سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

تولید برق از ترکیب آب دریا و رودخانه!


پژوهشگران موسسه فن‌آوری آب هلند موفق به ابداع سیستمی شده‌اند که در آن با ترکیب آب شور دریا با آب شیرین رودخانه برق تولید می‌شود.
اساس این سیستم مبتنی بر «الکترودیالیز معکوس» …

پژوهشگران موسسه فن‌آوری آب هلند موفق به ابداع سیستمی شده‌اند که در آن با ترکیب آب شور دریا با آب شیرین رودخانه برق تولید می‌شود.

اساس این سیستم مبتنی بر «الکترودیالیز معکوس» است و در آن از غشاء‌هایی ویژه برای جداسازی شیمیایی با استفاده از جریان الکتریکی استفاده می‌شود.

این سیستم همانند یک باتری آبی عمل می کند به گفته مدیر موسسه فن‌آوری آب هلند، این کار در واقع مهار انرژی‌ای است که آزادانه و رایگان از یک فرایند طبیعی ناشی می‌شود. اساس این روش مبتنی بر این واقعیت است که وقتی آب رودخانه به دریا وارد می‌شود بر اثر اختلاف در غلظت این دو نوع آب مقدار زیادی انرژی آزاد می شود.

محققان یک موسسه پژوهشی نروژی نیز با همکاری شرکت برق «استات کرافت» نروژ طرحی جداگانه را در بهره‌گیری از این سیستم دنبال می‌کنند که اساس آن مبتنی بر نوعی روش «اسمز» است.

اساس کار سیستم به این صورت است که آب شیرین و شور به درون یک مدول غشایی هدایت می شوند. آب شیرین با عبور از غشاها به درون آب شوری که تحت فشار است وارد می شود. ترکیب تحت فشار آب دریا و آب شیرین، به خارج مدول جریان می یابد و وارد یک توربین برق آبی می شود و منجر به تولید برق می شود.

با این که این دو پروژه هنوز در مرحله تحقیقاتی هستند اما پژوهشگران و نیز مقام های اتحادیه اروپا که تامین اعتبار این پروژه‌ها را برعهده دارد، بر این باورند که ظرفیت بالقوه بالایی برای استفاده از این شیوه جدید تولید برق در اروپا وجود دارد. خصوصا این که این منبع تجدیدپذیر هیچ‌گونه زیانی به محیط زیست وارد نمی کند.

نروژ دو کارخانه آزمایشی بر اساس این شیوه احداث کرده است اگرچه همانند تمام منابع جدید انرژی، مساله هزینه یکی از مشکلات اصلی در این پروژه است مضافا این که هزینه تولید برق با این شیوه چندین برابر هزینه تولید برق از انرژی بادی یا خورشیدی است.

محققان این طرح با توجه به پیشرفت‌های‌ روزافزون در زمینه‌های تکنولوژیک مرتبط از جمله ساخت غشاء به آینده پروژه تولید برق از طریق ترکیب آب رودخانه و دریا بسیار امیدوارند.