دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

دستکاری صداها برای دستگاه شنوایی مضر است!


دستکاری صداها برای دستگاه شنوایی مضر است!

آلودگی صوتی از جمله مواردی است که دنیای مروز به آن بی‌توجه شده است، غافل از آنکه این نوع آلودگی هم آسیبی کمتر از انواع دیگر ندارد. آلودگی صوتی در حال حاضر در مدارس، ایستگاه‌های …

آلودگی صوتی از جمله مواردی است که دنیای مروز به آن بی‌توجه شده است، غافل از آنکه این نوع آلودگی هم آسیبی کمتر از انواع دیگر ندارد. آلودگی صوتی در حال حاضر در مدارس، ایستگاه‌های قطار، مترو، مدارس، برخی رستوران‌ها و ... به قدری شدید است که اجازه نمی‌دهد افراد حاضر در مکان صدای هم را بشنوند یا با هم حرف بزنند اما مشکل تنها به همین فرکانس‌های بالا و آلودگی صوتی ختم نمی‌شود.

موضوع دیگری که از دید بسیاری از متخصصان پنهان مانده ناپدید شدن تدریجی صداهای طبیعی است. امروزه صداها در تلویزیون، رادیو، تلفن همراه، بازی‌های ویدئویی، MP۳ها، کنسرت‌ها و ... دستکاری می‌شوند و به عبارت رایج «فشرده» شده‌اند! فشرده شدن صدا نوعی روند است که تکنولوژی عددی آن را بسیار دقیق و موثر می‌‌داند و طی ۱۰ ساله اخیر بسیار مورد استفاده قرار گرفته است. به کمک این روند می‌توان تمامی صداهای ضعیف که بین ۵ تا ۳۰ دسی‌بل هستند را به صداهای قوی‌ تبدیل کرد. به عبارت دیگر «دینامیک» یعنی تفاوت بین صداهای خفیف و قوی در حال ناپدید شدن است. نوعی «ریل» صدایی به وجود آمده است، به طوری که صداها به هم چسبیده‌اند و نفس حبس کردنی وجود ندارد.این موضوع از سال ۱۹۶۰ با شکل‌گیری موسیقی راک و ورود دستگاه‌های موسیقی ضعیف مثل گیتار شروع شد و با نصب بلندگوهای پخش‌کننده به آن قوت گرفت. امروزه بررسی‌ها نشان داده اکثر نوازندگان بزرگ قدرت شنوایی بسیار پایینی دارند، با این حال هر روز قدرت و صداهای دستگاه‌ها بالاتر می‌رود. نکته مهم تاثیر این دستکاری‌ها بر قدرت شنوایی انسان و سلامت شنوایی عموم مردم است. گرچه هنوز تحقیقات کاملی در این زمینه انجام نشده است اما به نظر می‌رسد قدرت شنوایی انسان و سن کاهش شنوایی در حال پایین آمدن است و امروز به ۴۰ سال رسیده است. خستگی‌های گوشی ناشی از شنیدن صداهای دستکاری شده با فرکانس بالا به ویژه به لطف گوشی‌های MP۳ها سبب شده احتمال کری به ویژه در ۲۰ سالگی بالا رود حتی صداهای مربوط تلویزیون و رادیو گرچه چندان بلند نیستند نیز به دلیل همین دستکاری‌‌ها به دستگاه شنوایی آسیب می‌رسانند. نباید فراموش کرد گوش مانند چشم پلکی ندارد که خود را در برابر تابش شدید آفتاب محافظت کند. این ما هستیم که باید مراقب نوع صداهایی که می‌شنویم و میزان آنها باشیم.

منبع: فیگارو