پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

ممكن است به تعداد سیاره های منظومه شمسی افزوده شود


ممكن است به تعداد سیاره های منظومه شمسی افزوده شود

جهان واقعا در حال گسترش است. ستاره شناسان دارند پیشنهاد می كنند كه كتاب های درسی دوباره نوشته شوند تا نشان دهند كه منظومه شمسی نه آن ۹ سیاره نسل های قدیمی شاگرد مدرسه ای ها بلكه …

جهان واقعا در حال گسترش است. ستاره شناسان دارند پیشنهاد می كنند كه كتاب های درسی دوباره نوشته شوند تا نشان دهند كه منظومه شمسی نه آن ۹ سیاره نسل های قدیمی شاگرد مدرسه ای ها بلكه ۱۲ سیاره دارد.

پلوتو كه بیش از همه سیاره بودنش به زیر سئوال برده شده، سیاره باقی خواهد ماند و بزرگترین قمر آن به همراه دو جرم آسمانی دیگر براساس پیش نویس قطعنامه ای كه چهارشنبه به اتحاد بین المللی ستاره شناسی ارائه شد به گروه سیاره های منظومه شمسی خواهند پیوست البته این پیش نویس ممكن است تغییر كند. حدود ۲۵۰۰ ستاره شناس از ۷۰ ملت در پراگ گرد آمده اند تا تعریفی جهانی از یك سیاره به دست دهند، پیش از آنكه هفته آینده به این پیش نویس رای دهند، دو جلسه توفانی خواهند داشت. اما این پیش نویس از طرف كمیته اجرایی اتحادیه ارائه شده است كه تنها پیشنهاداتی را می پذیرد كه احتمالا رای موافق دوسوم گروه را به دست می آورند.علاوه بر تثبیت موقعیت پلوتو كه مخالفانش اصرار دارند كه نباید اصلا آن را سیاره به حساب آورد این طرح جدید جرم ۲۰۰۳UB۳۱۳ را كه دورترین شیء منظومه شمسی است و با نام مستعار «زنا» خوانده شده نیز شامل می شود. بزرگترین قمر پلوتو «چارون» و سیارك «سرس» كه در سال های ۱۸۰۰ سیاره محسوب می شد و بعدها این عنوان را از دست داد نیز به جمع سیاره ها خواهند پیوست. این پیش نویس از ستاره شناسان می خواهد كه استفاده از عبارت «سیاره های خرد» را كه مدت ها است برای توصیف جمعی «سیارك ها» Asteroids، «ستاره های دنباله دار» Comets و سایر اجرام غیرسیاره ای به كار می رود كنار بگذارند. در عوض این اجرام مجموعا «اجرام كوچك منظومه شمسی» نامیده می شود. اگر این قطعنامه تصویب شود، ۱۲ سیاره منظومه شمسی به ترتیب نزدیكی شان به خورشید شامل عطارد، زهره، زمین، مریخ، سرس، مشتری، زحل، اورانوس، نپتون، پلوتو و چارون و جرم با نام مقدماتی ۲۰۰۳UB۳۱۳ خواهند بود.حتی اگر در ۲۴ آگوست افزایش رسمی در فهرست سیارات منظومه شمسی تایید شود باز هم ممكن است برای مدتی طولانی ثابت نماند. اتحادیه بین المللی ستاره شناسی دارای یك «فهرست انتظار» حاوی دست كم یك دو جین نامزد بالقوه دیگر است كه هنگامی كه اندازه و مدارشان دقیقا معلوم شود ممكن است به جمع سیارات بپیوندند.

Associated Press,۱۶Aug,۲۰۰۶