پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

پایان عمر PC ها هنوز فرا نرسیده


پایان عمر PC ها هنوز فرا نرسیده

چندی است که زمزمه هایی مبنی بر فرا رسیدن پایان عمر کامپیوترهای شخصی به گوش می رسد

چندی است که زمزمه‌هایی مبنی بر فرا رسیدن پایان عمر کامپیوترهای شخصی به گوش می‌رسد. در واقع ۱۲ آگوست گذشته، ‌کامپیوترهای شخصی در حالی تولد ۳۰ سالگی خود را جشن گرفتند که بسیاری از کارشناسان معتقدند با ورود آی‌پد و داغ شدن رقابت میان تبلت‌ها در جهان، دیگر دوران طلایی کامپیوترهای رومیزی به پایان رسیده و باید بزودی با این دستگاه‌های متحول‌کننده خداحافظی کنیم. اما موضوع به اینجا ختم نمی‌شود. همین چند روز پیش بود که HP پس از اعلام کناره‌گیری‌اش از تولید کامپیوترهای شخصی، کلا جواز فوت کامپیوترهای شخصی را صادر کرد. بر همین اساس، بسیاری بر این باورند که آی‌پد صنعت PC‌ها را ضربه فنی کرده است. بدون شک این مساله تاحدودی درست است و بخشی از بازار در حال حرکت به سمت فضای post-PC (مرحله بین دوران قدیم و جدید کامپیوترها) است. اما موضوع اینجاست که بخش دیگر این بازار آهسته‌تر پیش می‌رود و هنوز به این مرحله نرسیده است. در واقع باید گفت که در این زمان، بازار کلی هنوز در دوران طلایی PC‌ها قرار دارد. در حقیقت، اظهار عقیده درباره آخرالزمان کامپیوترهای رومیزی فقط به فضای وبلاگ‌هایی محدود می‌شود که دیدگاه‌های کمی انحرافی در این مورد دارند. کلا برخلاف آنچه تصور می‌شود، اپل با عرضه آی‌پد هنوز نتوانسته نوت‌بوک‌ها را از بازار به در کند. اما خروج HP از این بازار این مساله را می‌رساند که دست و پا زدن برای به دست آوردن این بازار کار بیهوده‌یی است.

برای اثبات این مساله که هنوز مرگ PC‌ها فرا نرسیده است، به بررسی میزان فروش آی‌پد و مقایسه آن با فروش کامپیوترهای شخصی می‌پردازیم. اپل از سال ۲۰۱۰، یعنی زمانی که بازار کامپیوترها را با ظهور آی‌پد دستخوش تغییر کرد، تاکنون حدود ۲۸۷میلیون دستگاه آی‌پد را به فروش رسانده است. این میزان واقعا چشمگیر و تاثیرگذار است و اپل واقعا روی بازار تبلت‌ احاطه پیدا کرده است، اما خوب است که این میزان را با ۴۰۰ میلیون فروش ویندوز ۷ مقایسه کنیم که مایکروسافت فروش آن را از جولای ۲۰۰۹ آغاز کرده است. علاوه بر این، میزان فروش کامپیوترهای رومیزی نشان می‌دهد که هنوز آی‌پدها نتوانسته‌اند جایگزین کامپیوترهای رومیزی و لپ‌تاپ‌ها شوند. سارا راتمن، تحلیلگر مرکز تحقیقاتی فارستر در این مورد می‌گوید: بسیاری از افرادی که هم‌اکنون آی‌پد دارند، هنوز کامپیوتر رومیزی یا لپ‌تاپ نیز دارند.

مشکل واقعی سازندگان PC نظیر HP و دل، آی‌پد یا شروع دوران پست‌پی‌سی (post- PC) نیست، بلکه تلفیقی از چندین فاکتور شامل وضع اقتصادی، چرخه به‌روز رسانی ویندوز (بطور مثال ویندوز ۸ تا اواخر سال ۲۰۱۲ منقضی نخواهد شد) و commodification (فرآیندی که به موجب آن انتخاب محصول بیشتر از آنچه به تفاوت در خصوصیات، خدمات ارزش افزا یا منافع وابسته باشد، به قیمت آن محصول وابسته است) است. به گفته راتمن، صنعت کامپیوترهای رومیزی برای چندمین بار از اواسط دهه ۱۹۹۰ آسیب‌پذیر شده است.

● و اما نظر غول آبی

IBM، غول آبی فناوری اطلاعات معتقد است که کامپیوترهای شخصی هسته اصلی ابزارهای الکترونیکی به شمار می‌روند. یکی از مقامات کهنه‌کار این شرکت اعلام کرد که کامپیوترهای شخصی همانند هسته اصلی وسایل ارتباطی و اطلاعاتی هستند، یعنی هنوز هم می‌توانند درآمدزا باشند، اما دیگر در آنها نوآوری ظهور نمی‌کند.

«کامپیوتر مرده است». این پیامی است که از زمان ورود آی‌پد اپل به بازار بارها و بارها شنیده‌ایم، اما زمانی که یکی از خالقان نخستین کامپیوترهای IBM این مساله را کاملا رد کرد، همه نسبت به این موضوع مشکوک شده‌اند.

در تولد ۳۰ سالگی نخستین کامپیوتری که مبتنی بر MS-DOS مایکروسافت بود، مدیر ارشد فناوری IBM و یکی از طراحان آن، یعنی مارک دین گفت: کامپیوترهای شخصی به همان سبک و سیاق جارو برقی، ماشین تایپ، تلویزیون‌های CRT (لامپ با اشعه کاتدی) و لامپ‌های نور سفید به جلو پیش می‌رود. در حالی که به نظر می‌رسد کمی دور از ذهن باشد یا کمی پیش از موعد به نظر برسد، اما جهان شبکه نیز عقیده یکی دیگر از نخبگان IBM را باور دارد. ایروینگ ورادافسکی برگر، کارمند ۴۱ ساله کهنه‌کار IBM و همچنین یکی از طراحان لینوکس در کنفرانس لینوکس‌کان که اخیرا در ونکوور برگزار شده است، اعلام کرد که وی نیز با مرگ کامپیوترهای شخصی موافق است! البته وی معتقد نبود که هستند اصلی آن نیز در حال مرگ است. در واقع، این هسته اصلی هنوز هم میلیاردها دلار برای غول آبی پول تولید می‌کند، اما به نظر می‌رسد دیگر مرکز نوآوری نیست.

گفتنی است که IBM در سال ۲۰۰۵ کسب‌وکار مربوط به کامپیوترهای شخصی‌اش را واگذار کرد، اما همین صنعت بیشترین درآمد را برایش داشته و خواهد داشت؛ حتی اگر دیگر هیچ نوآوری در آن ظهور نکند! برگر گفت: درباره این موضوع مدت طولانی است که فکر می‌کنم و معتقدم که تعبیر پیام «مرگ کامپیوترهای رومیزی» بستگی به این دارد که مرگ برای شما چه معنایی داشته باشد. این مساله بسیار مهم است. اگر از من بپرسید که آیا هسته اصلی کامپیوترها مرده است؟ من خواهم گفت این امر بستگی به میزان درآمد IBM از این دستگاه‌ها دارد. این دستگاه‌ها یک دهه است که درآمد بسیاری برای IBM به ارمغان آورده است. اما اگر از من بپرسید که آیا این هسته اصلی، مرکز نوآوری خواهد بود یا نه، جواب خواهم داد که ما سال‌هاست که در این زمینه نوآوری نداشته‌ایم.

منابع: Mashable و گاردین