پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

چرا دندان ایرانیان پوسیده‌تر است؟!


چرا دندان ایرانیان پوسیده‌تر است؟!

پوسیدگی دندان کودکان ایرانی ۲ برابر دیگر کشورهاست و از سوی دیگر، یکی از دلایل عمده افزایش بیماری‌های قلبی، کلسترول بد خون و بیماری‌های گوارشی در ایران نیز ناشی از پوسیدگی …

پوسیدگی دندان کودکان ایرانی ۲ برابر دیگر کشورهاست و از سوی دیگر، یکی از دلایل عمده افزایش بیماری‌های قلبی، کلسترول بد خون و بیماری‌های گوارشی در ایران نیز ناشی از پوسیدگی دندان و بیماری‌های لثه است.

در یک برنامه درازمدت اصلاح بنیادی رژیم غذایی باید از مصرف نوشابه، چیپس، موادقندی و فست‌فودها به سمت استفاده از موادغذایی سالم، سبزیجات و میوه‌جات حرکت کرد. متاسفانه رژیم‌غذایی رایج شده در جامعه تلفیق نامناسبی از غذاهای داخلی و خارجی و نیز غذاها و خوراکی‌های حاوی نشاسته و قند است که باعث شیوع پوسیدگی دندان و التهاب و ناراحتی لثه در کشور شده است. بیش از ۹۵ درصد ایرانیان به بهداشت دهان و دندان اهمیتی نمی‌دهند. پوسیدگی دندان در کودکان زیر ۱۲ سال در ایران ۲ برابر دیگر کشورهاست. علت ایجاد پوسیدگی، تخمیر مواد قندی به وسیله میکروب‌های موجود در دهان و تولید اسید است. با وجود آنکه در کشورهای پیشرفته استاندارد زمان مراجعه به دندان‌پزشک هر ۶ ماه یک بار است، اما در کشور ما، مردم به‌طور متوسط هر ۳ سال یک بار آن هم به دلیل مشکلات پیش آمده به دندان‌پزشک مراجعه می‌کنند. رژیم غذایی نامطلوب و استفاده‌نکردن از مسواک و نخ دندان در ایران عامل مهم بیماری‌های دهان و دندان است حتی اگر تمام بودجه مملکت نیز به این امر اختصاص یابد، باز هم مشکل بیماری‌های دهان و دندان در کشور رفع نخواهد شد. مردم اعتقاد دارند که هزینه خدمات دندان‌پزشکی بسیار بالاست با این وجود از دندان‌هایشان محافظت نمی‌کنند در حالی که تنها با استفاده درست و به موقع از مسواک و نخ دندان، به میزان ۷۰ تا ۸۰ درصد از ابتلا به بیماری‌های دهان و دندان کاسته می‌شود.

ما در زمینه دندان‌پزشکی به آزمون و خطا نیاز نداریم، چرا که الگوهای بسیاری در کشورهای پیشرفته در این زمینه وجود دارد که می‌توان از آنها استفاده کرد. بیشتر مردم ما بعد از سن ۳۰ سالگی به نحوی سعی می‌کنند با مشکل پوسیدگی دندان خود کنار بیایند و به جای برطرف کردن ریشه‌ای مشکل، با مصرف قرص‌های مسکن هنگام درد، درمان آن را به عقب بیندازند. هر کودک ایرانی در پایان ۳ سالگی، ۲ دندان پوسیده دارد درحالی که دندان‌های شیری علاوه بر اینکه در عمل جویدن و تسهیل کار دستگاه هاضمه، زیبایی و نحوه حرف زدن در دوران کودکی تاثیر می‌گذارند تا حد زیادی تضمین‌کننده سلامت، نظم و زیبایی دندان‌های دائمی هستند.

اگر به دنبال بهداشت دهان و دندان به طور اصولی نرویم و رژیم غذایی رایج شده در جامعه را اصلاح نکنیم، حتی اختصاص بودجه و صرف هزینه‌های بالا نیز نمی‌تواند وضعیت را بهبود ببخشد.

دکتر علی یزدانی

متخصص دندان‌پزشکی ترمیمی

عضو شورای عالی نظام پزشکی و رئیس سابق انجمن دندانپزشکان