پنجشنبه, ۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 9 May, 2024
مجله ویستا

بررسی نقش باکتریها در حذف ترکیبات مغذی از فاضلابهای شهری


بررسی نقش باکتریها در حذف ترکیبات مغذی از فاضلابهای شهری

حفظ کیفیت منابع آب در کشور با توجه به قرار گرفتن در منطقه کم باران و کمبود منابع آب از اهمیت ویژه ای برخوردار است یکی از روشهای اصلی در حفظ کیفیت آب این منابع, کنترل ورود آلایند ه ها و کاهش غلظت آنهاست

● مقدمه:

حفظ کیفیت منابع آب در کشور با توجه به قرار گرفتن در منطقه کم باران و کمبود منابع آب از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. یکی از روشهای اصلی در حفظ کیفیت آب این منابع، کنترل ورود آلایند‌ه‌ها و کاهش غلظت آنهاست. رشد بیش از حد جلبکها و گیاهان آبزی و اثرات نامناسب آنها بر کیفیت آب، پیامد ورود ترکیبات مغذی‌ای چون ازت و فسفر به این منابع است. روشهای مرسوم تصفیه بیولوژیکی فاضلاب توانایی کاهش غلظت کافی این ترکیبات را ندارند.

● روش بررسی:

این تحقیق به صورت تحلیلی- کاربردی در شهرک شهید نامجو در جنوب تهران و طی یک سال انجام شد که ضمن مطالعه کارآیی حذف ترکیبات مغذی در تصفیه خانه انتخابی و انجام تغییراتی در آن، تعیین شاخص‌های کیفی فاضلاب نظیر COD, BOD ازت و فسفر، جامدات و انواع باکتریها براساس روشهای کتاب استاندارد متد انجام پذیرفت. سپس با طراحی پایلوتی به شکل بی‌هوازی- هوازی تعداد باکتریهای مؤثر در حذف ترکیبات مغذی افزایش داده شد.

● یافته‌ها:

تعداد باکتریهای مؤثر در حذف فسفر در هر میلی‌لیتر لجن شامل سودوموناس، آئروموناس و اسینتوباکتر به ترتیب در مورد پایلوت طراحی شده برابر ۱۰۶?۱.۱ ، ۱۰۶? ۹.۱، ۱۰۶? ۵.۲ عدد بود در نتیجه غلظت ترکیبات ازت و فسفر در پساب خروجی به حدود استاندارد دفع در آبهای پذیرفته کاهش یافت که در مقایسه با روشهای معمول تصفیه فاضلاب اختلاف معنی‌داری وجود داشت (P<۰.۰۵) . در مورد ترکیبات فسفر غلظت این ترکیبات در پساب خروجی به حدود یک میلیگرم در لیتر کاهش داده شد.

عنوان فایل
بررسی نقش باکتریها در حذف ترکیبات مغذی از فاضلابهای شهری application/pdf
naghshe baktriha dar hazfe tarkibate moghazi.pdf
145 KB
دانلود

علی اصغر نجف پور

محمدحسن احرام پوش