یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
بیرجند آرام و سربلند بر کرانه کویر
شاید به ندرت بتوان هنری یافت که به اندازه معماری با زندگی مردم پیوند داشته باشد.
هنر معماری از بارزترین جلوه های فرهنگ هر قوم و هر دوره تاریخی و نمایشگر گویای فضای زیست آدمی است به همین دلیل فضاهای معماری وشهری پدیده های کالبدی هستند که بسیاری ازخصوصیات فرهنگی و اجتماعی و تمدنی یک جامعه را بازتاب می دهند از این رو می توان آن ها را تجسم کالبدی بخشی از تاریخ و فرهنگ جامعه به شمار آورد .
بافت تاریخی و قدیمی بسیاری از شهرهای کشور در پی تحولاتی که از ابتدای قرن حاضر آغاز شده به شکلی گسترده دگرگون و تخریب شده اند و بسیاری از بخش های باقیمانده نیز در آینده ای نه چندان دور سرنوشتی این گونه خواهد یافت تنها تعداد انگشت شماری از بناهای ارزشمند که به ثبت میراث فرهنگی رسیده اند.
حفاظت می شوند و بسیاری از بناهای ارزشمند تاریخی وقدیمی که امکان ثبت آن ها فراهم نشده از بین می روند .
بدون آن که اسناد کافی برای بررسی و مطالعات آتی از آن ها برجای مانده و به این ترتیب حلقه هایی از تاریخ معماری کشور مفقود می شوند که دیگرهیچ گاه نمی توان آن ها را به دست آورد.
بافت تاریخی بیرجند نیز کم و بیش چنین وضعیتی یافته است.بافت قدیم بیرجند را مجموعه ای از محلات مسکونی و مراکز محلات و ریز محلات تشکیل می دهد.
سیر تحول آن چه در حال حاضر بافت تاریخی بیرجند نامیده می شود حاکی از تجمع اولیه سه محله اصلی سر ده ،میان ده ( چهاردرخت)، ته ده ( پایین شهر ) می باشد که به تدریج به سمت شمال و شمال شرق گسترش یافته اند به گونه ای که بافت تاریخی بیرجند در حال حاضر شامل پنج محله بزرگ و حدود چهل ریز محله می باشد که ادغام تمام این محلات با هم بافت تاریخی بیرجند را تشکیل می دهد.
محدوده بافت تاریخی بیرجند:
محدوده بافت تاریخی بیرجند که بر اساس قوانین سازمان میراث فرهنگی حدود شهر را در سال ۱۳۳۵ شامل می شود، بافتی۱۲۷ هکتاری می باشد که قسمت بیشتر آن در روی تپه ماهورها و قسمتی در دشت شکل گرفته است.
حاشیه جنوبی بافت قدیم باغ ها و کشتزارهای شهر (کشتمان) بوده که خاکی مناسب داشته و به علت مطلوب بودن کشت و کار و وضعیت آب پیشرفت شهر در دوره های بعدی به سمت جنوب بوده است سایر جبهه های شهری به علت وجود تپه ماهورها که دارای خاکی شور هستند، قابلیت کشت و کار نداشته و به منظور سکونت مورد استفاده قرار گرفته اند.
علاوه بر آن شکل گیری بیرجند بر روی تپه ماهورها آن را در برابر عوامل طبیعی همچون سیل که در مناطق کویری به علت رگبارهای شدید امری شایع است ،محافظت می کند.
بافت های ناهموار همچنین توان بهره گیری بیشتری از نیروهای طبیعی باد و نور را داشته و به علت فشرده بودن و خصلت ارگانیک بودن آن در برابر حملات دشمنان نیز از توان دفاعی بالاتری برخوردار است.بافت های تاریخی قرار گرفته بر روی ناهمواری ها، هم از جبهه دشت دارای دیدی زیبا بوده و هم از درون خانه ها منظری وسیع به دشت که محل کشت و کار و سرسبز بوده داشته است.
این مسئله در بافت قدیم بیرجند مصداق بارزی دارد.
غالب خانه ها یک و نیم اشکوبه بوده و نیم اشکوبه فوقانی که غالبا دارای رواقی ستون دار است و مشرف به کشتمان شهر بوده و غالبا برای استراحت در هنگام غروب و به صورت جمعی مورد استفاده قرار می گرفته است.
هسته اولیه شهر:
هسته اولیه شهر هنوز به صورت یقین مشخص نبوده و احتیاج به کاوش های باستان شناسی برای قطعیت بخشیدن به نظریات فعلی وجود دارد.
نظریاتی که برای پیشرفت و گسترش شهر وجود دارد به دو دسته عمده تقسیم می شود.
۱) پیشرفت شهر از قلعه پایین شهر و محله گبرآباد که در واقع نقاط بلند توپوگرافیک می باشند و بر روی تپه ماهورهای شهر به سمت قسمت های مسطح شکل گرفته اند.
۲) پیدایش و گسترش شهر در کنار مسجد جامع (میدانچه اصلی و محله چهاردرخت) و گسترش شهر بر اساس مرکزیت جامع چهاردرخت.
منبع: در جستجوی هویت شهری بیرجند، مهدی وفایی فرد
منابع:
۱- وفایی فرد،م- درجستجوی هویت شهری بیرجند
۲- سلطانی،س- پروژه طرح راهبردی محله رنگرزها
ذبیح الله مسعودی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست