چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
بزرگترین ستاره شرق
● برای پوشكاش، اسطوره فقید فوتبال مجارستان
فرانس پوشكاش، رهبر مجارهای جادویی دهه ۵۰ (یكی از مقتدرترین تیم های تمام تاریخ فوتبال) چند روز پیش جاودانه شد.او را فوتبالیستی با نگاه نافذ، سری افراشته، وزنی متعادل و قلبی مهربان قلمداد می كردند كه فقط قادر بود با پای چپ استثنایی خود بزرگترین رقیبان را مغلوب كند. افسانه پای چپ از كجا شكل گرفت؟
فرانس در یكی از روزهای سال ۱۹۵۳ به ویمبلی آمد، روی سربیلی رایت، كاپیتان وقت تیم ملی انگلستان (كه شكست ناپذیر به نظر می آمد) بلند شد، گل زد و كمك كرد تا مجارها با نتیجه ۶ بر ۳ اولین باخت خانگی تاریخ جزیره نشین ها را رقم بزنند.«تام فینی» یكی از اعضای شیرهای سپید از روی نیمكت، مجارهای جادویی را تماشا می كرد اما به اندازه بازیكنان داخل زمین تحت تأثیر قرار گرفت: «وقتی بازی تمام شد به این موضوع فكر می كردم كه ما این همه سال مشغول انجام چه كاری بودیم.»
پوشكاش به جهت حضور در تیم ارتشی «هانوود» «شوالیه تركتاز» نامیده می شد. او در اولین فصل حضور در این تیم با به ثمر رساندن ۵۰ گل، اولین قهرمانی از سری ۵ فتح متوالی لیگ را رقم زد. پوشكاش در ۳۵۴ مسابقه، ۳۵۷ بار دروازه رقیبان «هانوود» را باز كرد.پوشكاش از سن ۱۸ سالگی لباس تیم ملی را به تن كرد و طی ۸۳ بازی، ۸۴ گل به ثمر رساند.
بی گمان بزرگترین ناكامی او شكست در فینال جام جهانی ۱۹۵۴ مقابل آلمان غربی بود.زندگی پوشكاش در سفر به غرب (آنچه در عصر كمونیست یك تابو بود) دچار تحول شد. او همراه هانوود راهی اسپانیا شد اما هرگز برنگشت. رئال مادرید دنبال ستارگان می گشت و پوشكاش دقیقاً یكی از همین آدم ها محسوب می شد. او و دی استفانو طلایی ترین تیم ادوار تاریخ فوتبال را ساختند.
● آن شب در «همپدن پارك»
هر كس كه بازی فینال فصل ۱۹۶۰ لیگ اروپا را دیده باشد، مسلماً نام یك مرد را از خاطر نخواهد برد: «فرانس پوشكاش.» او ۴ گل زد و دی استفانو با یك هت تریك كار همتیمی خود را تكمیل كرد تا ۱۳۵ هزار هوادار، نتیجه باورنكردنی ۷ بر ۳ را بر روی تابلوی نتایج مشاهده كنند. درخشش «فرانس» به همین جا ختم نشد. او در فینال فصل ۱۹۶۲ لیگ اروپا، ۲ گل به ثمر رساند اما در نهایت بنفیكا با نتیجه ۵ بر ۳ پیروز شد. یك سال بعد، ذائقه پوشكاش تغییر كرد. او ترجیح داد برای تیم ملی اسپانیا بازی كند اما بعدها متوجه شد اشتباه بزرگی مرتكب شده؛ زیرا تیم جدید او نتوانست در رقابت های جام جهانی ۱۹۶۳ نتایج مطلوبی كسب كند. «مجارِ جادویی» نیز در هیچ یك از ۴ بازی مرحله گروهی گل نزد؛ با این وجود به ركورد خود در رئال مادرید (۵۱۲ گل در ۵۲۸ بازی و فتح ۵ جام لالیگا و ۳ لیگ قهرمانان) می نازید. «شوالیه» در سال ۱۹۶۶ لباس رئال مادرید را از تن خارج كرد.
● تجربه مربیگری
فرانس در لباس مربیگری هم موفق عمل كرد. این مرد باشكوه، «پاناتینایكو»ی كوچك را به فینال فصل ۱۹۷۱ لیگ اروپا رهنمون كرد. باخت ۲ بر صفر مقابل آژاكس چیزی از ارزش های چهره افسانه ای مجارها نكاست.
پوشكاش خیلی زود كنار كشید اما مجدداً در سال ۱۹۹۳ به عنوان مربی موقت، مجارستان را در رقابت های مقدماتی جام جهانی ۱۹۹۴ هدایت كرد. فرانس از آغاز قرن جدید به جای نیمكت، بیشتر روی تخت بیمارستان دیده شد. ۶ سال سخت با كمك همسر وفادارش «ارژبت» آسان سپری شد اما طوفان «آلزایمر» سد مقاوم محبت همسر را شكافت و عاقبت فرانس را به دیار باقی برد.
● آنها از پوشكاش می گویند
▪ آلفردو دی استفانو
او یك بازیكن فوق العاده بود. من یك دوستِ دوست داشتنی را از دست دادم. پوشكاش در زندگی نیز یك نمونه محسوب می شد. همیشه مرگ از پنجره وارد می شود نه از در اصلی. این موضوع در مورد یكی از بهترین بازیكنان تمام تاریخ فوتبال نیز صدق می كرد.
▪ رامون كالدرون
از زمان تصدی پست ریاست باشگاه چنین غمی تجربه نكرده بودم. اكنون سیاه ترین روزهای هواداران رئال سپری می شود. فرانس روابط عمومی قوی داشت و همه دوست داشتند با او ارتباط برقرار كنند. پوشكاش قهرمان دوران كودكی ام بود و لازم نیست بگویم چقدر به خاطر از دست دادن یكی از قهرمانان تاریخ باشگاه ناراحت هستم. تنها می توانم یك پیام تسلیت صمیمانه برای هواداران بفرستم.
▪ ناندور هیدكوتی (همتیمی پوشكاش)
او بهترین بود. فرانس در فوتبال از یك حس هفتم بهره می برد و اگر هزار راه حل وجود داشت، هزار و یكمین پاسخ محسوب می شد.
▪ فرانژیك گیورسانی (نخست وزیر مجارستان)
هیچ مجاری پیدا نمی كنید كه از شنیدن خبر مرگ او حیرت زده نشده باشد. بله! بهترین مجاری قرن بیستم رفت. جسم او در خاك است اما یادش در قلب ما باقی خواهد ماند؛ تا همیشه.
▪ آرت ژوژی (یك روزنامه نگار مجارستانی)
او الگوی تمام آرزومندان فوتبال بود. فرانس در ۳۱ سالگی ما را ترك كرد و به یكی از برترین های تاریخ فوتبال تبدیل شد. اخیراً با ۲ تن از اعضای تیم آلمان غربی در دیدار فینال جام جهانی ۱۹۵۴ صحبت كردم. آنها می گفتند دیگر هرگز با چنین فوتبالیست بزرگی روبرو نخواهند شد.
▪ تام فینی (افسانه فوتبال انگلستان)
تیمی مانند مجارستان سال ۱۹۵۶ ندیدم. فرانس یك تمام كننده استثنایی محسوب می شد و پای چپ فوق العاده ای داشت. پوشكاش ۲ بار ما را نقره داغ كرد. ما انگلیسی ها هرگز آن باخت ها (۶ بر ۳ در ویمبلی و ۷ بر یك در بوداپست) را فراموش نمی كنیم. پوشكاش از فوتبال لذت می برد، به همین خاطر او را در زمره بهترین های تاریخ فوتبال قرار می دهم!
▪ جیمی هیل (هواداری كه شاهد پیروزی ۶ بر ۳ مجارستان مقابل انگلستان بود)
چگونه یك بازیكن می تواند اینگونه مقابل انگلستان بازی كند، چنین جادویی گل بزند و این قدر باشكوه پیروز شود؟ من پولم را صرف تماشای یك نمایش جادویی كردم. هنوز آن صحنه را كه او با قدرت توپ را مهار كرد و به تور دروازه دوخت، فراموش نمی كنم.
▪ سرآلكس فرگوسن
وقتی بازیكن بزرگی از میان ما می رود، همه شروع به تعریف و تمجید از او می كنند و حتی گاهی اوقات اغراق می كنند. پوشكاش در زمان خودفوتبالیست بزرگی بود. فقط نمی دانم چرا او در مجارستانِ جام جهانی ۱۹۵۴ را فتح نكرد!
▪ اولالا مارانون (یكی از همسایه های او در مادرید)
او یك فوتبالیست مشهور و قابل مقایسه با بزرگترین بازیكنان دوران فعلی بود. پوشكاش شخصیت فوق العاده دوست داشتنی داشت و معمولاً هنگام برگشت به خانه با تقاضای بچه هایی روبرو می شد كه می خواستند با او بازی كنند!
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست