یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

تغذیه صحیح دانش آموزان فراموش نشود


تغذیه صحیح دانش آموزان فراموش نشود

متاسفانه یکی از معضلاتی که همواره نسبت به آن بی توجهی می شود نحوه تغذیه دانش آموزان در منزل است.در این میان خانواده ها معمولا دچار افراط یا تفریط گردیده و از الگوی غذایی مناسبی …

متاسفانه یکی از معضلاتی که همواره نسبت به آن بی توجهی می شود نحوه تغذیه دانش آموزان در منزل است.در این میان خانواده ها معمولا دچار افراط یا تفریط گردیده و از الگوی غذایی مناسبی جهت تقویت حافظه و جسم فرزندانشان پیروی نمی کنند.در این میان دانش‌آموزانی که صبحانه نمی‌خورند دارای ضریب هوش پایین‌تر، قدرت یادگیری کمتر، افت قند خون، عوارض عصبی، افسردگی و بی‌حالی می‌شوند.صبحانه یکی از اصلی‌ترین وعده‌های غذاهای روزانه دانش‌آموزان است که باید نسبت به آن توجهی ویژه داشت.

زمان صرف صبحانه دقیقا قبل از حضور دانش آموز در کلاسهای درس است .همین مسئله اهمیت صبحانه را برای دانش آموازن دوچندان می کند.

در این میان باید از صرف عجولانه صبحانه توسط دانش آموزان ممانعت به عمل آورد.والدین نیز باید با برنامه ریزی زمانی دقیق برای فرزندان خود،آنها را در فرصتی مناسب و با آرامش کامل بر سر سفره صبحانه بنشانند.بدیهی است که صبحانه باید مقوی باشد تا بتواند منجر به افزایش توان جسمی و روانی دانش آموز شود.

نمونه‌هایی از صبحانه کامل و مقوی می‌تواند (شیر، نان، پنیر، گردو)، تخم مرغ، کره، مربا و خرما همراه با یک لیوان شیر، نان، پنیر و گوجه فرنگی باشد. در این میان باید برای تغذیه دانش آموزان و در حقیقت میان وعده ای که به آنها داده می شود نیز دقت کامل را به عمل آورد.

دانش آموزان در میانه روز به اندازه وعده‌های اصلی گرسنه نیستند بنابراین دقت به اینکه چه مواردی را برای میان وعده انتخاب می‌کنند دارای اهمیت است. می‌توان از میان وعده‌هایی مثل میوه‌های خشک شامل، انجیر خشک، توت خشک، برگه زردآلو، هلو و انواع مغزها مانند بادام، پسته، گردو، فندق و انواع میوه‌ها مانند سیب، پرتقال، نارنگی، هلو، زردآلو، انگور و انواع ساندویچ‌هایی مثل نان و پنیر و گردو، ساندویچ تخم مرغ، نان، کره و مربا مصرف کرد. در این میان باید دقت کرد که دانش‌آموزان از تنقلات غذایی کم ارزش مانند پفک نمکی، چیپس، شکلات، نوشابه، که زمینه ساز چاقی و در نهایت بیماری‌هایی قلبی و عروقی است، مصرف نکنند.

بیشتر دانش‌آموزان در تعطیلات تابستان صبح‌ها دیرتر از خواب بیدار می‌شوند و عادت به خوردن صبحانه ندارند بنابراین نیاز است دانش‌آموز، شب زودتر به رختخواب برود تا صبح، سرحال‌تر بیدار شده و میل به صرف صبحانه داشته باشد. در این میان در ابتدای مهرماه عادت خواب دانش آموزان نسبت به تابستان دچار تغییر می شود .قسمتی از این مسئله طبیعی است اما باید با گذشت چند روز دانش اموزان را نسبت به این تغییر وفق داد.

استفاده از شام سبک، نرمش صبحگاهی و صرف وعده صبحانه با حضور تمامی اعضای خانواده از جمله دیگر مواردی است که دانش‌آموز را به استفاده از وعده صبحانه تشویق می‌کند. بنابراین در این خصوص والدین و سایر اعضای خانواده نقش مهمی ایفا می کنند.

برخی متخصصین نیز معتقدند که میوه یا شیر و کیک و یا غذاهایی که در منزل طبخ شده مانند کتلت بهترین گزینه برای استفاده دانش‌آموزان در دومین زنگ تفریح است.

خوراکی‌های فاقد ارزش غذایی مانند چیپس، پفک، لواشک و تمبرهندی علاوه بر ایجاد سیری کاذب، در درازمدت موجب ابتلای دانش‌آموز به سوء تغذیه می‌شود. همچنین دانش‌آموزانی که شیفت عصر در کلاس درس حاضر می‌شوندلازم است در وعده ناهار از غذاهای پرچرب و سنگین استفاده نکنند به دلیل این که موجب خواب‌آلودگی دانش‌آموز و کاهش تمرکز و یادگیری وی می‌شود.تاکید می کنیم که صبحانه نخوردن عوارض زیادی در بر دارد از جمله آنکه موجب افت قند خون می‌شود. که عوارض عصبی از قبیل سستی، بی‌حالی، خستگی، عصبانیت، بی‌حوصلگی و افسردگی را در بردارد به خصوص کاهش حافظه و قدرت یادگیری یکی از اختلالات مهم افت قند خون یا هیپو گلایسمی است. این موضوع خود را به صورت مستقیم در درس خواندن افراد نیز منعکس می کند.بر این اساس افرادی که صبحانه نمی‌خورند، شانس کمتری برای موفقیت در امتحان دارند.

به هنگام درس خواندن معمولاً شاگردان دچار اضطراب و استرس زیادی می‌شوند که این حالت در افراد لاغر موجب کاهش اشتها و عدم مصرف غذای کافی می‌شود در نتیجه فرد به شدت لاغر می‌شود.

بنابر این باید با برنامه های صحیح و اعمال مشاوره دقیق این استرس را کاهش داد.در افراد چاق، استرس، باعث پرخوری شده و منجر به دریافت مقدار زیادی کالری می‌‌شود که موجب افزایش بیشتر وزن می‌شود. یبوست، اختلال در سلامت پوست و اختلال در واکنش‌های بیوشیمیایی داخلی بدن می‌شود و سلامت شخص را به خطر می‌اندازد.

امیر قربانی