چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

لیزر علیه موی زاید


لیزر علیه موی زاید

لیزر، یکی از مهم‌ترین روش‌های پایدار دفع موهای ناخواسته به شمار می‌رود و بیشتر بیماران معتقدند استفاده از لیزر در مقایسه با الکترولیز، کم‌دردتر، سریع‌تر و مناسب‌تر است. …

لیزر، یکی از مهم‌ترین روش‌های پایدار دفع موهای ناخواسته به شمار می‌رود و بیشتر بیماران معتقدند استفاده از لیزر در مقایسه با الکترولیز، کم‌دردتر، سریع‌تر و مناسب‌تر است. معیارهای بهبودی کلینیکی عبارت است از: کاهش تعداد موها، رشد موهای نازک‌تر، رشد کندتر موها، رشد موهای روشن‌تر پس از درمان.

امروزه مفهوم این امر را به صورت موقت و دایم تعریف می‌کنند. فقدان مو به صورت موقت به تاخیر در رویش موها با تاخیر یک تا ۳ ماهه گفته می‌شود. درمان با لیزر اغلب به مدت یک تا ۳ ماه موجب کاهش رشد موها به صورت کامل ولی موقت می‌شود. به دنبال آن، فقدان مو به صورت قسمتی ولی دایم را داریم و در نتیجه درمان با لیزر شامل موهای کمتر، موهای نازک‌تر، سرعت کم رشد موها و موهای روشن‌تر خواهد بود.

طول موج ۷۰۰ تا ۱۰۰۰ نانومتر اشعه لیزر به طور اختصاصی روی ملانین اثر می‌گذارد. با مقایسه انواع لیزر ممکن است تفاوت‌هایی از نظر اثربخشی مشاهده ‌شود. تحقیقات نشان داده طول موج‌های بالا به همراه دوره تناوب زیاد اشعه آثار موثرتری در تخریب فولیکول‌ها دارد. به کار بردن طول موج‌های پایین همراه با دوره تناوب کوتاه، بیشتر موجب تبدیل موها به حالت کرکی و ظریف می‌شود ولی در هر ۲ مورد، تعداد موها به‌طور محسوس کاهش خواهد یافت. براساس مطالعه‌های انجام‌شده، طول موج‌های بالا در افراد با پوست تیره تاثیر بیشتری دارد. رنگ موها و تیپ پوستی بیمار در استفاده از لیزر کاهش موهای ناخواسته، مهم‌ترین مساله است و با در نظر گرفتن اینکه موهای با ضخامت بیشتر، پاسخ درمانی بهتر دارند، بهترین نتیجه در افرادی مشاهده می‌شود که پوست خیلی روشن و موهای خیلی تیره داشته باشند. هر چه موها روشن‌تر و رنگ پوست تیره‌تر باشد، درمان مشکل‌تر خواهد شد. طول مدت فاز آناژن در مناطق گوناگون بدن متفاوت است. بهترین پاسخ به لیزر در از میان‌بردن موهای ناحیه چانه دیده می‌شود که احتمالا به دلیل ضخیم بودن پوست این ناحیه و وجود موهای زبر و کوتاه بودن فاز آناژن آنها است. تعداد جلسات مورد نیاز برای کسب نتیجه مطلوب به نوع پوست و فاکتورهای متعددی که توضیح دادیم، بستگی دارد. سرشت (زمینه ژنتیکی)، وضع تغذیه، تغییرات وزن، وضعیت متابولیک بدن و هورمون‌های آن در مشخصات مو موثر است. لیزرها، ظرفیت رشد فولیکول‌ها را آهسته می‌کنند. از آنجا که خیلی از موها پس از درمان وارد فاز رشد می‌شوند، ممکن است درمان دوباره لازم باشد. به این ترتیب باید گفت، تنها در تعداد کمی از افراد بعد از اولین جلسه درمان، رشد موها به طور کامل متوقف می‌شود و بعد از گذشت ۳ تا ۶ ماه بعد از دومین مرحله درمان است. با تکرار جلسات درمان با لیزر ممکن است رویش تعدادی از موها به‌طور کامل و برای همیشه متوقف شود. پیشگویی دقیق نتایج درمان به علت گوناگونی بیماران و تنوع فاکتورهای موثر مشکل است و نمی‌توان نتیجه نهایی درمان را تضمین کرد.

دکتر محمدعلی نیلفروش‌زاده

متخصص پوست و مو

رئیس مرکز تحقیقات پوست و سالک