شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

سلاطین ارتباطات


سلاطین ارتباطات

زندگی در عصر ارتباطات این شکلی است

واقعا جالب است! اصلا شاید بتوان اسم عجیب را هم رویش گذاشت! همین حرف‌ها را می‌گویم دیگر، همین که ملت می‌گویند ما؛ نسل سوخته، نسل رنج‌دیده‌ای هستیم! نظر من را بخواهید اصلا هم این‌جوری نیست! اتفاقا خیلی هم نسل خوشبخت و شادو شنگولی هستند این نسل جدید. برایش هم دلیل دارم، مثلا یک نگاهی به همین مطلب جورواجیم بیندازید تا خودتان گوشه‌ای از این واقعیت را ببینید. والا زمان ما که از این خبرها نبود (زمان ما که بماند، تا همین چند سال پیش هم نبود!) این همه وسایل جورواجور سرگرمی و ارتباطی و صوتی و تصویری و... سرعت تولید و عرضه‌شان هم طوری است که آدم انگشت به دهان می‌ماند! یاد آن زمان می‌افتم که نهایت آرزوی هر کدام از ما، داشتن یک واکمن (از این‌ها که ۲ تا باتری قلمی می‌خورد و حداکثر ۲ ساعت باتری‌هایش دوام می‌آورد و موقع عقب جلو بردن آهنگ، خرخر صدا می‌داد) یا میکرو و آتاری بود. بعدش هم که مثلا تکنولوژی پیشرفت کرد، سگا آمد و شد غول کنسول‌های بازی! از قدیم گفتند: گذشته‌ها، گذشته... پس فقط می‌رویم سراغ تکنولوژی‌های جدید روزگار جدیدمان. فقط قول بدهید بعد از خواندن مطلب، دیگر نگویید نسل سوخته!

● الکترونیکی‌های من

خیلی از وسایل الکترونیکی جدید،

در یکی از دو گروه زیر قرار می‌گیرند:

۱) تبلت / Tablet PC

تبلت، یک کامپیوتر قابل حمل شبیه نوت‌بوک یا یک دستگاه لوح مانند است، و دارای یک نمایشگر لمسی یا قلمی است که به کاربر، این امکان را می‌دهد به جای موس و کیبورد، با استفاده از انگشت دست یا یک قلم مخصوص، با دستگاه کار کند. تبلت‌ها، توسط اتصالات بیسیم به اینترنت متصل می‌شوند. شکل لوح مانند این کامپیوترها به دلیل وزن کمشان، جایگزین مناسبی برای لپ‌تاپ‌ها هستند.

۲) گجت / Gadget

به وسایل مکانیکی و یا الکترونیکی گفته می‌شود که ویژگی آن‌ها این است که اندازه‌ای کوچک دارند و دارای کاربردهای زیاد و خاصی در زندگی هستند. به عبارت دیگر، وسایلی که برای انجام کارها، مفید و پرکاربرد هستند، به طور عام، Gadget نامیده می‌شوند. گوشی‌های موبایل، دوربین‌های دیجیتال، لپ‌تاپ‌ها و... همگی نمونه‌هایی از گجت‌هایی است که هر روزه با آن‌ها سر و کار دارید.

● آن‌چه شما خواسته‌اید!

اگر بخواهیم سراغ یک لیست جذاب و متنوع از تکنولوژی‌های روز برویم، حتما این موارد را در آن خواهیم یافت:

● لاجیتک هارمونی

این وسیله دیگر آخر تنبل‌پروری است! فقط ساخته شده برای این‌که دیگر لازم نباشد تا حتی برای روشن کردن لامپ هم از جایتان بلند شوید! جدیدترین کنترل از راه دور لاجیتک مدل هارمونی، برای این عرضه شده که هر کنترل از راه دور دیگری که در خانه دارید را کنار گذاشته و از یکی به جای همه استفاده کنید و با آن تمام وسایل دور و برتان را کنترل کنید. به عنوان مثال، اگر می‌خواهید DVD ببینید، فقط باید یک دکمه را فشار دهید، سپس کنترل از راه دور به طور خودکار بقیه کارها، مثل قرار دادن دیسک دلخواهتان و روشن کردن دستگاه پخش و در نهایت پخش فیلم را انجام می‌دهد.

● کتاب‌خوان‌های الکترونیکی

اگر از آن‌هایی هستید که هر روز با کلی کتاب و کاغذ سر و کار دارید، حتما شده که گاهی حجم و وزن زیاد کتاب‌ها، شما را کلافه کند و بخواهید هرطور که شده از دستشان خلاص شوید. پیشنهاد تکنولوژی جدید برای رفع این مشکل، کتاب‌خوان‌ الکترونیکی است. کتاب‌خوان‌های الکترونیکی (ebook reader)، در حقیقت کامپیوترهای کوچک با قابلیت ذخیره‌سازی و نمایش نسخه‌های زیادی از کتاب‌های الکترونیکی هستند. این وسایل از امکانات دیگری نظیر قابلیت بزرگ‌نمایی متن، انتقال متون مختلف از یک سیستم به سیستم دیگر، قابلیت یادداشت برداری در حاشیه متن کتاب و همچنین امکان های‌لایت کردن صفحات یا جملاتی از کتاب و حتی پخش کتاب‌های صوتی برخوردارند. کیندل آمازون و سونی ریدر، از مشهورترین کتاب‌خوان‌های عرضه شده هستند. کتاب‌خوان‌هایی که اخیرا تولید شده‌اند، انعطاف بالایی دارند و می‌توان آن‌ها را تا زد و در کیف قرار داد!

● قاب عکس از نوع دیجیتالی!

این قاب عکس، ۲ گیگابایت حافظه دارد و می‌تواند عکس‌های شما را با کیفیت خوب به صورت تصادفی یا اسلاید نمایش دهد. پس دیگر نیازی به خریدن قاب‌عکس‌های جورواجور و مصیبت کشیدن برای جای دادن عکس درون قاب نیست.

● تلفن همراه

یک لحظه چشم‌هایتان را ببندید و جهان را بدون این وسیله تصور کنید! واقعا قابل تصور نیست. این وسیله، یعنی موبایل با همه تجهیزات ارتباطی‌اش، شکل جدیدی به زندگی انسان‌ها داد. نمونه کامل این وسیله را هم می‌توان در گوشی آیفون جست‌وجو کرد. قابلیت اتصال به اینترنت توسط شبکه بی‌سیم، قابلیت پخش موزیک و ویدئو، نقشه جهانی، دوربین با قابلیت فیلم‌برداری کیفیت HD، گوشه‌ای از توانایی‌های این دستگاه است که فقط ۱۹۰ گرم وزن دارد.

● لوح رایانه‌ای

این وسیله در ایران کمتر مورد استفاده قرار گرفته است و هنوز آن‌طور که باید، شناخته نشده است اما در دنیا، کلی طرفدار سینه‌چاک دارد! بهترین لوح رایانه‌ای موجود را، چند ماه پیش شرکت اپل عرضه کرد که آی‌پد (iPad) نام دارد که در واقع چیزی میان تلفن‌های هوشمند و لپ تاپ است. این وسیله را می‌توان برای تماشای فیلم، بازی‌های کامپیوتری، مطالعه کتاب‌های الکترونیکی و گردش در اینترنت مورد استفاده قرار داد. در سه ماه اول عرضه‌ این گجت، حدود ۳ میلیون دستگاه از آن، به فروش رفت.

● ام‌پی‌تری پلیر

در واقع نوه خلف واکمن‌های قدیمی است، با وزن و حجم کمتر، حافظه بیشتر و کیفیت صدای بالاتر. آی‌پاد که حتما معرف حضورتان است؛ معروف‌ترین نوع MP۳ player که در انواع آی‌پاد تاچ، آی‌پاد کلاسیک، آی‌پاد نانو و آی‌پاد شافل، عرضه شده است. آی‌پاد به تنهایی، ۷۱ درصد از بازار دستگاه‌های پخش موسیقی دیجیتال همراه را در اختیار دارد. هر کدام از آی‌پادها، اعجوبه‌ای هستند! آی‌پاد شافل، سبک‌ترین MP۳ player دنیاست که فقط ۱۲.۵ گرم وزن دارد. آی‌پاد نانو، با ظرفیت ۱۶ گیگابایتی‌اش و صفحه نمایش کیفیت بالایش می‌تواند با یک بار شارژ، یک شبانه روز برایتان آهنگ پخش کند. آی‌پاد تاچ، دارای شبکه اینترنت بی‌سیم، Bluetooth، دوربین با کیفیت فیلم‌برداری HD، مکان‌یاب و توانایی مکالمه تصویری است! آی‌پاد کلاسیک، را هم که در دنیا با حافظه ۱۶۰گیگابایتی‌اش می‌شناسند و این یعنی توانایی ذخیره‌سازی ۴۰ هزار آهنگ!

● جام‌جهانی از نوع دیجیتالی!

به هر رشته‌ای که نگاه کنی، برای ایجاد رقابت و تلاش برای پیشرفت بین شرکت‌کنندگان، مسابقه‌ای است و برنده‌ای و خلاصه جایزه‌ای. این کمپانی‌های الکترونیکی دنیا هم که طفلکی‌ها این‌قدر زحمت می‌کشند و فسفر می‌سوزانند و هر ماه یا حتی هر هفته، یک محصول عجیب و غریب و جذاب برای من و شمای مصرف‌کننده می‌سازند، برای این‌که دپرس نشوند و به‌گونه‌ای از زحماتشان تقدیر شود! بین خودشان بساط مسابقه و رقابت برپا کرده‌اند تا هر ساله، بهترین کمپانی‌ها و محصولات آن‌ها را به ملت معرفی کنند. یکی از مجلات معتبری که با نظر کارشناسان، هر ساله به این محصولات برگزیده کارت صد آفرین می‌دهد، مجله تایم است. این مجله در پایان هر سال میلادی، ده محصول و فناوری برتر و جذاب دنیای الکترونیک، سرگرمی و ارتباطات را در قالب لیست top ten، معرفی می‌کند که هر کدام از وسایل این لیست، در واقع انقلابی در بین وسایل مشابه‌شان به حساب می‌آیند. لیست top ten مجله تایم برای سال ۲۰۱۰ این بود:

۱) اپل آی پد

۲) سامسونگ گلکسی‌اس

۳) نوت بوک مک‌بوک ۱۱ اینچ

۴) گوگل تی‌وی

۵) گوشی گوگل نکسوس وان

۶) گوشی آیفون‌۴

۷) تلویزیون اپل

۸) توشیبا لیبرتو

۹) کینکت

۱۰) کتاب‌خوان نوک کالر

چندتا نکته جالب در این لیست وجود دارد که اگر نگاهی به آن بیندازید ضرری ندارد:

▪ با یک نگاه سطحی به این لیست نام سه تبلت، سه گوشی، سه گجت سرگرمی و فقط یک لپ‌تاپ به چشمتان می‌خورد. این یعنی این‌که دوران لپ‌تاپ‌ها دارد تمام می‌شود!

▪ چهار محصول اصلی اپل در این لیست ده‌تایی دیده می‌شوند. اپل خوب می‌داند که چه چیزی تولید کند و آن را کی به بازار بفرستد. مثلا دقت کنید که دل، توشیبا، نوکیا، ال‌جی و خیلی از کمپانی‌های دیگر علی‌رغم تنوع بسیار زیاد محصولاتشان، جایی در این لیست ندارند.

▪ کینکت یک کنترلر حرکتی برای ایکس‌باکس ۳۶۰ است که برای مدتی رکورد فروش یک میلیون دستگاه در روز را تصاحب کرده بود.

▪ کاملا مشخص است که این فناوری‌ها در ایران کمتر وجود دارد؛ چه در بین تولیدکننده‌های ایرانی و چه مصرف‌کننده‌ها.

نویسنده: محمدمهدی اعتمادی