شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

حق و حقوق ایران


“ادامه فعالیت های ایران در زمینه غنی سازی اورانیوم، یك تهدید مستقیم و قریب الوقوع برای كل جامعه جهانی از جمله ایالات متحد آمریكا و كشور های حوزه خلیج فارس می باشد. این در حالی …

“ادامه فعالیت های ایران در زمینه غنی سازی اورانیوم، یك تهدید مستقیم و قریب الوقوع برای كل جامعه جهانی از جمله ایالات متحد آمریكا و كشور های حوزه خلیج فارس می باشد. این در حالی است كه با وجود درخواست های مكرر شورای حكام آژانس بین المللی انرژی اتمی و شورای امنیت سازمان ملل متحد برای توقف كامل فعالیت های هسته ای، دولت ایران نه تنها تاكنون هیچ توجهی به این درخواست ها ننموده است، بلكه شتاب بیشتری به برنامه هسته ای خود بخشیده و در عین حال، برخی از ابعاد این برنامه را از چشم بازرسان آژانس مخفی نگه داشته است. ” مطالب بالا، اظهارات كاندالیزا رایس، وزیر امور خارجه آمریكا، در مورد پرونده هسته ای ایران است كه اواخر ماه مه بیان نمود. رایس در ادامه سخنان خود، گفت: ایالات متحد آمریكا با همكاری شركای بین المللی خود برای دستیابی به یك نتیجه سیاسی موفقیت آمیز در این زمینه، تا به حال از هیچ تلاشی دریغ نكرده است. در هر حال، جامعه بین الملل برای ایران كاملاً روشن ساخته كه این كشور نباید به سلاح هسته ای دست پیدا كند. خانم رایس تأكید كرد: در موقعیت كنونی، دولت ایران تنها دو گزینه با دو پیامد كاملاً مشخص برای آینده خود و مردم ایران پیش رو دارد. گزینه منفی برای دولت ایران، ادامه روند فعلی است كه از نگاه جامعه جهانی یك تقابل تمام عیار و شانه خالی كردن از تعهدات بین المللی قلمداد می شود. اگر رژیم سیاسی ایران چنین مسیری را انتخاب كرده باشد، به طور حتم هزینه های سنگینی برای این كشور در پی خواهد داشت، زیرا ما و شركای اروپاییمان به این نتیجه رسیده ایم كه چنین مسیری علاوه بر انزوای بین المللی، تحریم های اقتصادی و سیاسی كمرشكنی برای ایران به دنبال خواهد داشت. رایس در مورد گزینه دوم پیش روی ایران، تصریح كرد: اما گزینه مثبت و سازنده برای دولت ایران، تغییر روند فعلی و همكاری كامل با آژانس بین المللی انرژی اتمی برای حل وفصل بحران به وجود آمده است كه البته این امر با تعلیق كامل و فوری تمام فعالیت های غنی سازی اورانیوم و امضای پروتكل الحاقی امكان پذیر است. یك چنین مسیری به طور قطع و یقین به مزایای واقعی و امنیت بلندمدت برای مردم ایران، منطقه و كل جهان ختم خواهد شد.

مسؤول دستگاه دیپلماسی آمریكا یادآور شد: مردم ایران معتقدند كه حق استفاده از انرژی صلح آمیز هسته ای را دارند. ما هم چنین حقی را برای آنها به رسمیت می شناسیم. حتی معاهدات بین المللی نیز كه ایران آنها را امضاء كرده است، استفاده از این حق مسلم را برای مردم ایران در صورت عمل به تعهدات مندرج در آنها، به رسمیت شناخته است. اما با توجه به اینكه ایران در گذشته از برخی تعهدات خود شانه خالی كرده و فعالیت هایی را به طور مخفیانه انجام داده است،دولت ایران باید برای نشان دادن حسن نیت خود در همراهی با خواسته های جامعه جهانی، آشكارا نشان دهد كه دیگر به دنبال سلاح های هسته ای نیست. رایس ادامه داد: لازم است اینجا تأكید نمایم كه مزایا و منافع گزینه دوم، برای مردم ایران بسیار فراتر از استفاده از انرژی صلح آمیز هسته ای است، زیرا شامل همكاری های گسترده اقتصادی می باشد. به علاوه، دولت آمریكا فعالانه از چنین مزایا و منافعی حمایت و پشتیبانی خواهد كرد. ما با متحدان اروپایی خود در خصوص گنجاندن مزایا و منافع در صورت همراهی دولت ایران و همچنین هزینه های همراهی نكردن، به توافق كامل رسیده ایم. ما امیدواریم دولت ایران به سرعت بسته پیشنهادی را مورد بررسی همه جانبه قرار دهد. وی تأكید كرد: پرزیدنت بوش خوا هان برقراری یك رابطه مثبت و سازنده میان مردم ایران و مردم آمریكا در زمینه های مختلف اعم از آموزشی، فرهنگی، ورزشی، تجاری و غیره می باشد. هرچند نباید فراموش كرد كه مسأله هسته ای تنها مانع موجود بر سر راه بهبود روابط میان تهران - واشنگتن نیست، بلكه حمایت ایران از تروریزم و دخالت در امور داخلی عراق و لبنان از دیگر مواردی است كه همچنان حل نشده باقی مانده اند. واضح است یك چنین سیاست هایی مغایر با اصول و مبانی جامعه بین المللی بوده و یك سد بزرگ بر سر راه برقراری یك رابطه مثبت و سازنده میان ایران و آمریكا و همچنین كل جامعه جهانی محسوب می شود. در هر صورت، ما صادقانه امیدوار هستیم كه دولت فعلی ایران در مسیر صحیح گام بردارد.