دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
عوارض پوستی آرایش
استفاده از مواد آرایشی و محصولات مراقبتی پوست، بخشی از عادات روزانه بیشتر مردم است. در کشورهای غربی بالغین به طور متوسط حداقل هفت محصول مراقبتی پوست را هر روز استفاده میکنند که شامل عطرها، مرطوبکنندهها، ضد آفتابها، پاککنندههای پوست، محصولات مراقبت مو، دئودورانتها، ضدعرقها، محصولات آرایشی مو، محصولات آرایشی رنگی و محصولات آرایشی ناخن میشود.
واقعیت این است که عکسالعمل پوست نسبت به محصولات مراقبتی پوست میتواند شامل مشکلات ساده باشد و این بستگی به شرایط پوست یا پاسخ ایمنی فرد دارد.
درماتیت تماسی آلرژیک
درماتیت تماسی آلرژیک، مشکلی معمول است که با مواد آرایشی و محصولات مراقبتی پوست دیده میشود. بعضی مردم نسبت به مادهای خاص یا مواد موثره محصولی حساس هستند. آنها هر زمانی که در تماس با این ماده موثره قرار گیرند، واکنش نشان میدهند اگر چه ممکن است چند روز طول بکشد تا علایم ظاهر شود و علایم شامل قرمزی (تورم)، خارش و تاولهای حاوی مایع باشد.
درماتیت تماسی تحریکی
اما درماتیت تماسی تحریکی هم داریم. پوست سالم یک سد دفاعی عالی برای بیشتر موادی است که در مواد آرایشی یافت میشوند. اگر پوست خیلی خشک یا زخمی باشد، شکاف (محل باز) این سد دفاعی را کمتر موثر میسازد. سوختگی، خارش و قرمزی ممکن است علایم ناشی از تخریب یک محصول باشد. مواد شوینده و صابونهای حمام و ضدعرقها و مواد آرایشی چشمی، مرطوبکنندهها، محلول فر دایمی مو و شامپوها بیشترین تخریبکنندههای پوستی هستند. حتی آب میتواند برای پوست خشک مخرب باشد.
آشنایی با عوامل ایجاد حساسیت
ـ عطرها: ترکیباتی که اغلب در محصولات مراقبتی پوست و لوازم آرایشی یافت میشوند، علل واکنشهای حساسیتی به مواد آرایشی هستند. عطرها بیشتر از سایر ترکیبات موجب درماتیت تماسی آلرژیک میشوند. بیشتر از پنج هزار نوع عطر گوناگون در مواد آرایشی محصولات مراقبتی پوست استفاده میشوند. عطرهایی با حساسیتزایی کمتر برای کاستن از این مشکل ایجاد شدهاند.
یک محصول باید با عنوان بدون ماده معطر نشان داده شده باشد و یا بدون عطر که نشان دهد هیچ چیزی برای ایجاد بوی خوب اضافه نشده است. بعضی حساسیتها به ماده معطر ممکن است زمانی رخ دهد که پوست در مجاورت نور خورشید قرار گیرد.
ـ نگهدارندهها: در مواد آرایشی و محصولات مراقبتی پوست، دومین دلیل رایج مشکلات پوستی هستند. نگهدارندهها از رشد قارچها و باکتریها که سبب عفونت پوستی میشوند، جلوگیری میکند و محصولات را از اکسیژن و تخریبهای نوری محافظت میکند. مواد آرایشی حاوی آب باید دارای بعضی از انواع نگهدارندهها باشد. مصرفکنندگانی که به یک نوع ماده نگهدارنده واکنش نشان میدهند، لزوما به بقیه حساسیت ندارند.
ـ ضدآفتابها: هم شامل مواد شیمیاییاند که نور را جذب یا منعکس و یا پراکنده میسازند. مواد شیمیایی جاذب نور شامل استرهای سینامتک، آوبنزون و پی.ای.بی.ای هستند که میتوانند موجب واکنشهای حساسیتزا شوند. ضد آفتابهای فیزیکی حاوی ذرات بسیار ریز اکسید روی و دیاکسید تیتانیوم هستد که نور را پراکنده ساخته و یا منعکس میکند. هیچ نوع حساسیت به ضد آفتابهای فیزیکی شناخته نشده است.
ـ تمیزکنندههای پوست: شامل صابونها، شویندهها، ژلهای دوش، کفهای حمام، آلودگیها و گرد و خاک و چربیهای بدن هستند که باکتریها را از بین میبرند. آنها از عفونت جلوگیری میکنند اما استفاده زیاد از این محصولات میتواند موجب خشکی پوست شود که ایجاد پوستهریزی، تخریب و خارش میکند.
افرادی با پوست خشک، بهتر است از شویندههای ملایم استفاده کنند و نیز دوش با آب خنک، کمترین تماس با آب و استفاده از یک مرطوبکننده بعد از حمام زمانی که هنوز پوست مرطوب است، میتواند مفید باشد.
ـ شامپوها: آلودگی و چربی را از روی پوست سر برطرف و موها را صاف و براق میکند. حساسیت به شامپوها غیرمعمول است چرا که تماس با پوست بسیار کم است اما آنها میتوانند هنگام آبکشی و عبور از روی پوست بدن مشکلاتی مانند خشکی پوست ایجاد کنند.
ـ نرمکنندهها: بعد از شامپو کردن برای براقتر کردن موها، آسانتر شانه شدن و حالت گرفتن موها به کار میروند. آنها منبع معمول این حساسیتهای پوستی نیستند اما میتوانند حاوی ترکیبات معطر یا نگهدارندهها باشند.
ـ دئودورانتها: موجب کشتن باکتریها میشوند و بوی مطبوعی دارند. ضد عرقها از عرق کردن جلوگیری میکنند. ترکیبات معطر در اسپریها و ترکیبات نمکهای آلومینیوم در ضدعرقها موجب مشکلات جدی میشوند. اگر این محصولات روی پوستی که درگذشته آسیب دیده باشد، استفاده شود و یا بلافاصله بعد از اصلاح پوست و یا اگر بهطور گسترده زیر بغل پخش شوند، موجب ایجاد مشکلات پوستی میشوند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست