دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
غربت طب سنتی در دنیای نو
متاسفانه باید اعتراف کرد که به دلیل عدم وجود مطالعات آکادمیک جامع و علمی در زمینه طب سنتی و بررسی آزمایشگاهی و همهجانبه اصول و مبانی این روش درمانی، هنوز به طور قطع و یقین، علت وجود مزاج گرم و سرد نزد افراد مختلف یا دلیل برخورداری خوراکیهای گوناگون از طبایع گرم یا سرد، ناشناخته باقی مانده است. اما گاه میتوان در گوشه و کنار مکتوبات گوناگون به نظریهپردازیهای متفاوتی دست یافت که به نظر میرسد یکی، دو نمونه از آنها در توجیه این موضوع دارای منطق بیشتری هستند.
برای مثال دکتر «ابوالقاسم پاکدامن» و دکتر «محمدرضا غفاری» که تهیه توضیحات و پاورقیهای مربوط به مقایسه مطالب کتاب شگفتانگیز «قانون» ابوعلی سینا که در هفت جلد توسط انتشارات سروش به فارسی ترجمه و منتشر شده را با یافتههای طب نوین برعهده داشتهاند، در پاورقی صفحات دوازدهم الی پانزدهم جلد اول این کتاب در ذیل مدخل مزاج، این مساله را با کارکرد دو سیستم حیاتی انسان یعنی سیستم اندوکرینولوژی و سیستم اعصاب مرتبط دانستهاند. به این مفهوم که ترکیبات گوناگون موجود در مواد غذایی میتوانند بر سیستم ترشح هورمونها و سنتز انتقالدهندههای عصبی سلسله اعصاب تاثیر گذاشته و از طریق دخالت در میزان ترشح این مواد شیمیایی و بیوشیمیایی به طور غیرمستقیم در متابولیسم پایه شخص تغییر ایجاد کنند.
این فاکتور حرارتی که نشانگر انرژی مصرفی بدن برای انجام فرآیندهای حیاتی و غیرارادی همچون تنفس، گردش خون، فعالیت غدد، کلیهها و سایر اندامها در حالت نرمال است، به نوعی حاکی از میزان حرارت و گرمای آزادشده به ازای انجام این فعالیتهای پایهای در بدن است و با توجه به وجود اختلاف در قدرت عملکرد غدد مترشحه بهخصوص غده تیرویید در افراد گوناگون، میزان آن در اشخاص متفاوت، یکسان نیست. همین مساله را شاید بتوان تا حدی با مزاج افراد مرتبط دانست. یعنی افراد گرممزاج از متابولیسم پایه بالاتری نسبت به سردمزاجان برخوردارند. با همین استدلال، گرمی خوراکیها هم قابلتوضیح است. مثلا گردو یا عسل با کالری بالایی که دارند، قادرند با ایجاد گرما، در بالا بردن متابولیسم پایه موثر باشند و درنتیجه دارای طبع گرم هستند. اما خیار یا کاهو عکس این قضیه را ایجاد میکنند و دارای طبع سرد خواهند بود.
بر اساس این نظریه، سردمزاجان دارای غدد تیرویید کمکار هستند. جالب است که نشانگان هیپوتیروییدیسم که میزان متابولیسم پایه آنها تا ۴۰درصد حد نرمال کاهش یافته تا حد زیادی به علایم بلغمی مزاجان که در طب قدیم دارای مزاج سرد هستند، نزدیک است: صورت پفآلود و بادکرده، خونسردی و عدم تحرک، کاهش فعالیت و حرکات دستگاه گوارش و سفیدی چهره و پوست. تقریبا اکثر معتقدان به طب سنتی این نظریه را بهترین راه مطابقت اصول طب قدیم با دانش روز و یافتههای علمی امروزه میدانند و از آن در کنار ارتباط اجزای تشکیلدهنده خون و سیستم لنفاوی برای توضیح چگونگی ایجاد طبایع مختلف و توجیه نگرش مزاجی به وضعیت سلامت انسان سود میبرند. در این نگرش، بلغم را معادل لنف در سیستم لنفاوی میدانند. دمویمزاجان را دارای هماتوکریت بالا میدانند.
صفراویمزاج هم به معنی داشتن بیلیروبینی بیش از حد نرمال است و تست سدیمان افراد سوداییمزاج هم بالای حد مجاز خواهد بود. با این اوصاف برای رسیدن به حالت تعادل باید در جهت اصلاح این امور و برای اصلاح میزان هر کدام از این مواد در بدن شخص اقدام کرد. اما نظرات دیگری هم در این ارتباط وجود دارند. مثلا برخی اعتقاد دارند که افراد گرممزاج به طور ژنتیکی توانایی ایجاد برخی آنزیمها را ندارند.
بنابراین برای شکستن بعضی از مولکولهای پروتئینی خاص یا سایر مواد ناشناختهای که در غذاهای با طبع گرم بیشتر یافت میشوند، دچار مشکل میشوند و با ورود این پروتئینها یا دیگر مواد کمتر شناختهشده به داخل خون، سیستم ایمنی در برابر این ذرات غریبه، ناچار به ترشح هیستامین و در نتیجه حضور آن، برافروختگی یا حتی کهیر در این افراد پدیدار میشود. بنابراین با خوردن کمی گردو یا سایر مواد غذایی که دارای طبع گرم هستند، این افراد دچار آلرژی در اشکال گوناگون آن مانند خارش در گلو یا آبریزش بینی و کهیر خواهند شد و در اصطلاح میگویند «طرف گرمیش کرده.» خوب است با توجه به موضوع مورد بحث، نگاهی مختصر هم داشته باشیم به محتویات کتابی بینظیر که در سطور قبل از آن به عنوان شگفتانگیز نام بردیم.
بله، شاید «قانون» ابنسینا را بتوان بهترین تشریحکننده این سبک درمانی از گذشتههای بسیار دور (حدود هزار سال پیش) تاکنون دانست.
این کتاب در بخشهای گوناگون، طب قدیم را مورد بررسی قرار داده و تقریبا به تمامی موضوعات در این حیطه پرداخته است. «قانون» در طب شامل پنج کتاب است که کتاب اول آن در مورد کلیات علم طب، تشریح اعضا، علت بیماریها و چگونگی حفظ سلامت بدن و انواع معالجات اختصاص دارد. کتاب دوم و پنجم تماما اختصاص دارند به شناخت داروهای گیاهی و غیرگیاهی که با عنوان ادویه مفرده و اقرابادین یا داروهای ترکیبی و طرز تهیه آنها ارایه شدهاند. بحث امروز ما یعنی طبایع و مزاج تقریبا در جایجای این کتاب مورد استفاده قرار گرفته و در بسیاری از موارد، راهحل اساسی درمان در تعدیل مزاج دانسته شده است. اعجابات این کتاب فراوانند که امیدواریم در آینده بهمرور، برخی از آنها را بیان کنیم.
حمید خواجهپور
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست