شنبه, ۹ تیر, ۱۴۰۳ / 29 June, 2024
مجله ویستا

اوباما از سخنان رهبری ایران و روحانی خشنودم


اوباما از سخنان رهبری ایران و روحانی خشنودم

در آغاز نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل, سخنان باراک اوباما رییس جمهور ایالات متحده امریکا, که پس از سخنرانی ابتدایی بان کی مون و سخنرانی رییس جمهور برزیل ایراد شد, همه اخبار جهان را تحت الشعاع قرار داد

در آغاز نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل، سخنان باراک اوباما رییس‌جمهور ایالات متحده امریکا، که پس از سخنرانی ابتدایی بان کی مون و سخنرانی رییس‌جمهور برزیل ایراد شد، همه اخبار جهان را تحت‌الشعاع قرار داد. رییس‌جمهور امریکا در سخنان خود بیش از همه درباره موضوع روابط کشورش با جمهوری اسلامی ایران سخن گفت، استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌یی را حق ایران دانست، از فتوای رهبری درباره حرمت استفاده از تسلیحات کشتار جمعی به نیکی یاد کرد و گفت که به گفتمان مطرح شده از سوی روحانی خوش‌بین است و ماموریت مذاکره با ظریف را به وزیر امور خارجه خود داده است. او از قابل حل بودن مسائل موجود بین دو کشور خبر داد.

او البته با ابراز اطمینان از به کار‌گیری سلاح شیمیایی توسط دولت بشار اسد، از روسیه و ایران خواست تا به حمایت از اسد خاتمه دهند. آنچه مورد توجه همه خبرگزاری‌ها قرار گرفته بود، حضور هیات دیپلماتیک ایران در محل استقرارشان، طی سخنرانی اوباما بود. خبرگزاری‌های مختلف همزمان با انتشار خبر لحظه به لحظه سخنان اوباما، این خبر را هم به صورت برجسته مورد توجه قرار دادند که هیات ایرانی تا پایان سخنرانی در محل سخنرانی در مجمع عمومی باقی ماند و به آن گوش کرد. تصاویری که از محل مجمع عمومی منتشر می‌شد نشان می‌داد که به غیر از محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران، مجید تخت روانچی معاون اروپا و امریکا و عباس عراقچی معاون امور بین الملل وزارت خارجه ایران هم از جایگاه این کشور، در حال گوش دادن به سخنرانی اوباما هستند و همین حضور در سطح وزیر هم حتی در غیبت روحانی، برای رسانه‌های جهان قابل توجه بود. دقایقی بعد از پایان نطق اوباما هم اخبار و تحلیل‌های متفاوت، نشان می‌داد که فضای رسانه‌یی کاملا تحت تاثیر رویکرد مثبت اوباما نسبت به جمهوری اسلامی ایران قرار گرفته است. در سایت‌های مختلف خبری، شمارش واژه‌های نطق اوباما، نتایج جالبی به همراه داشت. اوباما در سخنرانی خود ۲۵ بار نام ایران، ۲۰ بار نام سوریه، ۱۵ بار نام اسراییل، ۱۱ بار نام فلسطین و یک بار هم نام چین را به زبان آورده است.

هرچند بدون این واژه‌شماری هم می‌شد به نگاه ویژه اوباما به ایران در نطق سالانه خود پی برد. نطقی که در آن اوباما، تاکید کرد: «سیاست امریکا در منطقه در کوتاه‌مدت بر دو موضوع متمرکز خواهد بود: برنامه اتمی ایران و مشکل اسراییل و فلسطینی‌ها.» او همچنین تاکید کرد که روسیه و ایران باید ایده ابقای بشار اسد در قدرت را کنار گذارند. رییس‌جمهور امریکا البته در حین انتقاد از به کار‌گیری سلاح شیمیایی توسط بشار اسد، ایران را یکی از قربانیان استفاده از تسلیحات شیمیایی در جهان معرفی کرد. رییس‌جمهور امریکا، همچنین با اشاره به اینکه بی‌اعتمادی بین ایران و امریکا دارای ریشه‌های عمیقی بوده و یک‌شبه حل نخواهد شد، گفت: «اعتقاد دارم که اگر مساله هسته‌یی ایران را حل کنیم این امر می‌تواند گام بزرگی در مسیر دستیابی به یک رابطه متفاوت باشد - رابطه‌یی مبتنی بر منافع و احترام دوجانبه.» اوباما در بخش دیگری از سخنان خود گفت که سعی در تغییر حکومت ایران نداریم و به حقوق ملت ایران احترام می‌گذاریم.

اوباما با اشاره به انتخابات اخیر ریاست‌جمهوری در ایران گفت که امریکا به بهبود روابط دو کشور امیدوار است. او به فتوای آیت‌الله خامنه‌ای علیه سلاح اتمی و سخنان حسن روحانی درباره اینکه ایران به دنبال دستیابی به تسلیحات هسته‌یی نیست، اشاره کرد و گفت که از این سخنان خشنود است، اما مبنای اصلی عملکرد خواهد بود. او گفت که این سخنان و سخنان طرف‌های غربی می‌تواند مبنای دست یافتن به راه‌حل باشد.

ما باید بتوانیم به راه‌حلی دست یابیم که به حقوق مردم ایران احترام گذارد و در عین حال به جهانیان اطمینان دهد که برنامه ایران صلح‌آمیز است. برای موفقیت آمیز بودن این مسیر، اظهارات آشتی‌جویانه باید با اقداماتی که شفاف و قابل ارزش‌گذاری هستند توأم شود. «اوباما اعلام کرد که امریکا «مصمم به ممانعت» از «دستیابی ایران به تسلیحات هسته‌یی است اما دیپلماسی نیز باید آزموده شود.»او همچنین با تاکید بر اینکه اعمال تحریم‌ها به دلیل مناسبات ایران و امریکا نبوده و یک مساله جهانی بوده است، از روحانی خواست تا در راستای رسیدن به راه‌حلی برای پایان دادن به تنش‌ها عمل کند.

رییس‌جمهور امریکا با اشاره به نامه‌هایی که به رهبر و رییس‌جمهور ایران نوشته گفت که امریکا به دنبال تغییر حکومت در ایران و استفاده ایران از انرژی صلح آمیز هسته‌یی نیست ولی می‌خواهد جلوی دسترسی آن به سلاح‌های هسته‌یی را بگیرد. وی همچنین اعلام کرد که جان کری، وزیر خارجه امریکا، را مسوول پیگیری مذاکرات هسته‌یی با ایران کرده است. اوباما به تاریخچه اختلافات ایران و امریکا، از جمله کودتای ۲۸ مرداد و دخالت‌های امریکا در ایران اشاره کرد و گفت که اگر دو کشور بتوانند اختلاف‌نظر درباره برنامه اتمی ایران را حل کنند، بسیاری از مشکلات حل خواهد شد. او بر حق ایران درباره دستیابی به فناوری صلح‌آمیز هسته‌یی تاکید کرد.