یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

معرفی کتابی از ویل دورانت در پی معنای زندگی


معرفی کتابی از ویل دورانت در پی معنای زندگی

پاییز سال ١٩٣٠ ویل دورانت در خانه اش در لیک هیل نیویورک سرگرم جمع کردن برگ ها بود که مرد خوش پوشی نزدیکش می شود و با صدایی آرام به او می گوید که قصد دارد خودش را بکشد مگر آنکه فیلسوف بتواند دلایل معتبری برای او بیاورد که این کار را نکند

دورانت که فرصتی برای پرداخت فلسفی به این موضوع نداشت، در آن وقت محدود پاسخ هایی به او داد و تمام تلاش اش را کرد تا دلیلی برای ادامه زندگی به دست آن مرد دهد. دورانت بعدها ماجرای برخورد با آن مرد را روایت می کند: «به او پیشنهاد کردم کاری برای خودش دست وپا کند ولی او یکی داشت. گفتم غذای خوبی بخورد، ولی او گرسنه نبود. معلوم بود دلایل من تأثیری روی او نگذاشته بود. نمی دانم چه بر سرش آمد. در همان سال چندین نامه اعلام خودکشی دریافت کردم؛ بعدها متوجه شدم که ٢٨٤١٤٢ خودکشی بین سال های ١٩٠٥ تا ١٩٣٠ در ایالات متحده رخ داده است». این اتفاق منجر شد دورانت با یکی از مهم ترین و جدی ترین پدیده های اطراف اش مواجه شود. مدتی بعد نامه ای به بیش از صد شخصیت مشهور و صاحب نظر فرستاد و از آنها در این زمینه کمک خواست. به محض اینکه پاسخ نامه ها به دست دورانت رسید، او سراغ خود رفت و پاسخی جلوی همه پرسش هایش گذاشت که خود یک اثر فلسفی به حساب می آمد. دورانت امید داشت پاسخ هایی که از چنین شخصیت هایی دریافت کرده، چیزی در خود داشته باشند که به پرسش آن بیگانه خوش لباسی که در یک روز پاییزی در باغش ظاهر شد، جوابی درخور دهد. پاسخ ها از همه سو بودند: از فیلسوف، شاعر، برنده نوبل، دانشمند، استاد دانشگاه، کشیش تا روان شناس، ورزشکار، موسیقی دان، رهبران سیاسی و حتی زندانیان؛ کسانی چون گاندی، برتراند راسل فیلسوف، جواهر لعل نهرو نخست وزیر وقت هند، تئودور درایزر نویسنده ناتورالیست، سینکلر لوئیس برنده نوبل ادبیات، جان ارسکین رمان نویس، آندره موروئا فیلسوف و رمان نویس، جورج برنارد شاو نمایش نامه نویس، جینا لومبروسو تنیس باز شهیر، سی. وی. رامان برنده نوبل فیزیک و شخصیت های دیگر و حتی یک زندانی محکوم به حبس ابد در زندان سینگ سینگ. اما مسئله فراتر از اینها بود؛ بیشتر پاسخ هایی که به دست دورانت رسیده بود قابل توجه اند، بعضی کوتاه اند و برخی هم لحنی تحقیرآمیز دارند و طفره می روند (مثل جواب برنارد شاو و راسل) و البته بیشتر آنها نیز بیش از آنکه تاریک و اندوهبار باشند، شوق انگیز و مثبت اند که همراه است با بصیرت هایی شخصی در اینکه چگونه باید زندگی را معنادارتر کرد.

دورانت پاسخ های رسیده را به همراه نظر و دیدگاه خود در کتابی به سال ١٩٣٢ منتشر کرد. او نام کتاب را «درباره معنی زندگی» گذاشت. کتاب حاضر یکی از مهم ترین آثار ویل دورانت است که متن اصلی آن سال های سال دور از دسترس بود و امروزه تقریبا هیچ نسخه ای از متن اصلی کتاب در دست نیست. این کتاب بعد از دهه ها از چاپ اول، به کوشش جان لیتل که تابه حال کتاب های متعددی از ویل دورانت را ویراستاری و منتشر کرده، سرانجام در سال ٢٠٠٥ چاپ شد. کتاب حاضر به تازگی از سوی نشر پارسه به فارسی ترجمه و منتشر شده است.



همچنین مشاهده کنید