یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

روزی برای سر به هوا شدن


روزی برای سر به هوا شدن

یک روز در سال وجود دارد که اگر به پارک های اصلی شهر یا مراکز علمی و فرهنگی مرتبط با نجوم مثل رصدخانه ها و آسمان نماها سر بزنید, می بینید حال و هوایش با روزهای دیگر به کلی متفاوت است

یک روز در سال وجود دارد که اگر به پارک‌های اصلی شهر یا مراکز علمی و فرهنگی مرتبط با نجوم مثل رصدخانه‌ها و آسمان‌نماها سر بزنید، می‌‌بینید حال و هوایش با روزهای دیگر به کلی متفاوت است.

آنجا جمعی از جوانان را خواهید دید که با نمادهای گوناگونی که یادآور دنیای زیبای سیارات، ستارگان و کهکشان ها هستند از شما دعوت می کنند به غرفه های ساده نمایشگاهی شان سر بزنید، کارهایشان را ببینید و هر سوالی که راجع به دنیای بالای سر دارید بپرسید. تلاش میزبانان نجومی شما این است که آنچه را می دانند به ساده ترین شکل ممکن به شما انتقال دهند.

احتمالا همان موقع تلسکوپی را در آن محوطه خواهید دید که مردم پشت آن صف کشیده اند تا با تجهیزات و فیلترهای مناسب خورشید را رصد کنند. اگر تا به حال خورشید را با تلسکوپ ندیده باشید، دیدن لکه های روی خورشید از نزدیک، ذوق زده تان خواهد کرد. شک نکنید اولین نگاه از درون تلسکوپ شبیه به اولین روز مدرسه یا اولین باری که توانستید رانندگی کنید یا هر اولین کار دیگر، همواره برایتان جذاب و خاطره انگیز خواهد بود. اگر از تلسکوپ خوشتان آمد، می توانید همانجا صبر کنید تا کم کم هوا تاریک شود و نوبت رصد ماه و سیارات برسد. ماه با دنیایی از کوه ها، دره ها و گودال های روی سطحش منتظر نگاه کنجکاو شما از پشت چشمی تلسکوپ است. حلقه های جذاب زحل، قمرهای زیبای مشتری و هلال باریک زهره از جذاب ترین مناظری است که می توانید حتی در آسمان کم ستاره تهران با تلسکوپی که علاقه مندان نجوم در این روز به میان مردم آورده اند، مشاهده کنید.

این روز غیرعادی روز جهانی نجوم است؛ روزی که منجمان آماتور و حرفه ای سعی دارند مردم را سر به هوا کنند! آنها برای این کار از شما هیچ هزینه ای دریافت نمی کنند. بیشتر وسایل و امکاناتی که در روز نجوم می بینید، با هزینه شخصی جوانانی تهیه شده که برگزارکننده مراسم هستند.

روز نجوم چه روزی است؟

روز نجوم، هر سال طبق تعریف لیگ نجومی، نزدیک ترین روز تعطیل هفته به شب هفتم ماه قمری در بازه زمانی میانه ماه آوریل تا میانه ماه می در تقویم میلادی (تقریبا منطبق با اردیبهشت در تقویم هجری شمسی) است. این که چرا این فرمول عجیب و غریب را به جای تعیین یک روز بخصوص برایش انتخاب کرده اند دلیلش این است که امکان رصد ماه در وضعیت مناسب رصدی با تلسکوپ وجود داشته باشد؛ زیرا شب هفتم ماه قمری بهترین زمان برای رصد ماه از ابتدای شب فراهم می شود و گودال های زیبا و پرشماری را می توان با تلسکوپ از سطح ماه رصد کرد. به علاوه در اردیبهشت، دمای هوا در بیشتر کشورهای نیمکره شمالی زمین معتدل است و امکان میزبانی از مردم علاقه مند به نجوم در فضای باز و زیر آسمان در شرایط جوی مناسب فراهم می شود. امسال همین فردا، ۱۹ اردیبهشت روز نجوم در ایران است.

اولین مراسم روز نجوم

دوگ برگر (Doug Berger)، رئیس انجمن نجوم کالیفرنیا در ایالات متحده نخستین بار در سال ۱۹۷۳، مراسم ابتکاری روز نجوم را در کالیفرنیا اجرا کرد و اکنون در حالی که ۴۱ سال از آن روز می گذرد، روز نجوم هر سال با مخاطبان و طیف وسیع تری از علاقه مندان در سراسر جهان برگزار می شود. هدف اصلی برگزاری روز نجوم در ایالات متحده آشنا کردن مردم با اخترشناسان و فعالیت هایشان بوده است. اخترشناسانی که به دلیل فعالیت در حوزه علوم پایه، نتیجه کارشان برای مردم عادی معمولا به روشنی قابل درک نیست. به عبارتی از آنجا که مردم مالیات دهنده آمریکا درک روشنی از چگونگی صرف هزینه برای پژوهش در اخترشناسی نداشتند، منجمان آمریکایی تصمیم گرفتند هر چه بیشتر مردم را با نجوم، ابزارهای نجومی و تحقیقات و نتایج غیرمستقیم آنها در بهبود کیفیت زندگی بشر آشنا کنند. هدف دیگر، آشنا کردن مردم با کیهان بی انتهایی است که در آن زندگی می کنند و آشنایی با مفاهیم علمی و چگونگی تشخیص آنها از مفاهیم شبه علمی.

در روز نجوم چه چیزهایی خواهیم فهمید؟

در روز نجوم به ما نشان خواهند داد روی زمینی زندگی می کنیم که کره ای است به قطر ۱۲۷۳۰ کیلومتر؛ زمین یکی از ۸ سیاره منظومه شمسی است که به گرد خورشید می چرخد؛ خورشید ستاره ای است به قطر نزدیک ۱.۵ میلیون کیلومتر، در حالی که زمین نزدیک به ۱۵۰ میلیون کیلومتر از خورشید فاصله دارد. نزدیک ترین ستاره بعد از خورشید به ما ستاره ای است به نام پروکسیما ـ قُنطورس در فاصله ۴.۳ سال نوری از ما. این فاصله به قدری زیاد است که حتی با پیشرفته ترین فضاپیماهای امروزی حدود ۵۰ هزار سال طول می کشد تا فاصله زمین تا پروکسیما ـ قنطورس را طی کنیم. خورشید و پروکسیما ـ قنطوری هر دو ستاره هایی معمولی در مجموعه بزرگی از ستاره ها به نام کهکشان هستند. در کیهان ما، هر چند میلیون یا چند میلیارد ستاره در کنار یکدیگر مجموعه جهان جزیره مانندی به نام کهکشان را می سازند. خورشید و ستاره های همسایه اش عضو کهکشانی هستند به نام کهکشان راه شیری. تمام ستاره هایی که در آسمان شب با چشم غیرمسلح می بینیم ستاره های همین کهکشان راه شیری هستند. کهکشان راه شیری ما نزدیک ۲۰۰ میلیارد ستاره دارد (مقایسه کنید با حدود هفت میلیارد نفر جمعیت کنونی کره زمین) و اگر بخواهیم از یک طرف کهکشانمان به طرف مقابلش سفر کنیم، در صورتی که فضاپیمایی داشته باشیم که با سرعت نور حرکت کند (یعنی ۳۰۰ هزار کیلومتر در ثانیه سرعت داشته باشد) حدود صد هزار سال در راه خواهیم بود. تا اینجای کار هنوز در کهکشان راه شیری هستیم. اگر از کهکشان راه شیری خارج شویم، کهکشان های مشابه متعددی را در اطراف خود خواهیم دید. کهکشان آندرومدا، ابرهای ماژلای کوچک و بزرگ، کهکشان مثلث، کهکشان M۳۲ و ۱۱۰ M و چند کهکشان دیگر که در فضای بی انتها فاصله نزدیک تری تا راه شیری دارند و همسایگان ما در فضا به شما می آیند.

اخترشناسان، کهکشان راه شیری و همسایگانش را در گروهی به نام «گروه محلی» طبقه بندی می کنند. گروه محلی کهکشان ها همراه چند گروه کهکشانی دیگر تشکیل خوشه کهکشانی به نام خوشه سنبله را می دهد. خوشه کهکشانی سنبله نیز همراه چند خوشه کهکشانی دیگر تشکیل اَبَرخوشه سنبله را می دهد. اخترشناسان امروزه کیهان را مجموعه ای در حال انبساط می دانند که از میلیون ها میلیون کهکشان تشکیل شده است. این کهکشان ها در دل مجموعه های کوچک تری که ابرخوشه ها، خوشه و گروه های کهکشانی باشد؛ قابل مطالعه اند. خورشید ستاره ای است که فقط یکی از ۲۰۰ میلیارد ستاره موجود در یکی از این کهکشان ها به نام کهکشان راه شیری است. میلیاردها میلیارد ستاره در کیهان وجود دارد و هر یک از آنها بخت داشتن سیاره ای شبیه به زمین را دارد. شاید موجودات هوشمند فضایی متعددی در کیهان همین الان زندگی می کنند و از وجود ما هم مطلع باشند؛ اما دانشمندان تا این لحظه هنوز نتوانسته اند نشانه ای از ساده ترین شکل حیات در کیهان در جایی جز زمین پیدا کنند.

روز نجوم در تهران و شهرستان ها

اگر با خواندن این مطلب کنجکاو شده اید و علاقه مندید بیشتر بدانید، فردا نوزدهم اردیبهشت در تهران سری بزنید به برج میلاد تا با اخترشناسان حرفه ای و اعضای تحریریه ماهنامه نجوم، رو در رو گفت وگو کنید، به رصدخانه زعفرانیه در پارک زعفرانیه واقع در خیابان زعفرانیه بروید، به مرکز علوم و ستاره شناسی تهران در دزاشیب، خیابان عمار، کوچه شهید صالحی یا به مرکز نجوم آستان حضرت عبدالعظیم واقع در ضلع جنوبی حرم حضرت عبدالعظیم در شهر ری بروید. در اصفهان به مرکز نجوم ادیب اصفهان واقع در خیابان سعادت آباد، جنب ورزشگاه امین سر بزنید. در تبریز به پارک ائل گلی بروید. در شیراز به پارک امام رضا(ع) در معالی آباد بروید و در زاهدان به مرکز شماره یک کانون پرورش فکری در بلوار آزادی سری بزنید. در هر شهری که هستید، کافی است در گوگل جستجو کنید تا از برنامه های روز نجوم در شهرتان که برای بیشتر سر به هوا کردن شما طراحی شده است، مطلع شوید.

هدف از برگزاری روز نجوم در ایران

اما برگزاری روز نجوم در ایران بیشتر به هدف های ترویجی نجوم از منظر ترویج علم می پردازد.

از آنجا که سهم نجوم در کتاب های درسی پایه های دبستان و دبیرستان ناچیز است، علاقه مندان کنجکاوی که مایل بوده اند هر چه بیشتر درباره هستی بدانند به مطالعه کتاب های گوناگون روی آورده اند.

نبود ساز و کار روشنی در آموزش نجوم موجب شده همواره مرز اخترشناسی و طالع بینی از دید مردم چندان قابل تشخیص نباشد. روز نجوم در ایران روزی است که علاقه مندان به دانش اخترشناسی سعی دارند مردم را با حقایق جهان هستی از دیدگاه علوم تجربی آشنا کنند و آخرین یافته های علمی را از طریق برگزاری کارگاه آموزشی و نمایش تصاویر جذاب، فیلم و آزمایش های قابل اجرا در فضای عمومی به اطلاع مردم برسانند. روز نجوم روزی است که مروجان این علم می خواهند به مردم توضیح دهند آیا وقتی ماه در صورت فلکی عقرب قرار می گیرد (قمر در عقرب می شود) از نظر علمی دلیلی برای متوقف کردن امور مهم زندگی وجود دارد؟ روز نجوم روزی است که مردم در برخورد رو در رو با اخترشناسان عضو هیات علمی دانشگاه، می توانند از آنها از انرژی درمانی و دریافت انرژی کیهانی برای برطرف کردن امراض بپرسند تا ببینند دنیای علوم تجربی بر اساس آخرین یافته هایش تا چه میزان وجود چنین انرژی هایی را برای برطرف کردن مشکلات زندگی تائید می کند./ ضمیمه سیب

کاظم کوکرم

مدرس نجوم رصدی