پنجشنبه, ۱۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 6 February, 2025
راههای مقابله با حالت خفگی در نوزادان و کودکان
تا به حال فکر کردهاید که اگر یک جسم خارجی در راه تنفسی کودک یا شیرخوار شما گیرکند و منجر به مسدود شدن راه هوایی و تنفس او شود، برای خارج کردن آن چه باید کرد؟ متاسفانه در این مواقع بسیاری از افراد تصور میکنند بهترین اقدام برای خروج جسم، وارد کردن انگشتان دست به داخل دهان مصدوم است، حال آنکه وارد کردن انگشتان دست به داخل دهان مصدوم میتواند منجر به تحریک و اسپاسم عضلات حلق، زخم و خونریزی مجاری، آسیب به تارهای صوتی و از همه بدتر هدایت و نفوذ بیشتر جسم به قسمتهای داخلیتر بدن شود.
در این مواقع چه باید کرد؟
انسداد راه هوایی در افراد هوشیار اغلب هنگام خوردن مواد غذایی رخ میدهد. کودکان و شیرخواران ممکن است با همه جور شیای دچار خفگی شوند. خوراکیهایی چون پسته، بادام، فندق، حبه انگور، آب نبات و... اغلب به علت شکل خاص خود باعث این مشکل میشوند. البته غیر از غذا، چیزهای غیرخوراکی دیگری چون مهره، تیله، سکه، قطعات اسباببازی و... نیز میتوانند باعث خفگی در کودکان شوند. هنگامی که راه هوایی کاملا بسته شده باشد، مصدوم قادر به صحبت کردن، نفس کشیدن و سرفه کردن نیست و به طور غریزی تقلا میکند، گردنش را میگیرد، هراسان و نگران است و رنگ صورتش کبود میشود که به کل این حالتها «زجر تنفسی» میگویند. در این هنگام بهترین اقدام برای خارج کردن جسم خارجی انجام فوری مراحل زیر است:
ـ خیلی سریع مصدوم را از نظر پاسخدهی بررسی کنید: فردی که نتواند حرف بزند یا سرفه کند و گردنش را با دستانش سفت بگیرد، یعنی به احتمال زیاد راه تنفسی او کاملا مسدود شده است.
او را تشویق به سرفه کردن کنید: سرفه کردن با افزایش فشار داخل قفسه سینه میتواند منجر به خروج جسم خارجی شود، اگر این روش جواب نداد به مرحله بعد بروید.
ضربه به پشت او بزنید: پشت مصدوم بایستید و فرد را تا جایی که امکان دارد به سمت پایین خم کنید و با کف دست بین دو کتف او تا ششبار ضربه بزنید. ضربه باید رانشی و به حد کافی محکم باشد تا بتواند جسم خارجی را به بیرون پرتاب کند. در این حال دهان مصدوم را بررسی کنید و از خروج جسم خارجی مطمئن شوید. اگر جسم خارجی بیرون نیامده باید از مانور وارد آوردن فشار به شکم استفاده کنید. به این مانور «هایملیش» میگویند.
مانور هایملیش
برای انجام این کار پشت مصدوم بایستید. دست مشتشده خود را روی شکم (بین ناف و استخوان جناغ سینه) او قرار دهید، دست دیگرتان را روی دست مشتشده قرار دهید و با یک فشار سریع دستتان را به سمت داخل و بالا وارد کنید. این عمل را شش تا هشتبار تکرار کنید. به خاطر داشته باشید دست خود را در محل صحیح قرار دهید تا احتمال آسیب به اعضای داخلی شکم یا افزایش احتمال استفراغ در اثر فشار معده کاهش یابد.
این مانور برای کودکان زیر یک سال، زنان باردار و افراد چاق ممنوعیت دارد. برای این افراد بهجای ضربه به شکم، با احتیاط به قفسه سینهشان ضربه و فشار ناگهانی وارد کنید.
پس از انجام مانور، دوباره دهان مصدوم را بررسی کنید. اگر جسم خارجی نمایان بود آن را با انگشت محکم بگیرید و بیرون بکشید. اگر مصدوم بیهوش و جسم خارج نشد، بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید.
خفگی در شیرخواران
اگر نوزاد یا شیرخوار کوچکی را دیدید که میخواهد گریه کند ولی نمیتواند و رنگ صورتش کبود شده است، به بسته بودن راه تنفسی او مشکوک شوید. در این حالت شیرخوار را روی بازو یا ران پای خود به صورت خوابانده و روی شکم به گونهای که سر او کاملا به طرف پایین باشد، قرار دهید سپس با کف دست به آرامی پنجبار بین دو کتف او ضربه بزنید.
اگر حالت خفگی برطرف نشد، نوزاد را به پشت روی پای خود بخوابانید و در حالی که سر او به طرف پایین باشد دو انگشت خود را درست در زیر خط فرضی که نوک سینهها را به هم وصل میکند، قرار دهید. این ناحیه را پنجبار فشار دهید و سپس داخل دهان نوزاد را نگاه کنید. اگر حالت خفگی برطرف نشد فورا نوزاد یا شیرخوار را به بیمارستان برسانید یا با اورژانس تماس بگیرید.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست