چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

خاطره ها جان می گیرد


خاطره ها جان می گیرد

«شهر موش ها۲» و حاشیه های آن

ساخت سری جدید «شهر موش‌ها» اتفاق خبرسازی در سینمای ایران بود. این خبر تا اندازه‌یی اهمیت داشت که اغلب روزنامه‌ها در صفحه نخست خود بخشی را به انعکاس آن اختصاص دادند و واکنش‌های متعددی از سوی دوستداران این اثر منعکس شد. موش‌های مدرسه موش‌ها از سوپراستارهایی‌اند که محبوبیت زیادی دارند و حالا قرار است با نگاه تازه مرضیه برومند روی پرده سینما بازگردند.

نخستین خبرها درباره تولید این فیلم سینمایی نیمه دوم سال گذشته منتشر شد به این ترتیب که برومند قصد دارد قسمت دوم این فیلم را به تهیه‌کنندگی علی سرتیپی مقابل دوربین ببرد. خبر از سوی سرتیپی و برومند به فاصله کوتاهی تکذیب شد. بعد از مدتی خبر صدور موافقت اصولی برای ساخت فیلم به تهیه‌کنندگی منیژه حکمت و کارگردانی برومند انتشار پیدا کرد که بعد از این اخبار مختلف درباره پیگیری پیش‌تولید و فراهم کردن زمینه ساخت فیلم منتشر شد.

یکی از اسامی که پیش از این نامش در «شهر موش‌ها» جا داشت، محمدعلی طالبی بود که در سری جدید این فیلم نامی از او به میان نیامده است. او در واکنش به این مساله در گفت‌وگویی اظهار داشت: «اطلاعی از ساخت این فیلم سینمایی ندارم. هر چند گروه سازنده با من برای ساخت این فیلم سینمایی مشورت نخواسته است اما امیدوارم که بتوانند اثری قابل توجه را در این زمینه تولید کنند. البته چندان از این مساله هم ناراحت نیستم؛ چراکه سینمایی که امروز آن را دنبال می‌کنند با «شهر موش‌ها» بسیار متفاوت است.»

داستان «شهر موش‌ها»، داستان یک گربه سیاه که موش‌ها به آن می‌گفتند «اسمشو نبر» بود که به شهر موش‌ها حمله می‌کرد. به خاطر همین موش‌ها باید به یک شهر دیگر می‌رفتند. قرار می‌شود پدرها و مادرها از راه سخت و کوتاه بروند تا شهر را آماده کنند و بچه‌ها هم با معلم و آشپزباشی راه طولانی‌تر را انتخاب می‌کنند. این فیلم که با بودجه یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان ساخته شد که در سال ۱۳۶۴ بسیار مورد استقبال قرار گرفت.

مجموعه «شهر موش‌ها» برای نخستین بار در سال ۱۳۶۰ توسط شبکه اول سیما و به کارگردانی محمدعلی طالبی و کارگردانی عروسکی مرضیه برومند برای کودکان و دانش‌آموزان ابتدایی ساخته شد. این مجموعه قرار بود دانش‌آموزان را برای رفتن به مدرسه ترغیب کند. این مجموعه ۱۰ قسمتی در نهایت با کاراکترهای اصلی عینکی و کپل ساخته شد که بسیار هم مورد توجه قرار گرفت و زمینه برای ادامه این مجموعه هموار شد.

گروه سازنده در سال ۱۳۶۳ دوباره به سراغ این عروسک‌ها رفته و این‌بار تعداد بیشتری به آنها اضافه کردند که از آن جمله می‌توان به سرمایی، خوش خواب، دم دراز، نارنجی و... گروهی از عروسک‌های بامزه و دوست‌داشتنی بودند در ۱۰۵ قسمت پا به دنیای کودکان دهه ۶۰ گذاشتند.

عروسک‌گردان‌ها و گویندگان این مجموعه که اکثرا با «شهر موش‌ها» معرفی شدند، شامل: کپل- حمید جبلی، دم باریک - ایرج طهماسب، دم دراز - راضیه برومند – مسعود کرامتی، معلم - ناصر غفرانی فر – طاهره برومند، سرمایی - آزاده پورمختار، موش موشک - آزاده پورمختار، عینکی - مهدی میگانی- رضا پرنیانزاده، گوش دراز - کامبیز صمیمی مفخم، نارنجی - فاطمه معتمدآریا، خوش خواب - مجید شناور – راضیه برومند، موشی - صوفیا محمودی بودند.

در سال‌های اخیر نسخه‌هایی از این مجموعه در شبکه نمایش خانگی ارائه شده و کودکان این روزها به تماشای موش‌هایی که خاطرات پدران و مادران‌شان را ساخته، نشسته‌اند و حالا با ساخت «شهر موش‌ها۲» داستان‌های تازه‌یی از این موش‌ها در معرض نمایش کودکان قرار می‌گیرد.

مرضیه برومند یکی از کارگردانانی است که بخشی از خاطرات کودکان و نوجوانان دهه ۶۰ و ۷۰ با آثار او رقم خورده است. او که سال‌ها در زمینه کارهای کودکان در تلویزیون و سینما کار کرده بالاخره بعد از سال‌ها پذیرفت تا سری دوم «شهر موش‌ها» را مقابل دوربین ببرد. به گفته برومند از مدت‌ها قبل افراد مختلفی پیشنهاد ساخت سری دوم فیلم را با او در میان گذاشتند، اما او هیچگاه حاضر نشد از محبوبیت موش‌هایش استفاده‌یی نادرست داشته باشد و منتظر ماند تا زمانی که پیشنهاد تولید یک فیلم با دکورهایی عظیم و با کیفیت و امکانات خوب به او مطرح شود. به این ترتیب است که برومند از دی‌ماه سال ۱۳۹۱ بعد از سال‌ها دوباره با موش‌هایش همراه شد.

منیژه حکمت که تهیه فیلمی همانند «ورود آقایان ممنوع» یکی از آثار پرفروش سینمای ایران را در کارنامه کاری خود دارد، این ‌بار سراغ پروژه بزرگی چون «شهر موش‌ها۲» آمده است. فیلمی که به گفته او هدیه سازندگان فیلم در نوروز ۱۳۹۳ به کودکان و خانواده‌های آنان خواهد بود.

حکمت به گفته خود تلاش کرده تمامی امکانات مورد نیاز را برای ساخت فیلمی با کیفیت برای گروه سازنده فراهم کند. او معتقد است برومند با نگاه تازه‌یی که در داستان این فیلم خواهد داشت و بهره‌بری از امکاناتی که در اختیار گروه سازنده قرار گرفته، می‌تواند فیلمی قابل قبول به مخاطبان ارائه دهد.