شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
پیشنهادی که نمی تونی رد کنی
حتما نام کباببختیاری را شنیدهاید؛ غذایی با تکههای مرغ و گوشت گوسفند، البته گوشت با استخوان کباب میشود...
این کباب را ابتدا ایلنشینان بختیاری به سایر اقوام معرفی کردهاند اما امروز حتی طرفداران فراوانی در خارج از کشور نیز دارد. ارزش غذایی زیادی به این نوع کباب نسبت میدهند و این موضوع همان چیزی است که در این مطلب به آن خواهیم پرداخت.
● واقـعیـتـی دربـاره ایـن غـذا
بختیاریها معتقدند این نوع کباب باید با استخوان پخته شود تا گوشت آب خود را بیش از اندازه از دست ندهد و موادی که در استخوان وجود دارد، با آب و چربی گوشت ترکیب شود و طعمی خاص به آن دهد. البته در صورت در دسترس نبودن کبابپز، میتوان فیلهها را در ماهیتابهای روی حرارت ملایم سرخ و با حلقههای لیموترش و گوجهفرنگی مصرف کرد. اگر فیله گوسفند در دسترس نباشد، میتوانید از فیلههای باریک گوشت گوساله استفاده کنید.
● مـقـدار کـالـری
این غذا در مجموع ۳ هزار کیلوکالری انرژی دارد اما در صورت تقسیم آن در میان ۱۰ سیخ، با خوردن محتویات هر یک از این سیخها
۳۰۰ کیلوکالری انرژی به مصرفکننده میرسد. البته همراه کردن این غذا با گوجهفرنگی کبابی و برنج، مقدار کالری دریافتی تقریبا ۲۵۰ کیلوکالری دیگر نیز افزایش خواهد داد.
● مـواد لازم (برای۴ نفر)
فیله مرغ/۳۰۰ گرم/ ۵۰۰ کیلوکالری
پیاز خردشده/ ۱ لیوان/ ۲۵ کیلوکالری
روغن زیتون/ ۳ قاشق غذاخوری/ ۲۷۰ کیلوکالری
فیله گوسفند/ ۳۰۰ گرم/ ۵۰۰ کیلوکالری
نمک، فلفلسیاه، زعفران/ به میزان دلخواه/ ۰ کیلوکالری
ماست/ ۱ قاشق غذاخوری/ ۰ کیلوکالری
● طـرز تـهـیـه
فیلهها را به صورت نواری برش بزنید و در ماست، پیاز و ادویه بخوابانید. روغن زیتون را نیز در این مخلوط بریزید و آن را در یخچال قرار دهید. پس از ۲ تا ۳ ساعت، نوارها را یکی در میان به صورت حلقهای جمع کنید و در سیخ چوبی بکشید. در هر سیخ باید ۵ فیله وجود داشته باشد و حالا آنها را در فر یا روی کبابپز کباب کنید.
● سـیـنـه مـرغ؛ مـنـبـع کـارنـیـتـیـن
سینه مرغ از منابع پروتئینی و گوشت سفید محسوب میشود. این گوشت از گوشت قرمز چربی کمتری دارد به همین دلیل مصرفش برای کسانی که باید کالری رژیم غذاییشان محدود باشد، توصیه میشود. این ماده غذایی منبع کارنیتین است؛ ترکیبی که به اکسیداسیون چربیها برای تولید انرژی کمک میکند، در رژیمهای غذایی پرچربی نیاز به آن بیشتر است و به سمزدایی کبدی و دفع شیمیایی داروها نیز کمک میکند. این منبع پروتئینی میتواند بهخصوص برای کسانی که قصد کاهش وزن دارند، مفید باشد. فراموش نکنید که در مواقع استرس نظیر ورزش شدید، بیماریهای عفونی و آسیبدیدگی نیاز به این ترکیب بیشتر میشود. در دوران بارداری و شیردهی افراد به کارنیتین بیشتری نیاز دارند. البته به منظور کارکرد بهتر آن، دریافت همزمان منابع ویتامینC، نیاسین و B۶ نیز توصیه میشود.
● فـیـلـه گـوسـفـنـد؛ مـنـبـع آهـن
فیله گوسفند در مقایسه با سایر موادغذایی، آهن بیشتری دارد؛ به طوری که با خوردن ۱۲۰ گرم از آن، ۱۶ درصد از نیاز روزانه خانمها به آهن و ۲۰ درصد نیاز آقایان به آهن تامین خواهد شد. بدن در دوران بارداری، کودکی، نوجوانی، در شرایطی که فرد به زخممعده دچار است به مدت طولانی از آنتیاسیدها استفاده میکند و رژیم گیاهخواری میگیرد، بیش از شرایط دیگر به آهن نیاز دارد. البته باید تمام چربیهای مرئی فیله گرفته شود زیرا این چربیها منشأ حیوانی دارد و دارای کلسترول هستند و زیادهروی در مصرفشان نهتنها چربی خون را بالا میبرد، بلکه زمینه بروز بیماریهای قلبی را افزایش خواهد داد. روش کباب کردن و آبپز کردن گوشت فیله به دلیل مصرف کم چربی در مقایسه با سایر روشها مناسبتر است.
● روغـن زیـتـون؛ مـنـبـع اسـیـدهـای چـرب تـکزنجیـره
ساختار این روغن شامل اسیدهای چرب تکزنجیره است به همین دلیل مصرف مرتب آن سطح چربی خون را پایین میآورد و احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش میدهد بنابراین به کسانی که کلسترول بالایی دارند توصیه میشود روغن زیتون را در برنامه غذایی روزانه خود بگنجانند. البته روغن زیتون برای سرخ کردن مناسب نیست زیرا نباید زیاد حرارت ببیند اما میتوان از آن برای طبخ برنج و سایر غذاها و طعمدار کردن سالاد و سبزیهای بخارپز شده استفاده کرد. زیادهروی در مصرف این روغن نیز میتواند چاقکننده باشد و روزانه نباید بیش از ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری از آن مصرف کرد. در غیر این صورت بدن به ازای هر گرم روغن اضافی، ۹ کیلوکالری انرژی دریافت میکند که این مقدار در درازمدت چاقکننده است.
● همراه این غذا
میتوان این کباب را با ریحان، پیاز و سماق میل کرد، به این ترتیب هضم آن تسهیل میشود و همچنین بدن ترکیباتی از خانواده فلاونوییدها دریافت میکند که به بهبود سطح سلامت کمک خواهد کرد. میتوان این کباب را همراه سبزیهایی مانند گوجهفرنگی، فلفلدلمهای، قارچ و سیبزمینیهای کوچک کباب شده، یک لیوان آب پرتقال تازه و چاشنی آبلیمو و آبنارنج سرو کرد.
● اگر چربی خون دارید
بهتر است از تکههای فیله گوسفند کمتر و فیله مرغ را بیشتر استفاده کنید. روغن مصرفیتان روغن زیتون باشد و همراه غذا سبزیهایی مانند گوجهفرنگی، قارچ و فلفلدلمهای بخورید. به این ترتیب فیبر دریافتی به کاهش چربی خون شما کمک بسیاری خواهد کرد.
● اگر کم خون هستید
فیلههای گوسفند در کنار فلفلدلمهای رنگی و آبلیمو و نارنج، آهن بیشتری به بدن میرساند و از شدت کمخونی کاسته میشود و ضعف ناشی از آن برطرف خواهد شد. البته نباید در خوردن گوشت زیادهروی کرد زیرا جذب آهن در هر روز محدود است.
● اگر اورهتان بالاست
بهتر است از این غذا صرفنظر کنید زیرا مصرف گوشت تشدیدکننده این مشکل خواهد بود. برای مبتلایان به اوره بالا حتی مصرف حبوبات نیز محدود میشود و مقدار منابع پروتئین حیوانی نیز به حداقل ممکن میرسد.
ساقی اخوان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست