جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
آبلیموی مرغوب
این روزها وقتی برای خرید به بازار میوه سری میزنیم، خانمهای باسلیقهای را میبینیم که در حال خرید مقدار زیادی لیموترش به منظور آبگیری و ذخیره آن برای مصرف یک سال خانواده هستند. البته برخی از خانمها هم هستند که اعتقادی به آبگیری و ذخیره آبلیمو ندارند و همان آبلیموهای صنعتی را ترجیح میدهند.
در اینجا این سوال مطرح میشود که آیا آبلیموهای صنعتی در مقایسه با نوع خانگی آنها ارزش تغذیهای کمتری دارند؟
لیموترش به دلیل غنی بودن از ویتامینها و املاحمعدنی دارای خواص معجزهآسایی است و از ترکیب شکر با آب این میوه میتوان شربتی تهیه کرد که در گرمای تابستان کمک موثری در رفع حالت تهوع، استفراغ و اسهال ناشی از گرمازدگی داشته ، غلظت خون را کاهش داده و بدن را از ازدیاد چربی خون در امان میدارد.
این میوه پرخاصیت میتواند شریانها را نرم، عضلات را ارتجاعی و از لخته شدن خون جلوگیری کند. از طرفی اسیدسیتریک این میوه میتواند برای اسید اوریک حلال بسیار خوبی باشد و مصرف آن برای بیماران مبتلا به رماتیسم و نقرس بسیار نافع است.
در واقع ارزش تغذیهای میوه لیموترش را به هیچعنوان نمیتوان با آب آن مقایسه کرد، اما در صورت تمایل به مصرف آبلیمو باید گفت که البته نوع خانگی آن در صورتی که به طور بهداشتی آبگیری و به درستی نگهداری شود، ارجحیت بیشتری نسبت به آبلیموی صنعتی دارد. آبلیموهای صنعتی به دلیل آن که پاستوریزه میشوند فاقد ویتامین C و برخی دیگر از ویتامینهای ناپایدار در برابر حرارت هستند. البته برخی کارخانجات در مراحل پایانی تولید
ویتامین C را به طور مصنوعی به آبلیمو میافزایند ولی اصلا قابل قیاس با ویتامین C طبیعی لیموی تازه نیست.
از سوی دیگر در آبلیموهای صنعتی برای جلوگیری از تغییر رنگ و فساد میکروبی (کپک زدن) از مواد نگهدارندهای استفاده میکنند که اگر مقدار آن بیش از حد مجاز باشد میتواند سلامت مصرفکننده را بشدت به خطر اندازد.
این نکته را نیز نباید فراموش کرد که آبلیموهای صنعتی که دارای مجوز بهداشت، علامت استاندارد و تاریخ مصرف هستند به هیچ عنوان منع مصرف ندارند، اما نکته قابل توجه آن است که برخی افراد برای ارزیابی کیفیت و مرغوبیت آبلیمو ظاهر آن را ملاک انتخاب خود قرار میدهند، این افراد عقیده دارند آبلیمویی که تهنشین و دو فاز شود بهترین و مرغوبترین آبلیموست، بنابراین فقط آبلیموی خانگی را میپسندند.
برخی کارخانجات به دلیل آن که آبلیمو جذابیت بیشتر و رنگ مناسبتری داشته باشد اغلب با پاستوریزه کردن، آنزیم پکتیناز را که مسوول دو فاز و تهنشین شدن آبلیموست غیرفعال کرده، بنابراین محصول رنگ سبز خوشایندی داشته و کمتر تهنشین میشود. اما در مورد آبلیموی خانگی به دلیل آن که محصول حرارتی نمیبیند، بنابراین آنزیم پکتیناز همچنان فعال است و آبلیمو با گذشت زمان تهنشین و دو فاز میشود.بر این اساس تهنشین شدن آبلیمو ملاک درستی برای ارزیابی کیفیت و مرغوبیت آبلیمو نیست.
توصیهها
آّبلیمو را در یخچال و به دور از نور و حرارت قرار دهید و بدانید برای ذخیره طولانیمدت آّبلیمو حتما در بطری را محکم بسته و برای جلوگیری از کپک زدن آن، باید ظرف را کاملا پر کنید تا از نفوذ هوا به داخل بطری شیشهای جلوگیری شود.
از ظروف پلاستیکی یا بطریهای آب معدنی برای پر کردن آبلیمو استفاده نکنید زیرا مواد اسیدی موجود در آبلیمو میتوانند با دیواره ظروف پلاستیکی فعل و انفعالات نامطلوبی ایجاد کرده و سمی و سرطانزا شوند. بنابراین از ظروف شیشهای استفاده کنید.
از خرید آبلیموهای بینام و نشان که فاقد مجوز بهداشت و تاریخ مصرف هستند جدا اجتناب کنید.
فاخره بهبهانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست