شنبه, ۲۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 11 May, 2024
مجله ویستا

به ایران بیایید


به ایران بیایید

اسپانیا یادآور فوتبال و آواز و البته ماتادورهایش است سفیر اسپانیا در ایران هم همین را می گوید, این که کشورش برای ایرانی ها بیشتر به فوتبالش شناخته می شود

اسپانیا یادآور فوتبال و آواز و البته ماتادورهایش است؛ سفیر اسپانیا در ایران هم همین را می‌گوید، این‌که کشورش برای ایرانی‌ها بیشتر به فوتبالش شناخته می‌شود.

پدرو ونیا سفیر اسپانیا همراه خانواده اش حالا دو سال است که در تهران زندگی می کند و ایران را (برخلاف خیلی از ایرانی ها) خیلی خوب گشته است.

از همدان و کرمانشاه و کرمان گرفته تا کاشان و اصفهان و البته جنوب. با او درباره ایران و جاذبه های دیدنی اش، رفتار و سبک زندگی مردمان و البته غذاهای خوشمزه اش گپ زدیم که خواندنش خالی از لطف نیست.

شما قبل از این که به ایران سفر کنید، چه تصور و تصویری از ایران در ذهن داشتید؟

من درباره ایران هیچ نظری نداشتم؛ بلکه نظراتم به روزنامه های معمول خارج از ایران نزدیک بود و به نوعی ذهنیت من به واسطه تبلیغات علیه ایران نسبت به این کشور منفی بود، اما اکنون فاصله زیادی بین آن نظرها و نظر امروز من وجود دارد؛ آنچه که در روزنامه ها و رسانه های اروپایی درباره ایران گفته می شود، با واقعیتی که من آن را درک کردم، کاملا متفاوت است.راستش وقتی حکم ماموریتم را به ایران دیدم، زیاد خوشحال نبودم و اگر فرصتی داشتم سعی به تغییر آن می کردم. اطلاعات کاملا ضعیفی از ایران در اختیارم بود و تصور نادرستی از موقعیت این کشور داشتم، اما حالا پس از گذشت حدود دو سال از ماموریتم در این کشور، نظرم کاملا با روز اول متفاوت است و ذهنم با واقعیت ایران آشنا شده است.

قبل از ایران در کدام کشورها اقامت داشتید؟

من مستقیم از مادرید وارد خاک ایران شدم، اما در فرانکفورت، برلین، الجزایر، دوسلدورف و پاکستان سمت های دیپلماتیک داشته ام، البته در بولیوی هم اقامت داشته ام.

نظرتان درباره مردم ایران چیست؟

به طور کلی وقتی مردم ایران متوجه می شوند که شخصی از خارج از مرزهای این کشور آمده، به او نزدیک می شوند و علاقه مند هستند نظرش را درباره ایران بدانند و در نهایت با تمام توان به او کمک می کنند تا مبادا کمبودی داشته باشد. این بهترین امتیاز ایرانی ها برای گردشگران است. این دقیقا همان تصور اشتباهی است که بسیاری درباره مردم ایران دارند. آنها فکر می کنند طی سفرهایشان با مردمی خشن یا بی تفاوت روبه رو خواهند شد که واقعیت کاملا برعکس است و خونگرمی و مهمان نوازی ایرانی ها باعث تعجب گردشگران می شود. مردم ایران به شکل غیرقابل تصوری مهمان نواز و خونگرم هستند.

به کدام شهرهای ایران سفر کرده اید؟

قم، کاشان، اصفهان، یزد، شیراز، قزوین، زنجان، تبریز، کرمانشاه، همدان، کرمان و بم.

نظر شما درباره جاده های ایران چیست؟

بسیار عالی هستند. جاده های ایران برای رانندگی مناسب و در برخی موارد کاملا مدرن هستند.

درباره علائم و تابلوهای راهنما چه نظری دارید؟

این تابلوها قابل اعتماد هستند و برای خارجی ها قابل درک، چون معمولا دوزبانه نوشته شده اند که قابل تحسین است، اما مشکل اصلی این است که امکان استفاده از سیستم هدایت ماهواره ای خودرو در ایران امکان پذیر نیست و اگر هم باشد، اطلاعات به روز نیست. این موضوع کمی کار را سخت کرده، ولی در کل امتیازات زیادی نسبت به برخی کشورهای همسایه در اختیار ایران است.

درباره ترافیک صادقانه بگویم؛ قصد این که بگویم اسپانیا بهتر است یا ایران را ندارم، اما همان طور که می دانید چند سال پیش اسپانیا هم از تصادفات جاده ای و آمار مجروحان و مصدومان این تصادفات رنج می برد؛ دقیقا همین حالتی که در ایران است، اما با تغییر فرهنگ رانندگی توانستیم بسیاری از مشکلات را برطرف کنیم. درباره ایران من مشکل را به دو بخش درون شهری و برون شهری تقسیم می کنم. درباره علائم و راه های درون شهری هیچ مشکلی نیست، چون همه چیز طبق استاندارد است، فقط اصلی ترین مشکل عابران پیاده هستند که به عقیده من به میزان زیادی در ترافیک شهری نقش دارند. به عنوان مثال در تقاطع ها، کل مسیر در اختیار پیاده هاست، بدون این که توجه به حق تقدم داشته باشند. به هر حال هم عابران پیاده و هم رانندگان باید کمی خودشان و نظراتشان را تغییر دهند تا مشکلات کمتر شود، اما در جاده ها اوضاع فرق می کند. نمی دانم چرا همه رانندگان ایرانی علاقه مند هستند از سمت چپ رانندگی کنند. فرض کنیم در اتوبان مشغول رانندگی هستیم و با توجه به محدودیت سرعت باند اول و دوم، اتوبان خالی است و همه با همین سرعت در حرکت هستیم، اما باز هم رانندگان پشت سر بوق می زنند و قصد سبقت گرفتن دارند، حال آن که با حداکثر مجاز سرعت همگی در حال رانندگی هستیم. همین امر باعث ازدیاد تصادفات و در نهایت ترافیک جاده ای می شود؛ در حالی که به طور کلی شرایط جاده کاملا مناسب است.

به عنوان گردشگر خارجی، علاقه مند به ارتباط با مردم مقصد هستید یا به جاذبه های تاریخی توجه می کنید؟

این مساله کاملا شخصی است. هنگام سفرهایم باید تجربیات تازه ای از شهر محل اقامت خودم به دست آورم. به عنوان مثال اصفهان شهری جذاب برای گردشگران است، اما بناهای تاریخی، کاشیکاری و بازارهای سنتی خاصیت همه شهرهای باستانی است و به عقیده من باید جاذبه های نوینی را تجربه کنیم. به هر حال من و همسرم ابتدا به تاریخ و بناهای تاریخی علاقه داریم. این کاری است که هم در اروپا هنگام سفرهایمان انجام می دادیم و هم در ایران و البته ارتباط با مردم هم بخشی از سفر است، اما در ایران چون نمی توانیم فارسی صحبت کنیم، بدون تردید این موضوع کمرنگ می شود. به هر حال تجربه محیط اطراف برای گردشگران لازم و ضروری است، به همین دلیل من همیشه سعی می کنم با خودرو سفر کنم، چون با هواپیما این امکان نیست که واقعیت محیط اطراف را تجربه کنیم.

ایران برای گردشگران خارجی کشوری جذاب است؟

بدون تردید پاسخ شما مثبت است، اما درباره گردشگری ایران در جایی خواندم که حدود یک میلیون گردشگر سالانه از این کشور بازدید می کنند؛ تعجب کردم. ببینید وسعت ایران به اندازه آلمان، فرانسه، اسپانیا و ایتالیاست. ایران کشوری است با حدود ۷۵ میلیون نفر جمعیت و تاریخی چندهزارساله و با جاذبه هایی غیرقابل تصور برای جذب گردشگران، اما کشور من اسپانیا امسال یعنی ۲۰۱۳ میلادی توانسته حدود ۱۶ میلیون گردشگر پذیرایی کند، با وسعتی کمتر از ایران و جمعیتی حدود ۴۰ میلیون نفر، یعنی چیزی حدود یک چهارم جمعیت کشور توانسته ایم گردشگر جذب کنیم. حالا ایران با ۷۵ میلیون نفر جمعیت، تنها یک میلیون نفر. فکر می کنید مشکل کجاست. با توجه به تمدن تاریخی ایران، هیچ عددی برای گردشگران ورودی به ایران نمی توان تصور کرد، چون بی نهایت جاذبه در ایران هست که می تواند میلیون ها نفر را هر سال به این کشور دعوت کند.

به نظر شما مشکل اصلی کجاست؟

به نظر می رسد مشکل اساسی تصویر غیرواقعی ساخته شده از سوی رسانه ها از ایران است، اما می توان به زیرساخت های گردشگری ایران هم اشاره کرد که هنوز برای پذیرایی از حجم بالای گردشگران مهیا نیست. در این زمینه باوجود این که ایرانی ها مهمان نواز هستند، اما در زمینه گردشگری و خدمات آن باید تغییرات عمده ای به وجود آورد. به عنوان مثال خدمات رستوران ها، خدمات هتل ها و خدمات تفریحی به طور کلی صنعت گردشگری؛ صنعتی بین المللی است که نیازمند روش های جهانی و البته خدمات نوین است. بنابراین اگر نتوانستیم بخوبی خدمات رسانی کنیم، هیچ گردشگری هم وارد منطقه نخواهد شد و درآمدی هم در کار نیست.

نظر شما درباره سطح توان مکالمه به زبان انگلیسی ایرانیان چیست؟

بسیار خوب است و می توان به عنوان یکی از امتیازات کشور از آن یاد کرد. اگر حتی قصد مقایسه با کشور خودم داشته باشم، باز هم باید بگویم ایرانیان در مقام بالاتری هستند. برای شما در این زمینه یک مثال می زنم؛ چندی پیش مهمانی از اسپانیا داشتم و قرار بود برای استقبال وی به فرودگاه بروم. متاسفانه خروجی فرودگاه بین المللی تهران را در اتوبان قم رد کردم و از مقصد خودم فاصله گرفتم. تقریبا نیمه شب بود که کنار جاده ایستادم. جلوی یکی از خودروهای عبوری را گرفتم و با اشاره به وی فهماندم که قصد رفتن به فرودگاه را دارم. این ایرانی و راننده محترم گفت دنبال وی حرکت کنم و از مسیر اصلی خود خارج شد و من را تا خروجی صحیح هدایت کرد. بنابراین به شما می گویم که زیاد هم سطح زبان لازم نیست و می توان به مقصود رسید. به هر حال بدون در نظر گرفتن زبان انگلیسی یا هر زبان دیگر همه مردم آماده همکاری و کمک به دیگران هستند. پس نیازی به دانستن زبان نیست، اما باید به این نکته توجه داشت که اگر همه مثل من خوش شانس نباشند، مشکلاتی خواهند داشت.

نظر شما درباره رستوران های ایران چیست؟

یکی از اصلی ترین زیرساخت های گردشگری، رستوران های کشورهاست. اصلی ترین مشکل رستوران های ایران منوهای محدود آنهاست؛ همه جا برنج و کباب است. شاید خیلی از گردشگران قصد تجربه غذاهای محلی را داشته باشند، مثل فسنجان، قرمه سبزی، میرزاقاسمی و... اما بیشتر رستوران ها فقط کباب و برنج دارند. این نقطه ضعف بزرگی بین گردشگری و رستوران های ایرانی است. این تنوع در رستوران های داخل تهران قابل قبول است، اما خارج از تهران خیر. به عقیده من، صبحانه های ایران بهترین منوی رستوران هاست.

کدام غذاهای ایرانی را دوست دارید؟

قرمه سبزی، میرزاقاسمی و فسنجان. یکی از غذاهای مورد علاقه من ته چین است که در کشور من هم شبیه آن هست.

غذاهای اصلی اسپانیا چیست؟

برنج در کشور من بسیار مصرف می شود و به طور کلی اسپانیا به عنوان دومین کشور مصرف کننده غذاهای دریایی است.

در سفر بعدی به کدام شهر می روید؟

علاقه مندم در فرصتی مناسب به اردبیل سفر کنم، ولی همه به من می گویند هنوز وقت این شهر نیست، چون شهریورماه جاده های ایران شلوغ است.

یک کلمه درباره ایران بگویید؟

بیایید.

یک کلمه درباره اسپانیا بگویید؟

بمانید.

فکر می کنید ایرانی ها کشور شما را به چه چیزی می شناسند؟

فوتبال. تیم های فوتبال کشور من برای شما کاملا جاافتاده است.

و اسپانیایی ها؟

خیلی از مردم کشور من درباره ایران زیاد اطلاع ندارند، اما متاسفانه تبلیغات منفی رسانه ها خیلی روی ذهن آنها تاثیرگذار بوده است.

عماد عزتی