چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
تحدید حدود رودخانه ای
یکی از مباحث چالش برانگیز در حقوق بین الملل که در بسیاری از اوقات منشا اختلافات و جنگ ها نیز می گردد، بحث تعیین مرزهای یک کشور است. مرزها در حقوق بین الملل، به دو دسته کلی تقسیم می گردد، مرزهای طبیعی و مرزهای غیرطبیعی. مرز طبیعی به معنای مرزهایی است که براساس عوارض طبیعی مانند کوه، رودخانه و ... تعیین می شود و مرزهای غیرطبیعی در مناطقی که پدیده های طبیعی مشخصی وجود ندارد، با استفاده از خطوط فرضی تعیین می گردد.
در مناطقی که حدفاصل دو کشور رودخانه قرار دارد، تحدید حدود به چهار شکل ممکن است. روش اول که غالبا در گذشته ها کاربرد داشته است اینکه هر دو کشوری که در ساحل رودخانه قرار داشتند، ساحل خود را مرز تعیین می کردند و به این ترتیب رودخانه منطقه ای بی طرف باقی می ماند و چنانکه گفته شد این روش بیشتر در گذشته کاربرد داشت و هنوز در برخی مناطق ادامه دارد، چنانکه حدفاصل لوکزامبورگ و آلمان که مرزی آبیست از چنین روشی تبعیت می کند.
روش دوم تحدید حدود در رودخانه آن است که مرز در ساحل یکی از دو کشور حاشیه ی رودخانه تعیین می شود که بدین ترتیب رودخانه به عنوان آبهای داخلی کشوری محسوب می شود که در ساحل مقابل قرار دارد. این روش غالبا در شرایطی اعمال می شود که قدرت یک طرف بیش از طرف دیگر است و کشور قدرتمند بدین شیوه رودخانه را به تصرف خود در می آورد و به همین سبب این نوع تحدید حدود غالبا موجب بروز اختلافات بعدی و جنگ ها و کشمکش های سیاسی خواهد بود. چنانکه چین و روسیه بر سر تحدید حدود در رودخانه آمور بارها اختلاف پیدا کرده اند، چراکه روسها مدعی اند که به موجب عهدنامه ی پکن ۱۸۶۰ این رودخانه تحدید حدود شده است و حد ساحلی چین مرز دو دولت را تشکیل می دهد اما چینی ها بر این باورند که خط تالوگ باید مرز رودخانه باشد.
روش سوم تحدید حدود رودخانه ای عبارت است از استفاده از خط منصف. خط منصف به این معناست که تمام نقاطی که فاصله اش از ساحل هردو کشور مساوی است به یکدیگر متصل میکنند و هردو کشور به میزانی برابر از سطح رودخانه بهره مند می گردند. لکن اشکالی به این روش وارد است و آن اینکه در رودخانه های قابل کشتیرانی ممکن است عمیقترین قسمت های رودخانه در یک طرف خط منصف قرار گیرد و عملا حق بهره برداری یکی از کشورها از رودخانه برای کشتیرانی نقض گردد، به همین سبب روش چهارم تعیین مرزهای رودخانه ای یعنی استفاده از خط تالوگ در رودخانه های قابل کشتیرانی بهترین راه تحدید حدود است، در این روش عمیق ترین نقاط رودخانه (خط القعر) را به یکدیگر متصل میکنند و به این ترتیب خطی به وجود می آید که به آن خط تالوگ می گویند.
نویسنده: خدایار سعیدوزیری ـ روزنامه آفرینش
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست