جمعه, ۲۹ تیر, ۱۴۰۳ / 19 July, 2024
مجله ویستا

تغذیه‌ای مناسب برای افطار تا سحر


تغذیه‌ای مناسب برای افطار تا سحر

روزهای گرم تابستان در مردادماه به اوج خود می‌رسد و از سویی در آستانه فرارسیدن ماه مبارک رمضان قرار داریم، برای اینکه بتوان حداکثر بهره معنوی و جسمانی را از این ماه پر برکت …

روزهای گرم تابستان در مردادماه به اوج خود می‌رسد و از سویی در آستانه فرارسیدن ماه مبارک رمضان قرار داریم، برای اینکه بتوان حداکثر بهره معنوی و جسمانی را از این ماه پر برکت برد و این امتحان الهی را با سربلندی پشت‌سر گذاشت، باید همانند ذهن، جسم خود را نیز با یک برنامه‌ریزی عقلانی به گونه‌ای آماده کنیم تا توانایی انجام فرضیه واجب روزه را، (که فوائد آن بر کسی پوشیده نیست) داشته باشد و با تغذیه صحیح و علمی حداکثر بهره را این فرصت الهی ببریم.

در همین راستا ضروری دانستیم تا توصیه‌هایی را از زبان متخصصان تغذیه برای شما بازگو کنیم، پس اگر می‌خواهید روزه گرفتن در این روزهای سال برای شما راحت‌تر باشد و فوائد آن نیز به طور کامل به بدن شما برسد، تا انتهای مطلب با ما همراه باشید. به گفته متخصصان تغذیه؛ شروع افطار با یک لیوان شیر، همراه با خرما، کشمش و عسل مناسب‌ترین مواد خوراکی است که می‌توان توصیه کرد، چراکه نوشیدنی‌های بسیار خنک و یا چای داغ در هنگام افطار، تشنگی و عطش را بیشتر می‌کند. تاکید می‌شود که در این روزها از تمام گروه‌های غذایی استفاده شود. با روزه‌داری و حذف یک وعده غذایی که در حدود ۶۰۰ کالری است، انرژی‌های ذخیره شده مازاد بر نیاز بدن که بصورت چربی انباشته شده، کاهش یافته و باعث می‌شود نوعی جرم‌گیری در تمام ارگان‌های حساس اتفاق بیفتد و برخی سموم نیز از بدن خارج شوند.

متاسفانه در هیچ ماهی از سال به اندازه ماه مبارک رمضان، اسراف در مصرف مواد قندی و چربی مشاهده نمی‌شود. مواد قندی که در این ایام از طریق مصرف مواد غذایی چون زولبیا و بامیه، حلوا و شله‌ زرد به بدن می‌رسد، بسیار فراتر از نیاز بدن ما می‌باشد و این مسئله باعث می‌شود افراد از این موهبت الهی که یک درمان اجباری است محروم شوند و در پایان ماه مبارک رمضان بجای اینکه شاداب و سرحال باشند و بدنشان با تجربه تحمل گرسنگی و تشنگی توان خودش را افزون‌تر کرده و به بازسازی و تقویت سیستم دفاعی‌اش بپردازد، اثر عکس داشته باشد، ضعیف‌تر شده و با افزایش قندِ خون، اوره و نظیر آن روبرو شود.

دیگر اینکه باید توجه داشت که از زمان سحر تا افطار در یک فاصله طولانی، فعالیت سیستم گوارشی کم می‌شود و با فرا رسیدن زمان افطار، تغییراتی در بدن بوجود می‌آید که باید با کمک تغذیه آن را به درستی تنظیم کرد. شروع افطار با نمک و آبجوش، بدن را آماده دریافت مواد غذایی دیگر می‌کند. پس از آن استفاده از یک لیوان شیر همراه با خرما، کشمش و عسل بسیار مناسب است و می‌تواند قندی را که بدن لازم دارد از منابع طبیعی دریافت و جبران کند. در این بین خرما، علاوه برقند طبیعی، سرشار از حیات است و حاوی مواد مغذی و با ارزشی چون آهن و منیزیم است.

همچنین برای افرادی که مصرف شیر مضر است، بهتر است مخلوطی از آب و آبمیوه تازه و یا سوپ‌ رقیق جو با ترکیب سبزیجات مختلف و غلات که با آب‌مرغ یا آب گوشت بدونِ چربی تهیه شده‌اند را برای شروع افطار استفاده کنند.

استفاده از شیربرنج و فرنی که با قطعات میوه‌های خشک و خلال بادام غنی شده و یا نان سنگگ به همراه پنیر و گردو هم مطلوب هستند. لازم به ذکر است آرام خوردن غذا و افراط نکردن در مصرف آن نیز باید مورد توجه قرار بگیرد. اجتناب از نوشیدنی‌های بسیار خنک بویژه نوشیدنی‌های گازدار و چای‌ داغ و پی‌درپی نه تنها کمکی به فرد نمی‌کند بلکه عطش وی را نیز بیشتر می‌کند.

همچنین فراموش نکنید که سبزیجات علاوه بر اینکه از خشکی مزاج جلوگیری می‌کنند، از این حیث که آب فراوان دارند و این آب بصورت ژلی در دستگاه گوارش باقی می‌ماند به تدریج آب مورد نیاز بدن را در طول روز تامین می‌کند. منابع حاوی فیبر چون غلات و حبوبات و انواع سالادها و سبزیجات تازه که با روغن زیتون و آبلیموی تازه تهیه شده‌اند برای تامین ریزمغذی‌ها و حفظ طراوت و شادابی در هنگام روزه‌داری مفید هستند.