دوشنبه, ۱۴ خرداد, ۱۴۰۳ / 3 June, 2024
مجله ویستا

۱۰ دروازه ورود به جهان نوین


۱۰ دروازه ورود به جهان نوین

آشنایی با برترین دستاوردهای علمی و فناوری جهان

برخی از فناوری ها تاثیر بسیار کوچکی بر جهان اطراف انسان باقی گذاشته و برخی دیگر مشابه زلزله یی بزرگ در لرزه سنج تاریخ به ثبت رسیده اند. در گزارشی ۱۰ فناوری تاریخی و تاثیرگذار بر زندگی انسان معرفی شده اند. به گزارش مهر، اختراع برخی از فناوری ها در زندگی انسان تاثیر غیرقابل انکاری داشته است، برای مثال هرگز نمی توان تاثیر اینترنت را بر زندگی بشر انکار کرد. در ادامه ۱۰ فناوری برتری که تاثیر آنها بر حیات انسان غیرقابل انکار بوده و تحول عظیمی در شیوه زندگی بشر ایجاد کرده اند، بررسی می شود.

● کارت های مغناطیسی

امروزه تصور سفر کردن، خرید کردن و انجام کارهای بانکی بدون حضور کارت های اعتباری بسیار سخت است. این کارت ها که در دهه ۱۹۶۰ توسط موسسه آی بی ام و به منظور استفاده در یک سیستم امنیتی تولید شده اند، با استفاده از اطلاعاتی که به صورت مغناطیس های بسیار کوچک در نوار سیاه رنگ موجود در کارت رمزگذاری شده اند، بسیاری از کارهای روزمره انسان ها را تسهیل می کنند. کارت های مغناطیسی اکنون به یکی از جهانی ترین فناوری های دنیا تبدیل شده اند.

● باروت

این ماده در ابتدا برای تولید ترکیبی برای کشف حیات جاودان توسط یک دانشمند مورد آزمایش قرار گرفت. ابتدا ترکیب مواد اولیه به کاررفته برای تولید باروت، کاشف آن را تقریباً تا مرز مرگ پیش برد و پس آن تعداد زیادی از انسان ها را به کام مرگ کشاند. دانشمندان چینی در قرن هشتم میلادی موادی مانند سولفور، نیترات پتاسیم و زغال چوب را با یکدیگر ترکیب کردند و چندی بعد فردی تصمیم گرفت از این ماده به عنوان سلاح استفاده کند؛ سلاحی که سرنوشت جنگ های جهان را تغییر داد.

● ذوب فلز

عصر فلز در سراسر جهان حدود سال ۱۲۰۰ قبل از میلاد آغاز شد و تحولات عظیمی را در لحظه لحظه زندگی بشر ایجاد کرد. با استفاده از ابزارآلات فلزی که با کمک فناوری ذوب فلز تولید می شدند، کشاورزی آسان تر و جنگ ها پیروزمندانه تر شدند. در عین حال استفاده از فلز به عنوان ماده اولیه ساخت پول به دلیل وفور آن در سرتاسر جهان باستانی باعث شد تجارت به تدریج متحول شود و پرداخت ها شکلی مستقلانه تر به خود بگیرند.

● لاستیک

ماده اولیه لاستیک ابتدا به شکل شیره گیاه از درختی فروچکید، اما به تدریج این ماده چسبنده اهمیت زیادی پیدا کرد. ابتدا کشف این ماده در جهان باستانی کنجکاوی بسیاری از مردم را تحریک کرد و پس از آن در پی ابداع اتومبیل، این صمغ به یکی از پرمصرف ترین مواد صنعتی در جهان تبدیل شد. صنعت اتومبیل در حال حاضر بیش از ۷۰ درصد از تولید لاستیک در جهان را مورد استفاده قرار می دهد.

● پرتو ایکس

توانایی مشاهده درون بدن بدون شکافتن آن در قدیم می توانست جرم جادوگری را برای افراد به همراه داشته باشد، اما پس از ابداع فناوری پرتو ایکس انجام چنین کاری بسیار رواج یافته و ضروری به شمار می رود. این فناوری از زمان ابداع خود در دهه ۱۸۰۰ با ایجاد امکان مشاهده اختلالات و بیماری های درونی، بر علم پزشکی تاثیر بسیار شدیدی گذاشت.

● ریزپردازنده

در گذشته برای قرار دادن یک رایانه با قدرت پردازش متوسط درون منزل مسکونی باید یک اتاق کامل به آن اختصاص داده می شد، اما پس از ابداع ریزپردازشگرها یا سی پی یو اکنون صنعت رایانه رقابتی شدید را به منظور هرچه کوچک تر ساختن رایانه ها آغاز کرده است.

● الکتریسیته

تاکنون شخصی از داستان کامل ابداع انرژی الکتریسیته اطلاعات دقیق و کاملی به دست نیاورده است. اما آشکار است که «بنجامین فرانکلین» یکی از قسمت های مهم تلاش هایی بوده است که در کنار مغزهای متفکری چون «ادیسون»، «تسلا» و «ولتا» در قرن ۱۸ میلادی سعی در آشکارسازی راز الکتریسیته داشته است. ابداع این انرژی ارزشمند دوران حیات بشر را متحول ساخته و دسترسی به انرژی را آنی و آسان کرد.

● انرژی اتمی

در دهه ۱۹۳۰ گروهی از فیزیکدانان مشهور دریافتند چگونه می توان مقدار بسیار کمی از اتم های اورانیوم را به انرژی باقدرتی باورنکردنی تبدیل کرد. این ابداع مستقیماً به تولید بمب اتمی و تحول مجدد در شیوه جنگ ها ختم شد. با این حال انرژی اتمی تنها در راستای تخریب و کشتار استفاده نشده و در زمینه های علمی و تامین انرژی نیز تاثیر بسزایی داشته است.

● پرواز

بدون در نظر گرفتن بالن سوارها و گلایدرهای دهه ۱۸۰۰ این برادران «رایت» بودند که در سال ۱۹۰۳ اولین پرواز جهان را به مدت ۱۲ ثانیه انجام دادند. موفقیت در انجام این پرواز به معنی دقیق کلمه جهان را وارد دوره یی جدید از حمل و نقل کرد. اکنون با کمک این ابداع، سفر کردن به قاره یی دیگر به جای چندین هفته یا چندین ماه تنها چند ساعت زمان می برد. تاکنون هیچ ابداعی مانند هواپیما یا پرواز، قسمت های مختلف جهان را این گونه به یکدیگر اتصال نداده بود.

● اینترنت

اکثر افراد زمانی را که در دهه ۹۰ اولین مکالمه اینترنتی انجام گرفت، به یاد دارند. فناوری که بنیان اصلی اینترنت را تشکیل می دهد در واقع در دهه ۱۹۸۰ ارائه شد، اما تا زمانی که اولین وب سایت جهانی WWW توسط موسسه سرن در سال ۱۹۹۱ به وجود نیامد، امکان استفاده عمومی از اینترنت در جهان وجود نداشت.