چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

همنشینی با عروس زاگرس


همنشینی با عروس زاگرس

ایران سرزمین چهار فصل است و طبیعت و تاریخ آن دیدنی‌های بسیاری را پیش گردشگران می‌نهد اما هر یک از ما چقدر از این سرزمین پهناور را دیده‌ایم و تا چه حد آن را ورای اطلاعات نوشتاری …

ایران سرزمین چهار فصل است و طبیعت و تاریخ آن دیدنی‌های بسیاری را پیش گردشگران می‌نهد اما هر یک از ما چقدر از این سرزمین پهناور را دیده‌ایم و تا چه حد آن را ورای اطلاعات نوشتاری و شنیداری می‌شناسیم؟ سفر همچنان که ویژگی‌های خاص خود را دارد با محدودیت‌هایی همراه است که گاه در شکل عوامل بازدارنده عمل می‌کند. مخارج سفر و مشغله‌های روزمره؛ بیش از سایر عوامل امکان سفر کردن را از مردم سلب می‌کند اما وقتی هزینه سفر فراهم می‌شود در برابر این پرسش قرار می‌گیریم که به کجا برویم؟

مردم پایتخت اصولا عادت دارند که در تعطیلات آخر هفته یا اعیاد به شمال کشور (مازندران و گیلان) سفر کنند؛ این شهرها هم به تهران نزدیک هستند و هم سفر به آنها نسبت به شهرهای دیگر ارزان‌تر تمام می‌شود؛ شهرهای شمالی اگر چه با دریا و جنگل و شالیزار مناظر دلفریب و هوای فرح‌بخشی دارند اما نمی‌توان برای همیشه به دیدن آنها بسنده کرد. تهرانی‌ها اگر همان سه‌چهار ساعتی را که صرف رفتن به شمال می‌کنند به جانب غرب برانند به قزوین و سپس زنجان می‌رسند که هردو از شهرهای دیدنی ایران هستند و آثار تاریخی منحصربه‌فردی دارند که در شمال ایران وجود ندارد؛ اما اگر به سمت جنوب غرب ایران یعنی ایلام برانند زیبایی چهارفصل و طبیعت بکر خدادادی را در این منطقه غنی اما محروم به عینه خواهند دید.

البته استقبال بی‌نظیر مسافران از طبیعت که امسال در نوع خود بی‌سابقه بود. حدود چند سالی است که ایلامیان ۱۳ روز نوروز را به دامان طبیعت می‌روند و با نصب چادرهایی در تمام طول این مدت از طبیعت زیبای ایلام نهایت استفاده را می‌کنند.

امسال نیز حدود ۵۰۰۰ چادر فقط در شهرستان شیروان چرداول دومین شهرستان پرجمعیت ایلام و در کوه‌های مانشت، بانکول، لنه و چرمین برپا شده بود که مهمانان شمال، شرق و جنوب کشور را به دیدن زیبایی‌های استان فرا می‌خواندند.

به گفته یکی از مسافران شمال کشور طبیعت بکر و خوش آب و هوای ایلام از شمال هم دیدنی‌تر است. چادرهای ایلامی میزبان مهمانان خارجی نیز بودند. اشنایدر یک مهندس آلمانی کارخانه سیمان ایلام که در زیرچادرهای ایلامی اسکان کرده بود پس از دیدن مراسم رقص ایلامی‌ها از ایلامی‌ها خواسته بود که او را به حلبچه ببرند. در کتبیه‌های بابلی ایلام را «آلامتو» یا آلام خوانده‌اند که به قولی به معنای کوهستان یا کشور طلوع خورشید است پس از سقوط ایلام؛ حوزه فرمانروایی آن به دو منطقه تحت نفوذ پارس‌ها در شرق و مادها در غرب تقسیم شد.

استان ایلام در ناحیه‌ای کوهستانی و نیم گرم قرار گرفته است. مرکز این استان شهر ایلام است. این استان از غرب با کشور عراق، از جنوب با استان خوزستان، از شرق با استان لرستان و از شمال با استان کرمانشاه همسایه است ایلام از استان‌های جنگلی ایران است که به خاطر زیبایی‌هایش از آن با نام عروس زاگرس نیز یاد می‌شود. پیش از دوره رضاشاه به این ناحیه پشتکوه می‌گفتند.

طاهر جمشیدزاده