یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

آموزش بزرگسالان بر مبنای ساده سازی مفاهیم پیچیده علمی


آموزش بزرگسالان بر مبنای ساده سازی مفاهیم پیچیده علمی

یکی از موانع اساسی در یادگیری بزرگسالان, بیان مطالب علمی با کلامی پیچیده و در قالب کلمات ثقیل از سوی آموزش دهندگان است

یکی از موانع اساسی در یادگیری بزرگسالان، بیان مطالب علمی با کلامی پیچیده و در قالب کلمات ثقیل از سوی آموزش دهندگان است.

مدیران و کارشناسان پرمشغله فعال در فضای پرتلاطم کسب و کار که علاوه بر کمبود وقت، حوصله زیادی برای مطالعه و نشستن در کلاس های بلند مدت ندارند بیشتر نیاز به یادگیری بر اساس مفاهیم ساده دارند. ارائه مثال های کاربردی از محیط کسب و کار بنگاه های اقتصادی برای فراگیران بزرگسال جذاب است. بخصوص این که این مطالب با طنز و بذله گویی و همراه تمثیل های تجربه شده از سوی فراگیران باشد.

البته معنای مطالب فوق این نیست که از چهار چوب علمی خارج شویم بلکه اگر مدرسان، علم و هنر انتقال مباحث بر اساس ساده گویی را داشته باشند، بیشتر مورد توجه قرار گرفته و فرصت بیشتری

می یابند تا در راستای رسالت خویش گام بر دارند.

آموزش نیز نوعی خدمت است و آموزش دهنده فروشنده خدمت است. همانطور که می دانید فروش خدمت از فروش کالا بسیار سخت تر است چون :

۱) کالا ملموس است اما خدمت ملموس نیست به عبارتی کالا را قبل از خرید می توان مورد بررسی و قضاوت قرار داد اما خدمت را پس از خرید می توان مورد ارزیابی قرار داد. به عبارتی قبل از شرکت در کلاس یا سمینار اساتید، نمی توان در مورد توانایی های آنان قضاوت کرد.

۲) کالا و فروشنده آن، دوچیز جدا از هم هستند اما نقش فروشنده خدمت را نمی توان از خود خدمت جدا کرد. به همین دلیل است که کلاس های آموزشی با عناوین و سیلابس های یکسان که با مدرسان مختلف برگزار می شوند، با ارزیابی های بسیار متفاوت از سوی فراگیران مواجه خواهند شد. نقش مدرسان مطلع ولی با بیان شیوا و ساده در اینجا نشان داده می شود. همانطور که در فروش گفته می شود مدرس نیز باید ابتدا بتواند خودش را در دل فراگیر جای داده و علاقه مندی نسبت به خویش را از سوی فراگیران ایجاد کند تا فرصت متقاعد سازی آنها را داشته باشد. حتماً شما هم تأیید می کنید که اگر فراگیران از مدرس خوششان نیاید تمایلی هم به شنیدن مباحث او ندارند حتی اگر بسیار با سواد باشد.

۳) زمان، مکان و سایر شرایط در فروش خدمت نقش مهمی دارند .

برای مثال اگر کلاس های آموزش بخصوص برای بزرگسالان، در ساعات صبح برگزار شوند اثربخشی بیشتری از کلاس های بعد از ظهر دارند. یا اگر محیط کلاس با نور و دما و تهویه مناسب همراه باشد،میزان اثربخشی آموزش افزایش می یابد.

۴) کالا را می توان تولید کرد و برای فروش در آینده ذخیره و انبار نمود اما تولید و فروش خدمت هم زمان است .

مدرسان در کلاس های آموزش بزرگسالان باید به این مهم هم توجه داشته باشند .برای مثال حالات روحی و روانی آنها در روز خاص در انتقال مفاهیم تأثیر مستقیم دارد. سازنده کالا می توانند محصول را تولید کرده و برا ی آینده ذخیره سازی کند.اما فروشنده خدمت که در اینجا منظور ما آموزش دهنده بزرگسالان است، باید توجه داشته باشد که آنچه می گوید در همان زمان باید به نحواحسن از سوی فراگیر ( مشتری ) جذب شده و تأثیر خود را بگذارد. به همین جهت است که علم روانشناسی در فروش بسیار مورد توجه قرار گرفته است. مدرسان نیز باید علاوه بردارا بودن تیپ ظاهری مقبول، از تیپ باطنی مناسب ( سعه صدر ? لبخند و ...) برخوردار بوده تا بتواند نقش مهم و ارزنده خویش را به خوبی ایفا کند.

۵) خریداران خدمت در تولید و فروش خدمت نقش مستقیم دارند. این مورد به فراگیران مربوط

می شود. اگر فراگیران نیز با میل و علاقه مندی در کلاس ها حاضر شوند، با دقت به مطالب ارائه شده مدرس گوش دهند و با سوالات خویش چالش علمی در کلاس ایجاد کنند، مدرسان نیز فعال تر شده، به وجد آمده و با آمادگی بیشتری درکلاس ها حاضر می شوند.درست گفتند که مستمع صاحب سخن را بر سر ذوق آورد. البته صاحب سخن نیز باید با بهره گیری از تکنیک های آموزش بزرگسالان توان بر سر ذوق آوردن فراگیران را داشته باشد.

● نتیجه گیری :

اگر بخواهیم نتیجه ای مختصر از تمام پنج مورد فوق بگیریم، باید بگوییم ارائه آموزش نیز از اقسام ارائه خدمت است و نقش معلم و متعلم ( هر دو ) مهم و اساسی است. اما همانطور که در هر فروش و عرضه محصول این فروشندگان حرفه ای هستند که مدیریت ارتباط را به عهده می گیرند.

در آموزش هم ( خصوصاً بزرگسالان ) نقش مدرسان حرفه ای در برگزاری ارتباط شایسته با فراگیران و انتقال مباحث علمی و با بهره گیری از هنر تدریس حائز اهمیت است.

فراگیران تمایل دارند در کلاس اساتید مجرب، حرفه ای، باسواد و دارای تجربه عملی بنشینند که علاوه بر صفات و ویژگی های فوق از قدرت بیان و شیوایی کلام برخوردار بوده و بتوانند مباحث علمی را با زبان ساده به ایشان منتقل کنند چنین مدرسانی این امکان را می یابند که علاوه بر یادهی مباحث علمی روز، مقاومت فراگیران را در یادگیری زدایی مطالب کهنه غیرقابل استفاده، شکسته و آنان را با خویش همراه سازند.

این مدرسان به جای قیافه گرفتن برای فراگیران، فاصله خویش با آنها را برداشته، خودشان را در دل آنها جای داده و با برقراری تعامل شایسته در راستای هدف خویش که همانا یادهی. مباحث روز است گام برمی دارند.یادگیری آموزشی است که منجر به تغییر رفتار بشود.

پرویز درگی