چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

مصادره نام ها در سایتها و وبلاگها با چه منطقی است؟


مصادره نام ها در سایتها و وبلاگها با چه منطقی است؟

چندی پیش ارتباط اینترنتی با « وبلاگ محرمعلی خان » داشتم که چرا تخصصی عمل نمی کنید. ایشان نیز جوابهایی را آوردند که نشان می داد محرمعلی خان هرچند در معرفی خود؛ شغلشان را سانسور …

چندی پیش ارتباط اینترنتی با « وبلاگ محرمعلی خان » داشتم که چرا تخصصی عمل نمی کنید. ایشان نیز جوابهایی را آوردند که نشان می داد محرمعلی خان هرچند در معرفی خود؛ شغلشان را سانسور چی نگاشته اند اما علاقه مندند از نگاه یک شهروند مدرن و شاید روشنفکر ایرانی به همه چیز بنگرند و سپس آن را در وبلاگ خود ثبت کنند.

این سوال پیش می آید که آیا سایتها که دارای شخصیت حقوقی هستند می توانند مانند اشخاص حقیقی؛ اسامی برای خود مصادره کنند و سپس بر خلاف آن جلوه کنند؟؟؟ بطور حتم نامهایی همچمون سالار، رعنا، زیبا، رستم، سهراب، شهریار، خوش طینت و غیره را بر اشخاص حقیقی دیده اید که شخصیتهای آن نام ها صددرصد مغایر اسمشان هستند. اما چون از یک نام، افراد گوناگون می توانند بهره بگیرند هیچ مشکلی پیش نمی آید و لذا محدودیتی نیز ندارد.

اما سایتها و وبلاگها نمی توانند به عنوان شخصیت حقوقی، نامی را مصادره کنند و برخلاف آن نام به فعالیتهای دیگری بپردازند. به عبارت دیگر برای شخصیتهای حقیقی نامی انتخاب می شود اما برای شخصیتهای حقوقی نامی مصادره می شود و دیگران منطقا حق استفاده از آن نام رانخواهند داشت و در کشور ایران نیز اختصاصی بودن نامهای شخصیتهای حقوقی در قوانین پیش بینی شده مشروط بر اینکه نام در ثبت اسناد به ثبت رسیده باشد که با کمی تساهل می توان آن را به سایتها و وبلاگها نیز تعمیم داد . البته با توجه به اینکه قانون فضای سایبر در کشور به تدوین و تصویب نرسیده؛ کسی به این مهم عنایت ندارد.

شاید برخی مدعی شوند که چون آنها برای اولین بار نامی را برگزیده اند، لذا حق شان است که نام را در مصادره خود بگیرند و هرچه دلشان خواست در آن بنگارند. در جواب باید گفت که برخی نامها اختصاصی بوده و توسط یک شخص خاص اختراع شده است مانند سایت جناب آقای دکتر یونس شکر خواه تحت عنوان « دات » و ایشان حق خود می دانند که هرچه خواستند در وبلاگ خود بنویسند و « دات » را مشخص شخصیت خود بپندارند. اما؛ آیا وقتی وبلاگی نام خود را « منتقد ارتباطات » نام می دهد می تواند بگوید که این نام اختراع من و مشخصه من می باشد ؟؟؟ پاسخ بطور حتم منفی است. منتقد ارتباطات یک نام فوق العاده تخصصی است که هرکس بشنود می داند موضوع آن نقد در حوزه ارتباطات است و یا همان وبلاگ خوش قلم « وبلاگ محرمعلی خان » را هر متخصص ارتباطاتی بشنود به یاد سانسور می افتد و نه اینکه قلم فرسایی زیبای شخصی در حوزه های اجتماعی، فرهنگی و سیاسی.

پیشنهاد می شود با توجه به اینکه در ایران قانون فضای سایبر وجود ندارد و همچنین عده ای بخاطر وضعیت سیاسی و اجتماعی ایران؛ از نام مستعار و بصورت گمنام استفاده می کنند، اصول اخلاقی برای وبلاگ تهیه شود و به تایید تمامی دانشگاه های ارتباطی کشور رسانده شود که در آن منعی نیز برای انتخاب نامهای تخصصی گنجانده شود به این ترتیب از این به بعد افراد با بینش کامل و اشراف به توانمندی های خود نام سایتها و وبلاگ های خود را انتخاب خواهند کرد. در نتیجه استفاده کننده های اینترنتی( یوزرها) نیز از سر درگمی رها شده و نامی همچون ارتباطات را بر تمامی وبلاگهای حوزه اررتباطات نخواهند دید. به این ترتیب بهره گیری از اینترنت به زبان فارسی در حوزه ارتباطات نیز رونق بیشتری پیدا خواهد کرد.

http://www.montaghed.blogfa.com/post-۱۳۲.aspx