والتس (ایستگاه آخر)
ـ نامزدها: مت دی مون (شکست ناپذیر)، وودی هارلسون (پیغام رسان)، کریستوفر پلامر (ایستگاه آخر)، استنلی توچی (استخوان های دوست داشتنی)، کریستوف والتس (حرامزاده های شرم آور)
▪ بهترین بازیگر نقش اول زن
ـ برنده: ساندرا بولاک(نقطه کور)
ـ نامزدها: ساندرا بولاک (نقطه کور)، هلن میرن (ایستگاه آخر)، کری مالیگان (یک آموزش)، گابوری سیدیبه (پرشس)، مریل استریپ (جولی و جولیا)
▪ بهترین بازیگر نقش مکمل زن:
ـ برنده: مونیک (پرشس)
ـ نامزدها: پنه لوپه کروز (۹)، ویه را فارمیگا (بالا در آسمان)، مگی جیلینهال (دل دیوانه)، آنا کندریک (بالا در آسمان)، مونیک (پرشس)
▪ بهترین فیلم انیمیشن:
ـ برنده: بالا
ـ نامزدها: کورالین، آقای فوکس شگفت انگیز، شاهزاده و قورباغه، بالا
▪ بهترین کارگردانی هنری
ـ برنده: آواتار
ـ نامزدها: آواتار، دنیای تخیلی دکتر پارناسوس، نه، شرلوک هولمز، ویکتوریای جوان
▪ بهترین فیلمبرداری:
ـ برنده: آواتار
ـ نامزدها: آواتار، هری پاتر و شاهزاده دورگه، هرت لاکر، حرامزاده های شرم آور، روبان سفید
▪ بهترین طراحی لباس:
ـ برنده: ویکتوریای جوان
ـ نامزدها: ستاره درخشان، Coco before Chanel، دنیای تخیلی دکتر پارناسوس، ۹، ویکتوریای جوان
▪ بهترین کارگردانی:
ـ برنده: هرت لاکر(کاترین بیگ لو)
ـ نامزدها: جیمز کامرون (اواتار)، کاترین بیگ لو (هرت لاکر)، کوئنتین تارانتینو (حرامزاده های شرم آور)، لی دانییلز (پرشس)، جی سون رایتمن (بالا در آسمان)
▪ بهترین فیلم مستند:
ـ برنده: خلیجک
ـ نامزدها: بوروما وی. جی.، خلیجک، شرکت غذا، خطرناک ترین مرد آمریکا، کدام راه خانه
▪ بهترین فیلم مستند کوتاه:
ـ برنده: Music by Prudence
▪ بهترین تدوین:
ـ برنده: هرت لاکر
ـ نامزدها: آواتار، منطقه ۹، هرت لاکر، حرامزاده های شرم آور، پرشس
▪ بهترین فیلم خارجی:
ـ برنده: راز چشمانش
ـ نامزدها: عجمی، شیر تأسف، یک پیامبر، راز چشمانش، روبان سفید
▪ بهترین چهره آرایی:
ـ برنده: سفر ستاره ای
ـ نامزدها: دیوو، سفر ستاره ای، ویکتوریای جوان
▪ بهترین موسیقی (غیراقتباسی)
ـ برنده: بالا
ـ نامزدها: آواتار، آقای فوکس شگفت انگیز، هرت لاکر، شرلوک هولمز، بالا
▪ بهترین ترانه اصیل:
ـ برنده: دل دیوانه
ـ نامزدها: شاهزاده و قورباغه، پاریس ۳۶، ۹، دل دیوانه
▪ بهترین فیلم کوتاه انیمیشن:
ـ برنده: لوگوراما
ـ نامزدها: فرنچ روست، پیرزن زیبای خفته، بانو ودروگر، لوگوراما، مسأله نان و مرگ
▪ بهترین فیلم کوتاه:
ـ برنده: مستأجران جدید
ـ نامزدها: در، به جای لاترجی، کاوی، ماهی معجزه گر، مستأجران جدید
▪ بهترین فیلم:
ـ برنده: هرت لاکر
ـ نامزدها:آواتار، نقطه کور، منطقه ۹، یک آموزش، هرت لاکر، حرامزاده های شرم آورپرشس، یک مرد جدی، بالا، بالا در اسمان
▪ بهترین صدابرداری:
ـ برنده: هرت لاکر
ـ نامزدها: آواتار، هرت لاکر، حرامزاده های شرم آور، سفر ستاره ای، بالا
▪ بهترین میکس صدا:
ـ برنده: هرت لاکر
ـ نامزدها: آواتار، هرت لاکر، حرامزاده های شرم آور، سفر ستاره ای، تغییر شکل دهندگان
▪ بهترین جلوه های ویژه:
ـ برنده: آواتار
ـ نامزدها: آواتار، منطقه ۹، سفر ستاره ای
▪ بهترین فیلمنامه اقتباسی:
ـ برنده: بالا در آسمان
ـ نامزدها: منطقه ۹، یک آموزش، In The Loop، پرشس، بالا در آسمان
▪ بهترین فیلمنامه غیراقتباسی (اصیل):
ـ برنده: هرت لاکر (مارک بوآل)
ـ نامزدها: هرت لاکر، حرامزاده های شرم آور، پیغام رسان، یک مرد جدی، بالا.
تلگراف / ۱ مارس
خبرگزاری ایلنا
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست