دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
اندازه و حجم و تقسیمات قرآن
قرآن كتابی است كه در مقایسه با سایر كتابها , كتابی است متوسط الحجم و می توان گفت حجم آن برابر است با عهد جدید ( اناجیل اربعه و رسالات وابسته به آن ) یا دیوان حافظ. طبق دقیقترین آمار تعداد كل كلمات قرآن ۷۷۸۰۷ كلمه است . ( فرهنگ آماری كلمات قرآن كریم , دكتر محمد روحانی , ۱/۲۳ ). قرآن دارای ۱۱۴ سوره و كلا ۳۰ جزء است . هر جزئی چهار ( یا دو ) حزب است . نیز هر پنج آیه را خمس [ خ ] و هر ده آیه را عشر [ ع , و این عمل را تعشیر ] نامیده اند ( تاریخ قرآن , رامیار ۵۴۳ ). تقسیم درونی و تفصیلی دیگر قرآن , تقسیم آن به ركوعات است . منظور از ركوع , بخشی و گروهی از آیات است كه در یك موضوع آمده و اتحاد مضمونی دارد كه با شروع آن موضوع , ركوع آغاز می گردد و با تغییر و تحول كلام به موضوعی دیگر , ختم می شود. پیداست كه شماره آیات مندرج در هر ركوع , كم و زیاد است , به خلاف جزوها و حزبها كه به طور مساوی تقسیم شده است .
وجـه تـسـمیه ركوع را می توان از آنجا دانست كه در نمازهای شبانه روزی , پس از خواندن سوره حمد در ركعت اول و دوم , می توان به خواندن سوره های دیگر , یا لااقل چند آیه اكتفا كرد. پیرو این عقیده , بعضی كه قرآن شناس بوده اند , اوایل هر چند آیه ای را كه یك عنوان و موضوع را تـشـكـیـل مـی دهد , معین ساختند و از آن جهت كه بعد از قرائت آن بخش , نمازگزار به ركوع می رود , نام هر بخش را ركوع گذارده اند. عدد ركوعات قرآن طبق مشهور ۵۴۰ ركوع است ( به طور متوسط و تقریبی هر صفحه از قرآن یك ركـوع دارد ) ( مقاله قرآنهای چاپی نوشته كاظم مدیر شانه چی , در مشكوهٔ , شماره دوم , بهار ۱۳۶۲ ش , ص ۱۵۱ - ۱۵۲ ). گفتنی است كه در قرون جدید , ابتدا خوشنویسان قرآن نویس در امپراتوری عثمانی و سپس در مـصـر و لبنان و سوریه , كوشیده اند و توانسته اند كه قرآن مجید را با رعایت قواعدی از جمله آغاز هـر صـفحه با اول آیه , و پایان صفحه به پایان یك آیه , بنویسند و هر جزء را در بیست صفحه و لذا كل قرآن را در ۶۰۴ كتابت كنند ( ۴ صفحه اضافی مربوط به صفحات آغازین و پایانی است ). در ایـن شیوه كتابت كه در معتبرترین قرآن جهان اسلام ( مصحف المدینهٔ , به كتابت عثمان طه , خـطاط هنرمند سوری و طبع دارالقرآن عربستان سعودی در مدینه , و متن مبنای همین ترجمه هم هست نیر رعایت شده , هر صفحه دارای ۱۵ سطر است . بـعضی از غرابت گرایان قرآن را در ۳۰ صفحه عادی ( هر جزء در یك صفحه ) به خط بسیار ریز یا غبار , كتابت كرده اند.
و كـسـانی كه غرابت گراتر بوده اند , كل قرآن را در یك صفحه - كه ابعاد آن از سراسر یك صفحه روزنـامه عادی فراتر نیست - كتابت و چاپ كرده اند كه طبعا برای قرائت نیست , و برای به همراه داشتن از جهت حفظ و تعویذ به قرآن است , و حتی با ذره بین نیز قابل خواندن نیست . همچنین قرآن را با تعداد صفحات عادی , فی المثل همان ۶۰۴ صفحه , ولی با ابعاد بسیار كوچك در حـدود یـك - دو سـانـتـیمتر , بر روی كاغذی بسیار نازك ( حتی نازكتر از كاغذ خاص كتاب مقدس ) به طبع رسانده اند , كه آن نیز فایده های غیر قرائتی دارد. از سوی دیگر و نقطه مقابل این ابعاد كوچك , قرآن را در ابعاد بسیار بزرگ نیز كتابت كرده اند كه یـكـی از مشهورترین نمونه های تاریخی آن , قرآن مكتوب به خط محقق ( ولو معروف به ثلث ) به قلم شاهزاده هنرمند تیموری , بایسنقر میرزا ( ۸۰۲ - ۸۳۸ ق ) است كه اوراق پراكنده آن , به ابعاد تقریبا بیش از یك متر در نیم متر , در موزه ها و كتابخانه ها , از جمله در موزه قرآن كتابخانه آستان قدس رضوی , محفوظ است . كتیبه های مساجد در جهان اسلام نیز نمونه ای از درشت نویسی آیات قرآن مجید است .
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست