دوشنبه, ۱۴ خرداد, ۱۴۰۳ / 3 June, 2024
مجله ویستا

آزادی و خیانت به آزادی شش دشمن آزادی بشر


آزادی و خیانت به آزادی شش دشمن آزادی بشر

▪ آزادی و خیانت به آزادی
▪ شش دشمن آزادی بشر
▪ نویسنده؛ آیزایا برلین
▪ ترجمه؛ عزت الله فولادوند
▪ چاپ دوم؛ ۱۳۸۷
▪ ناشر؛ نشر ماهی
بیژن تلیانی؛ آیزایا برلین یکی از برجسته ترین …

آزادی و خیانت به آزادی

شش دشمن آزادی بشر

نویسنده؛ آیزایا برلین

ترجمه؛ عزت الله فولادوند

چاپ دوم؛ ۱۳۸۷

ناشر؛ نشر ماهی

بیژن تلیانی؛ آیزایا برلین یکی از برجسته ترین متفکران این روزگار است و اقبال به او در جهان، چه در میان متخصصان و روشنفکران و چه از سوی خوانندگان عمومی، در دهه اخیر پیوسته رو به فزونی بوده است. نوشته هایش راهگشای ما در فهم و دست و پنجه نرم کردن با مشکلات در عالم سیاست و جامعه و فرهنگ که بدون حل یا دست کم درک عمیق تر آنها، تلاش مان برای رسیدن به آینده یی روشن تر بیهوده خواهد بود و همچنان اسیر کج فهمی ها و تعصبات موروثی خواهیم ماند.

محور فلسفه برلین آگاهی به تنوع و پیچیدگی بی حد و حصر واقعیت است. تار و پود تجربه انسان بیش از حد پرشمار و ریز و زودگذر و تار و مبهم است.

غرشته هاف همزمان در بسیاری سطح ها درهم می پیچند و تداخل می کنند و سوا کردن و مشخص ساختن و رده بندی و گنجانیدن شان در خانه های جداگانه امری محال از کار درمی آید. یکی از ابعاد محوری اندیشه برلین نظریه چندگانگی ارزش ها غیا کثرت گرایی ارزشیف است که بیش از همه افکار او محل بحث و ستایش و مناقشه بوده است.

اما چندگانگی ارزش ها تنها بخشی از تفکر اخلاقی برلین است که او در تعریف آن می گوید؛ «بررسی سیستماتیک مناسبات انسان ها با یکدیگر، تصورات و علاقه ها و آرمان هایی که رفتار انسان ها با یکدیگر از آنها برمی خیزد، نظام های ارزشی که هدف های زندگی بر آنها مبتنی است و اعتقادها درباره اینکه چگونه باید زندگی کرد و مردان و زنان باید چگونه باشند و چگونه عمل کنند.»

از نظر شناخت اندیشه یی می توان گفت آیزایا برلین فیلسوف و اندیشه نگار و نظریه پرداز سیاسی و جستارنویسی بریتانیایی «روسی الاصل» بود. آوازه بلندش در بیشتر عمر مرهون گفت وگوهای درخشان، دفاع از لیبرالیسم، حمله به تندروی سیاسی، تعصب و تحجر روشنفکری و نوشته های قابل فهم و پرتلالو وی در زمینه تاریخ سیر اندیشه ها بود. نوشته او، دو مفهوم آزادی در تجدید علاقه به سیاست نظری در جهان انگلیسی زبان سهم بسزا داشت و هنوز یکی از پرتاثیرترین متن ها در این حوزه و موضوع بحث هایی بس گسترده است.

کتاب حاضر دربردارنده آرا و نظرات شش تن از فیلسوفان و صاحب نظران مباحث فلسفی و آزاداندیشی است که به این شرح است؛ هلوسیوس، روسو، فیشته، هگل، سن سیمون، دو مستر.